Djokovics utolérte Federert – tenisztörténelem Torinóban

A 21-szeres Grand Slam-bajnok, a hibátlanul adogató Novak Djokovics nyerte meg a Torinóban zajlott évzáró férfitenisztornát, az ATP-világbajnokságot. A döntőben 7:6, 6:3-ra győzte le a novég Casper Ruudot.

Magyar Nemzet
2022. 11. 20. 20:57
null
TENNIS-ITA-ATP-FINALS Fotó: MARCO BERTORELLO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mozgalmas napjai voltak a múlt héten Novak Djokovicsnak. A 21-szeres Grand Slam-bajnok veretlenül menetelt a torinói ATP-világbajnokságon, a ranglista hetedik helyén álló öntudatos szerb zseni zöld jelzést kapott, feloldották a vízumtilalmát, eldőlt, beutazhat Ausztráliába, és részt vehet januárban a kedvenc Grand Slam-versenyén. 

Djokovics új lendületet kapott a hír hallatán, nem mintha előtte meggyűlt volna a baja a játékkal. Az orosz Andrej Rubljovot két, a korábbi világelső szintén orosz Danyiil Medvegyevet heroikus küzdelemben, három szettben győzte le. Ezután érkezett meg a torinói évzáró torna elődöntőjébe, ahol az amerikai Tayor Fritz sem tudta őt megállítani. A 7:6, 7:6 szoros meccset sejtet, a pályafutása első világbajnokságán szereplő Fritz összesen 30 nyerőt, 15 ászt ütött, de Djokovics ellen ez kevésnek bizonyult, a szerb megnyerte a negyedik meccsét is az idei vb-n, és bejutott a torna döntőjébe.
A tegnapi ATP-vb döntőn az volt a tét, hogy a 21-szeres Grand Slam-bajnok vajon lehagyja-e Ivan Lendlt és Pete Samprast, és beéri-e a már visszavonult hatszoros ATP vb-győztes Roger Federert. 

Casper Ruud sem tudta megállítani Novak Djokovicsot                        Fotó: Europress/AFP Marco Bertorello

A monacói lakcímmel is rendelkező korábbi világelső rekodbeállítását a fiatal, 23 éves norvég, az idei US Openen és a Roland Garroson is döntős norvég Casper Ruud próbálta megakadályozni. A világranglista harmadik helyén álló szürke eminenciás korábban hat meccset játszott, és mind a hatot elbukta a Djokovics, alkotta nagy hármas ellen. Ráadásul még egy szettre sem futotta ellenük. 
Torinóban sem változott a képlet. Az első szettben 6:5-ös Djokovics-vezetésig mindkét játékos hozta a szerváját, a szerb három bréklehetősége közül egyiket sem tudta kihasználni. Fogadóként azonban a játszma legvégén újabb esélye volt elvenni a norvég szerváját, és ezzel élt is. A második szettben 2:1-nél remegett meg adogatóként a norvég, a brékelőny pedig kitartott a végéig. 
Novak Djokovics 7:6, 6:3-ra győzött, az ATP-vb győzelmek számában utolérte a hatszoros bajnok Roger Federert. Ha így folytatja, belátható időn belül meg is előzheti a svájci zsenit. 

ATP-világbajnokság, döntő: Djokovics (szerb)–Ruud (norvég) 7:6, 6:3. 

Borítókép: Djokovics hatodik vb-címét nyerte meg (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.