időjárás 4°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Az első vb gólkirálya 76 évig az első mesterhármas szerzőjének is hihette magát

Juhász Attila
2022.11.20. 07:50 2022.11.20. 18:13
Az első vb gólkirálya 76 évig az első mesterhármas szerzőjének is hihette magát

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, minden nap felidéz egyet a labdarúgó világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. Sorozatunk első részében 1930-ba kalauzoljuk el olvasóinkat.

Az 1930-as első labdarúgó vb-n a nyolc találatával gólkirályi címet szerző argentin csatár, Guillermo Stábile 76 éven keresztül a vb-történet első mesterhármasa szerzőjének is hihette magát.

Igen ám, de a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2006-ban valahogy kiderítette, hogy az amerikaiak játékosa, Bert Patenaude mégsem kétszer talált be a 4. csoport montevideói meccsén, hanem az azon a találkozón Paraguay ellen 3-0-ra diadalmaskodó Egyesült Államok harmadik gólját is ő érte el és azt a meccset július 17-én játszották, két nappal az argentin–mexikói előtt, ahol Stábile brillírozott.

Vagyis közel nyolc évtized után derült ki, hogy melyik labdarúgó a vb-k története első mesterhármasának büszke birtokosa.

Persze erre már ilyen hosszú idő elteltével maga a főszereplő nem, csupán örökösei lehetnek büszkék...

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Az 1930-as foci vb fő helyszíne, a montevideói Centenario stadion (Forrás: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45654031/Közkincs)

Világbajnoki leg, leg, leg

Egy felejthetetlen fejes, ami a franciák világbajnoki címébe került + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.