Ronaldinho segítségével olimpiai sportág lehet a teqball

Óriási közönségsikert és szép magyar eredményeket hozott a budapesti Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban megtartott European Teqball Tour elnevezésű esemény, amelynek sztárvendége a világbajnok brazil labdarúgó, sokak kedvence, Ronaldinho volt. Borsányi Gábor, a nemzetközi szövetség elnöke és Menczer Tamás államtitkár is megerősítette, a teqball szeretne bekerülni az olimpiai sportágak közé.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 03. 8:11
RONALDINHO; RIZ Levente
A European Teqball Tour budapesti állomása Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte hazajár Magyarországra. Ronaldinho így kedveskedett nekünk a European Teqball Tour budapesti állomásának sajtótájékoztatóján. A négynapos budapesti esemény sztárvendégeként büszkén mesélt a sportághoz és Magyarországhoz fűződő viszonyáról. 

 

– Ennyi év után már úgy érzem, szinte hazajárok Magyarországra, egy nagy család tagja lehetek a testvéreimmel együtt, akik gyakorlatilag mindig elkísérnek. Hatalmas öröm látni, ahogy a teqball évről évre, tornáról tornára fejlődik, ráadásul a sportág szülőhazájában részt venni egy ilyen nívós tornán, mindig különleges élmény – kedveskedett a szervezőknek Ronaldinho.

 

A korábbi aranylabdás, 97-szeres brazil válogatott játékos ma sem tud meglenni a labdarúgás nélkül.

– Büszke vagyok rá, hogy előbb hazámban, Brazíliában, majd az egész világon részese lehetek, lehettem a sportág elterjesztésének, jó érzés ennyire komoly szerepet játszani a fejlődésben. Ráadásul a nemzetközi szövetség kifejezetten nyitott a javaslataimra, gördülékeny a kapcsolat. Nagyon sokan azt várjuk, hogy a kemény munkánknak köszönhetően a 2028-as olimpián már a teqball is a program része lesz – jegyezte meg.

 

A 2002-ben világbajnok brazil válogatott játékosa megmutatta, ma is jó barátságban van a labdával, Lisztes Krisztiánnal vívott gálamérkőzést a nézők nagy örömére. Persze már a játék előtt is komoly kihívással szembesült, a rajongók tömege miatt csak testőrei segítségével tudott bejutni a rendezvényközpontba.

 

– Óriási élmény és megtisztelő volt Ronaldinhóval játszani, örülök, hogy engem kértek fel erre a páros mérkőzésre. Sajnos játékosként ez kimaradt, amikor a válogatottal 2004-ben fogadtuk Brazíliát, sérülés miatt ki kellett hagynom a mérkőzést, pedig az lett volna az ötvenedik válogatottságom. Ezért is volt nagy élmény, hogy végre játszhattam ellene. Olyan alakja a labdarúgásnak, akit mindenki szeret – mondta a Ferencváros korábbi 49-szeres magyar válogatott futballistája a Nemzeti Sportnak.

Gyorsan fejlődik a teqball, cél az olimpia

Borsányi Gábor, a nemzetközi szövetség (FITEQ) elnöke, a teqball társalapítója is kiemelte, mennyivel előrébb jutott a sportág rövid történelme során.

– A játék minősége szemmel láthatóan sokat változott, jóval látványosabbá vált, mint a kezdetekben. Óriási öröm számunkra, hogy a magyar állam támogatásának köszönhetően ismét Budapesten rendezhetünk meg egy ilyen rangos tornát, a sportág pedig hazánkban is kifejezetten nagy népszerűségnek örvend – mondta, hozzátéve: abból a szempontból különleges a mostani rendezvény, hogy Budapesten minden kategóriában versenyezhetnek a sportolók, a női és férfi egyéni és páros küzdelmei mellett vegyespárosban is összemérhetik tudásukat az indulók.

RONALDINHO; RIZ Levente; MENCZER Tamás
Menczer Tamás (középen) és Borsányi Gábor köszönti Ronaldinhót Fotó: MTI/Kovács Tamás

A nemzetközi szövetségnek már 147 nemzeti tagszervezete van, s a további terjeszkedés a cél. Borsányi Gábor bátor tervet fogalmazott meg:

– Reméljük, hogy a tagság bővülésének és a sportág fejlettségének eredményeként 2028-ban akár már az olimpiai programban is szerepelhet a teqball, ezáltal még magasabb szintre juttatva ezt a száz százalékban magyar sportinnovációt.

Újra van futballunk

Magyarország egy olyan ország, amelynek ismét van futballja – hangsúlyozta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a European Teqball Tour budapesti állomásának vasárnapi ünnepélyes megnyitó ünnepségén.

– Sikeres a nemzeti csapatunk, láthatjuk a teltházas stadionokat és az ünneplő embereket, a fiatalok pedig ma már nemcsak Ronaldinhók vagy Ronaldók akarnak lenni, hanem a magyar játékosok is példaképek, és a többiek – mondta Menczer Tamás.

Az államtitkár megjegyezte, a magyaroknak különleges a kötődésük a labdarúgáshoz, hiszen valaha a világ legjobbjai között voltunk, és joggal érezzük azt, hogy ott van a helyünk elöl. Hozzátette, hogy harminc évig a pokolban volt a magyar futball, felnőtt egy generáció, amely szinte csak vereségekkel találkozott, és évtizedeken keresztül azt élte át, hogy a világ leggyengébb csapatai ellen is félnie kellett.

– Ezek után azt átélni, hogy kijutottunk Európa-bajnokságokra és a világ legjobb csapatai ellen értünk el kiváló eredményeket, vagy ahogyan a közelmúltban győzni tudtunk, ez egészen elképesztő – mondta Menczer Tamás, hozzátéve, a magyar szurkolók a legjobbak, akik tizenkettedik emberként segítik a csapatot.

A teqballról szólva Menczer Tamás megjegyezte, feltalálásával a magyarok újra megmutatták, olyanra képesek, mint senki más a világon. Hozzáfűzte, ez egy fantasztikus játék, amely ma már nemcsak egy kísérő rendezvény, a cél pedig, hogy bekerüljön az olimpia programjába.

Magyar sikerek

Minden döntőben magyar győzelem született a European Teqball Touron. A torna egyben a jövő évi, lengyelországi Európa Játékok első kvalifikációs versenye. A magyar játékosok öt aranyérem mellett két ezüstöt és három bronzot is nyertek, ezzel az éremtáblázat élén végeztek. Férfi egyéniben Bányik Csaba diadalmaskodott, míg a nők egyéni versenyét Janicsek Zsanett nyerte. Férfi párosban Bányik Katz Balázzsal az oldalán szintén aranyérmet szerzett, a női párosoknál pedig az Ács Krisztina, Kota Gabriella kettős győzött. Vegyespárosban a Bakó Ádám és Vasas Lea alkotta duó bizonyult a legjobbnak.

Borítókép: Ronaldinho elvarázsolta a közönséget (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.