Novak Djokovics szerint idén sokakról lehullt a maszk

Novak Djokovics 2022-es versenynaptárát meghatározta az a döntése, hogy nem vette fel a Covid elleni vakcinát. Oltás hiányában nem utazhatott be az Egyesült Államokba, míg Ausztráliából a hozzáállása miatt kitoloncolták, így az Australian Open és a US Open is kimaradt az évéből. Djokovics bízik benne, hogy jövőre már elindulhat Melbourne-ben, az idén történtek mellett Carlos Alcaraz berobbanása is motiválja.

2022. 10. 25. 11:08
Novak Djokovics, maszk
Novak Djokovics, maszk Serbia's Novak Djokovic arrives at the Aorangi Practice Courts on the ninth day of the 2021 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 7, 2021. (Photo by AELTC/David Gray / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE Fotó: AFP/David Gray
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napja mi is írtunk arról, hogy Novak Djokovics Australian Open-részvétele nem teniszszakmai indokokon, hanem az ausztrál kormány politikai döntésén múlik. A szerb világsztárt, a melbourne-i Grand Slam-verseny kilencszeres győztesét idén kiutasították Ausztráliából.

Túlléptem azon, ami történt, csak teniszezni akarok, hiszen ebben vagyok a legjobb.

 Ausztráliában mindig a legjobb játékomat tudtam nyújtani, az eredmények önmagukért beszélnek. Mindig különösen motivált vagyok, hogy odamenjek, most pedig még inkább – fogalmazott Novak Djokovics a Tennis Majors nevű oldalnak, utolsó fél mondatával némileg rácáfolva arra, hogy valóban túllépett volna a kétségkívül meghökkentő ausztráliai tortúrán.

Pozitív jelek: Novak Djokovics indulhat az Australian Openen?

A szerb teniszező idén biztosan indul a párizsi mesterversenyen, majd a torinói évzáró világbajnokságon. Azt viszont még nem tudja, hogy a következő versenyidényt, a 2023-as évet valóban Ausztráliában kezdheti-e meg. Az országból ugyanis az idei kiutasítással párhuzamosan három évre ki is tiltották.

– Tudtam, hogy a döntéseim bizonyos következményekkel járnak, például azzal, hogy nem jutok el Amerikába. Ausztrália más eset volt, hiszen megkaptam a külön engedélyt, de végül mégsem jól alakultak a dolgok. Tudjuk, mi történt, erről már ne beszéljünk többet. Most újra engedélyre várok. Jó, hogy immár megnyitották Ausztrália határait az oltatlan külföldiek számára is. Ott van még a kitiltásom, remélem, azt feloldják. Nem az én kezemben van a döntés. 

Pozitív jelek akadnak, de egyelőre ezek nem hivatalosak. Az ügyvédeim egyeztetnek az ügyemet elbíráló hatóságokkal. Remélem, hogy néhány héten belül választ kapok, és persze bízom benne, hogy ez a válasz pozitív lesz

 – szögezte le Djokovics, aki hangsúlyozta, hogy a felkészülése megtervezése szempontjából sem mindegy, hogy ott lehet-e a következő Grand Slam-torna főtábláján.

Sokakról lehullott a maszk

Novak Djokovics ügyeiről, különlegesen az ausztráliai mizéria idején sokan elmondták a véleményüket. Honfitársai például kiálltak mellette, Fucsovics Márton szerint viszont a játékosok öltözőjében nem találhatott túl nagy támogatottságra a szerb klasszis. Maga Djokovics sokat sejtetően nyilatkozott minderről, bár nevek nélkül.

– Nagyon érdekes, különös év volt. Arra törekszem, hogy minden tapasztalatból pozitív következtetéseket vonjak le, ilyen a jellemem és az életfelfogásom. Tudom, hogy minden, ami Ausztráliában és utána történt, ahogyan az emberek bántak velem, hiába esett rosszul, mégis segített nekem értékes leckéket megtanulni magamról, az életről és arról, hogy miként mozogjak a teniszvilágban. 

Fogalmazzunk úgy, hogy sok maszk lehullott, érdekes volt megfigyelni, hogyan viselkedtek velem bizonyos emberek idén

– mondta Djokovics, aki huszonegy Grand Slam-trófeájával mindössze eggyel marad el csúcsától, így számára kedvező döntés esetén azért játszhatna Melbourne-ben, hogy utolérje spanyol riválisát.

Djokovics szerint Alcaraz a legjobb

Bár Nadal és Djokovics együttesen az idei négy Grand Slam-trófeából is megnyert hármat, a világranglistát jelenleg a negyedik GS címvédője, a US Open bajnoka, Carlos Alcaraz vezeti. Djokovics sokkal jobban is állhatna a rangsorban, ha nem kell kihagynia az Australian Opent és a US Opent is, míg a wimbledoni sikeréért kapott volna ranglistapontokat, mégsem vonja kétségbe a spanyol tinédzser pozíciójának jogosságát.

– A fiatalok nagyon komoly eredményeket értek el idén, sikerre éhesek, de ez engem is extra motivációval tölt el. Alcaraz a világelső, ő a legjobb. Tény, hogy kevesebbet játszottam az évben, Wimbledonban pedig nem lehetett pontokat szerezni, talán más körülmények között más lenne a helyzet, de ez a „mi lett volna, ha” esete. Teljes mértékben megérdemli, ahol áll, gratulálok minden sikeréhez. Szerintem nagyszerű a tenisz számára, hogy egy ilyen fiatal srác történelmi eredményeket és mérföldköveket ér el, mert ez komoly figyelmet irányít a sportágunkra, amiből mindannyian profitálunk. Biztos vagyok benne, hogy Nadal megpróbálja az év végéig elvenni a trónját, neki megvan erre az esélye – vizionált nagy csatákat a következő hónapokra és évekre is Novak Djokovics.

Borítókép: Novak Djokovicsnak néhány játékosról megváltozott idén a véleménye (Fotó: AFP/David Gray)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.