A játékosok sem tudják, mitől ilyen görcsös a kézilabda-válogatott

Továbbra is görcsös bizonyítási kényszer bénítja a női kézilabda-válogatottat a szlovéniai Európa-bajnokságon. Hornyák Dóra csapatkapitány szerint az önbizalomvesztés már-már krónikus jeleket mutat, a szövetségi kapitány jobban hisz a játékosokban, mint ők maguk. A Norvégia elleni holnapi csoportzárón felszabadultan, tét nélkül kellene játszani.

Szilágyi László (Ljubljana)
2022. 11. 07. 15:45
null
Forrás: MKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehangoló volt látni Hornyák Dóra csapatkapitányt a Horvátország elleni vereség másnapján, a magyar női kézilabda-válogatott sajtóóráján. A DVSC játékosa maga volt a megtestesült szomorúság, és ennek hangot is adott.

– Nagyon rosszul éreztem magam a tegnapi meccs után, így azért nagyon nehéz erőt adni a csapatnak. Tudom, hogy nekem is segíteni kell nekik, és bár nem vagyok egyedül, érzem, hogy tőlem várják, hogy mondjak valami pozitívat. Tegnap összeültünk játékosok, megpróbáltuk megfejteni az okát annak, miért vagyunk ilyen görcsösek, feszültek, de nem tudjuk a megoldását; ha tudnánk, már változtattunk volna rajta.

A mentáltréner is igyekszik segíteni nekünk, de aki már dolgozott szakemberrel, az tudja, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, nem tud minket ilyen gyorsan megváltoztatni, és mi nem is dolgozunk vele olyan régóta, ez pedig egy hosszú folyamat. Mi az út elején vagyunk, nekünk is bele kell ebbe szokni. Sokat kell fejlődnünk, hogy túl tudjunk lépni a lelki akadályokon 

– mondta a csapatkapitány. Szerinte az lehet a gond, hogy a csapat túl magasra tette a lécet az Eb előtt. Az önbizalomhiány bénítja a játékosokat. – Szerintem a szövetségi kapitány sokkal jobban hisz bennünk, mint mi magunkban, és bármennyire próbáljuk mondogatni magunknak, hogy jók vagyunk, amikor oda kerülünk, hogy meg kell oldani egy feladatot, akkor jön az a blokk, hogy nem fog menni. A horvátok ellen az utolsó percekben, amikor már elúszott a meccs, úgy tudtunk játszani, ahogy hatvan percen át kellene.

Hornyák nem tudja, mi lehet a megfejtés. – Svájc ellen valóban nem játszottunk jól, és sok rosszat kaptunk emiatt, ami azért hozzánk is eljut, még ha közvetlenül nem is foglalkozunk vele, de szerintem inkább nyerjünk rossz játékkal, mint veszítsünk jóval. Tanuljunk meg örülni annak, ha rossz játékkal nyerünk. Ebben is problémát látok, hogy nem elégszünk meg a sikerrel, úgy akarunk nyerni, hogy alig kapunk gólt és lövünk negyvenet. Görcsösen bizonyítani akarunk, amit nem tudunk levetkőzni. Csak együtt, egy-két ember nem fogja tudni megoldani ezt a helyzetet. Össze kell kapaszkodnunk és a fogunkat összeszorítva mindent megtenni, ha kell, felszedni a parkettát, mert nekünk ez másképp nem fog menni. Az elmúlt két meccs alapján csoda kell a legjobb nyolc közé kerüléshez. Bár történtek már csodák, sok múlik azon, hogy képesek leszünk-e elhinni vagy sem.

A csapatkapitány, Hornyák Dóra nagyon maga alatt volt, hozzá képest Szemerey Zsófi kevésbé látszott csalódottnak. A Mosonmagyaróvár kapusa szerint ennek egyszerű az oka. –  Az Európa-bajnokságon nincsen sok időnk egy-egy mérkőzés között. Ez a helyzet teljesen más a bajnoksághoz képest. Ha hetente jönnek a meccsek, előfordul, hogy két-három napig emésztem magam, de az Eb-n nincs időnk erre. A horvátok elleni vereség után elvégeztem a rutinfeladataimat, visszanéztem a mérkőzést, különös tekintettel a kapura menő labdákra és a védéseimre. Ez nem mindig örömteli, de úgy vagyok vele, hogy sokkal jobb, ha az ember tükröt állít maga elé, és megnézi a hibáit. Ha nem így tennék, egész este azon kattogtam volna, hogy mit kellett volna másképp csinálnom. Ma reggel tiszta lappal indítottam – fogalmazott Szemerey.

