Filmforgatás főszerepben a 101 éves Keleti Ágnessel + videó

December 8-tól kerül a mozikba az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című portré dokumentumfilm, amely a 101 éves, ötszörös olimpiai bajnok tornászlegenda életét tárja elénk.

Magyar Nemzet
Forrás: Budapest Film2022. 11. 17. 13:18
null
Fotó: koop
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 101 éves, ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, a nemzet sportolója, aki 1921. január 9-én én született Budapesten; s mint a filmben is elmondja, csak 16 éves korában kezdett el tornázni. Tizenkilenc évesen nyerte az első magyar bajnoki címét, 31 évesen szerezte első olimpiai aranyérmét, 35 évesen pedig (1956, Melbourne) már tíz olimpiai érem birtokosa lett (5 arany, 3 ezüst, 2 bronz). Harminchat évesen kezdett új életet Izraelben, és 41 évesen lett édesanya. 80 évesen választották a női sportolók nemzetközi hírességek csarnokának tagjává, 83 évesen tüntették ki a Nemzet Sportolója címmel, 95 évesen költözött haza Magyarországra, 96 évesen kapta meg Izrael állam díját, és 100 éves korában lett Budapest díszpolgára. Nem akármilyen életút!

Keleti Ágnes nagy idők nagy tanúja Forrás: Budapest Film

Az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című, több mint egy éven keresztül forgatott film középpontjában Keleti Ágnes hétköznapjai, a csendes visszaemlékezések állnak. Rendkívüli életének mozaikjait a vele készült archív interjúk, naplójának részletei és intim beszélgetések adják ki. Az alkotásban az életének tanúi is megszólalnak, többek között volt tornásztársa, fia és izraeli tanítványai is. A film gazdag archív anyagát kézzel rajzolt színes animációk színesítik.

Keleti Ágnes okos gondolatai, tanácsai örökre velünk maradnak

A film a koronavírus időszakában készült, így a háttérben nemcsak az elmúlt száz év történelme, hanem a napjainkat megnehezítő világjárvány is meghúzódik, rámutatva, hogy az egyedi élettörténetek adják ki a teljes egészet. Keleti Ágnes megtapasztalhatta, milyen az 1956-os forradalom idején készülni a melbourne-i olimpiára, miként azt is, milyen a karanténnal terhelt koronavírus időszakában ünnepelni a 100. születésnapot.

Keleti Ágnes életpályája egyedülálló erőről és küzdeni akarásról tanúskodik, bölcs, szerény, okos gondolatai, tanácsai örökre velünk maradnak. Az életét bemutató portré dokumentumfilm immáron 101 évet ölel fel, és például szolgálhat mindannyiunk számára.  

2022. szeptemberében Oláh Kata Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című rendezése kapta meg a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI legjobb magyar filmnek járó elismerését a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon.

A film december 8-tól kerül a mozikba, illetve premier előtt a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál zárófilmjeként láthatja a közönség.

 

Az alkotók: 
Rendező-vágó: Oláh Kata
Operatőr: Csukás Sándor
Animáció: Egely Kati
Zene: Boaz Schory
Gyártó: Makabor Studio – Belfilms, magyar–izraeli koprodukció
Co-producer: Noemi Schory
Támogató: Nemzeti Filmintézet
Forgalmazó: Budapest Film

Borítókép: Keleti Ágnes a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka (Forrás: Budapest Film)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.