Elmaradt a magyar csoda Melbourne-ben, de két úszónk kitett magáért

Karácsony előtt vállalta az utat a világ másik felére Szabó Szebasztián és Jakabos Zsuzsanna, akik minimális céljaikat teljesítették a vasárnap zárult rövidpályás úszó-világbajnokságon Melbourne-ben. Egy magyar érem született és összességében meglehetősen sok világrekord – csak azt sajnálhatjuk, hogy ez utóbbi Szabónak nem jött össze.

2022. 12. 19. 13:24
SZABÓ Szebasztián; SANTOS, Nicholas
Melbourne, 2022. december 14. Az aranyérmes brazil Nicholas Santos, az ezüstérmes svájci Noe Ponti (b) és a bronzérmes Szabó Szebasztián (j) a melbourne-i rövidpályás úszó-világbajnokság férfi 50 méteres pillangóúszásának eredményhirdetése után, 2022. december 14-én. MTI/EPA/AAP/Joel Carrett Fotó: Joel Carrett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel karácsony előtt ért véget a sűrű úszóév utolsó nagy versenye: rendeztek idén Budapesten nagymedencés vb-t, Rómában Európa-bajnokságot, decemberben Melbourne-ben pedig még egy rövidpályás világbajnokságot is. Ezt a magyar úszók közül a nagy távolságra és az ünnepek közelségére való tekintettel már csak ketten vállalták: Szabó Szebasztián egy éremmel, pedig egy döntős szerepléssel teljesítette minimális céljait Ausztráliában.

Tagadhatatlan, hogy ennél többet reméltünk, főleg Szabó esetében, aki 50 pillangón a szám egyik világcsúcstartójaként az aranyérmet tűzte ki célul. Lapunknak azt is bevallotta a vb kezdete előtt, hogy a világrekord megdöntését sem tartja lehetetlennek, és hogy 50 gyorson is szeretne dobogóra állni.

Ebből végül egy bronzérem jött össze, amelyet Szabó 50 pillangón szerzett meg, és amivel hazánk kilencedik éremszerzője lett a rövidpályás vb-k történetében. Másik fontos számában, 50 gyorson is közel járt az éremhez, mindössze 12 század hiányzott neki hozzá, ám végül negyedik lett. A 26 éves győri úszó ezen kívül mindkét úszásnemben visszalépett a 100 méteres távokon.

Ami Jakabost illető, ő eleve szerényebb tervekkel utazott Ausztráliába, csupán egy döntős szereplésben bízott előzetesen. Ez össze is jött neki, méghozzá 400 vegyesen világbajnoki ötödik helyet szerzett – a másik három számában nem került be a fináléba.

Nem lehetünk elégedetlenek két úszónk eredményeivel, inkább becsülni kell, hogy egy ilyen zsúfolt évben is kitartottak a legvégéig, nem kímélve magukat az adventi időszakban sem. Ráadásul a mindössze kétfős magyar csapat Szabó bronzérmével túl is teljesítette a tavalyi rövidpályás vb-n nyújtott eredménysort, hiszen akkor Abu-Dzabiban a 12 fős különítményünk egy érmet sem szerzett.

Melbourne-ben a körülményekkel is akadt gond, a nyitott medencés versenyek esti döntőin 12 fok körüli hőmérsékletben dideregtek a nézők és a bevonuláskor a versenyzők is, valamint többször meghibásodott az időmérő rendszer. Ezzel együtt is meglehetősen sok, 14 világrekord született Melbourne-ben.

Magyarország Szabó bronzérmével a 23. helyen végzett a rövid pályás vb éremtáblázatán, amelyre 24 ország került fel az összesen 160 induló nemzetből.

Borítókép: az aranyérmes brazil Nicholas Santos, az ezüstérmes svájci Noe Ponti (b) és a bronzérmes Szabó Szebasztián (j) a melbourne-i rövidpályás úszó-világbajnokság férfi 50 méteres pillangóúszásának eredményhirdetése után, 2022. december 14-én. (Fotó: MTI/EPA/AAP/Joel Carrett)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.