A Norvégia elleni csoportzáróra teljesen más lelki alapállásban készül a válogatott, mint az első két meccsre, hiszen nem nehezedik a játékosokra az esélyesség terhe. – Ez akár pozitívan is hathat ránk, ugyanis mindenki tisztában van azzal, hogy a címvédő milyen céllal érkezett az Eb-re, tehát nem mi leszünk a mérkőzés esélyesei. Felszabadult játékkal, teher nélkül kell pályára lépnünk, és mindent meg kell tennünk azért, hogy esetleg pontot rabolhassunk tőlük – nyilatkozta Szemerey. Hozzátette: akár egy szűk vereség is elfogadható lehet abban az esetben, hogy ha az összes magyar játékos kihozza magából a maximumot, bebizonyítja a pályán, hogy miért érdemelte ki a kerettagságot. Ugyanakkor a pár gólos vereség könnyen tévútra viheti a csapatot. – Ha csak néhány góllal kapunk ki, akkor talán azon kezdenénk el agyalni, hogy milyen közel voltunk, de mégsem sikerült a bravúr. És akár még a győzelem is meglehetett volna – közölte a Mosonmagyaróvár 26 éves kapusa.

Szemerey kifejezetten szeret topcsapatok ellen védeni, kedden klasszisokkal találja szemben magát a pályán. – A magyar bajnokságban nagyon szeretek a Győr és a Fradi ellen védeni. Lukács Viktóriának köszönhetően ismerjük a győri világsztárokat, már én is többször védtem ellenük. A norvég újoncok között van néhány fiatal, aki ellen védtem tavaly az EHF-kupában. Minden norvég játékosra fel fogunk készülni.

Tóvizi Petra négy lövésből három gólig jutott Horvátország ellen. A DVSC beállója elmondta, hogy még a meccs utáni este leültek a társakkal megbeszélni a történteket.

– A mai videózás még biztos előhozza a tegnapi meccs emlékeit, de tegnap legalább úgy tudtunk lefeküdni, hogy egymás felé tisztáztuk a gondolatainkat, kibeszéltük a történteket, mindenki ki tudta önteni a lelkét – mondta a debreceni játékos..

A csapattal dolgozik mentáltréner, aki segít ebben a játékosoknak, és ő is azt szorgalmazta, hogy még aznap essenek túl ezen.

– Ezek egyáltalán nem kellemes beszélgetések, senki nem szereti ezeket a meccsek után. De végig kell venni, hogy ki mit érez, kinek miben tudunk segíteni, ki kell beszélni, hogy ki hol látja a hibát, szerinte miben kell és miben tudunk javulni, hogy azt a teljesítményt, azt a formát tudjuk hozni, ami elvárható tőlünk – nyilatkozta a 2018-ban junior vb-győztes játékos.

– Abban egyetértettünk, hogy lehetnénk bátrabbak, hiszen senki nem szedi le a fejünket egy-egy hiba után. Nem kell mindig csak a tutira menni, vállalni kell a kockázatot, mert az alamuszi nyuszi játék nem fog eredményre vezetni – mondta a DVSC beállója a megoldásokat feszegető kérdésre.

Arra a kérdésre, hogy miben látja annak az okát, hogy helyzetekig eljutott, különösen Svájc ellen, viszont rengeteg ziccert rontott a válogatott, Tóvizi így válaszolt. – Ez arra vezethető vissza, hogy nagyon nem szeretnénk hibázni, abszolút kudarckerülésre vagyunk most beállva, és persze, hogy ilyenkor hibázik az ember. Márpedig tudjuk, hogy képesek vagyunk megoldani azokat a helyzeteket, amikben hibáztunk, arra kell koncentrálnunk, hogy miben vagyunk jók – közölte a második felnőtt Eb-jén szereplő játékos.

A magyar csapat kedden az Eb-címvédő norvégok ellen lép pályára az utolsó ljubljanai csoportmeccsen. 

– Nem lesz rajtunk nyomás, így talán már felszabadultabban játszhatunk. Látszott a horvát meccs utolsó három percében, amikor már nem volt esélyünk a fordításra, ledobta a csapat a terhet magáról, elmúlt a görcsösség, és tudtunk kézilabdázni. Az esélytelenség persze nem azt jelenti, hogy feltartott kézzel megyünk ki a pályára, mert a norvég válogatottnak is vannak hiányzói, nekik is lehet rossz napjuk, ahogy végre nekünk is egy jó. Szeretnénk egyszer mi is meglepetést okozni az Eb-n

– mondta Tóvizi Petra.

A magyar csapat elé az Eb kezdetén az 1–8. hely megszerzését tűzte ki célul a szövetség, ami az olimpiai kvalifikáció szempontjából lenne kulcsfontosságú. A beálló szerint erre kevés az esély, de nem szabad elengedni ezt a célt. – Én biztos, hogy nem tudom azt mondani, hogy elengedem az egy–nyolc közé kerülést, mert szerintem minden meccsre úgy kell kimenni, hogy győzni akarunk. De szerintem ez mindenkiről elmondható a csapatban. Itt egy jó lehetőség, hogy átlendüljünk ezen az állapoton.

A következő ellenfélnek, a címvédő Norvégiának nincs gondja az önbizalommal. Tóvizi szerint a mieink nem fognak leblokkolni, amikor a bemelegítés során a világ legjobbjait látják a túlsó térfélen.
– Mi a Lokival is nekimentünk a Győrnek, amely szintén tele van világsztárokkal. Holnap is ezzel a hozzáállással kell kezdenünk a meccset, meg kell próbálnunk borsot törni a norvégok orra alá – mondta a beálló.

Borítókép: Hornyák Dóra is értetlenül áll az eddigi játék előtt (Fotó: MKSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.