Ungvári Attila a vérét adta a cselgáncs-világbajnokságon

A taskenti cselgáncs-világbajnokságon vasárnap Ungvári Attila a 81 kilogrammban bravúrral bejutott a legjobb nyolc közé, de itt már nem tudott meccset nyerni, így hetedik lett. A női 63 kilogrammban Özbas Szofi helyezetlenül zárt.

Magyar Nemzet
2022. 10. 09. 12:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzbég fővárosban, Taskentben zajló világbajnokságon ma a férfi 81 kilogrammban Ungvári Attila, a női 63 kg-ba pedig Özbas Szofi lépett tatamira, előbbi a világranglista 14., utóbbi a 8. helyén állva próbálta magát beverekedni a legjobbak közé. S közös bennünk, hogy az idei szófiai Európa-bajnokságon mindketten a dobogó harmadik fokára állhattak fel. A 33 éves Ungvári – az olimpiai ezüstérmes, s jelenlegi szövetségi kapitány Ungvári Miklós öccse – pályafutása során három Eb-bronzot szerzett, tavaly pedig megnyerte a kazanyi Grand Slam-versenyt, a tokiói olimpián azonban az első meccsén kiesett. Most a 64 között vazaarival verte a tizenöt évvel fiatalabb moldovai Mihail Latisevet, majd a brunei színekben versenyző orosz Aszkerbij Gerbekovval csapott össze, és ez a meccs rosszul indult számára, mert itt az ellenfele ért el vazaarit. Ungvári azonban egy belső horogdobással egyenlített, majd egy válldobásra kapott újabb vazaarival győzött.

A 16 között egy nagy név, a vb-bronzérmes, tavalyi Európa-bajnok Vedat Albayrak következett, és a 29 éves török dzsúdós a világranglista harmadik helyezettje. A mérkőzésvezető viszonylag gyorsan kiosztott két páros intést, és a két versenyző magasabb sebességi fokozatra is kapcsolt. Ungvári kapta is a biztatást bátyjától: üssed, vágjad! Láthatóan ő is volt az aktívabb, de a nagy hirigben ő kapott egyet az orrára, ami elkezdett vérezni, így dzsúdósunk egy nagy vattával az orrában vetette bele magát a folytatásba. A hosszabbításban aztán elérte, hogy az ellenfelét intsék meg harmadszor, ő pedig így a meccs győzteseként, bravúrral bejutott a legjobb nyolc közé.

Itt először a 24 éves japán Fudzsivara Szotaróval, a világranglista 12. helyezettjével találta magát szembe, akinek az eddigi legjobb eredménye még 2018-ból egy vb-ezüst. A felek egy-egy intéssel jutottak el a hosszabbításig, és ebből 32 másodperc pergett le, amikor Fudzsivara egy horogdobással feldöntötte Ungvárit, vazaarival felülkerekedve. Versenyzőnknek így maradt a vigaszág, de itt sem vigasztalódhatott, mert a tokiói olimpián bronzérmes, osztrák színekben versenyző Shamil Borchashvilitől is kikapott, leszorítással, így a hetedik helyen zárta a világbajnokságot.

A még csak húszéves Özbas Szofi a 32 között két és fél perc után ipponnal, leszorítással verte a dél-koreai Li Dzsu Jeont, és a nyolcaddöntőben is esélyesebb volt a két évvel idősebb lengyel Angelika Szymanska ellen. Ám nem talált rajta fogást, őt intették elsőként, három perc elteltével pedig a mérkőzésvezető megállította a küzdelmet, és hosszas videózás után szabálytalan technikáért leléptette Özbast, számára így véget is ért a vb. 

A hétfői versenynapon a 90 kilós és Nerpel Gergely, valamint a 70 kilós Gercsák Szabina képviseli színeinket az üzbég fővárosban.

Borítókép: Ungvári Attilának egy nagy bravúr összejött, de az érem nem az üzbég fővárosban (Forrás: EJU)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.