Ronaldinho és Beckham kedvenc magyar találmánya jó úton halad

Miközben Katarban labdarúgó-világbajnokság zajlik, novemberben a németországi Nürnbergben is rendeztek futballalapú világbajnokságot. A különleges, hajlított asztalon játszott teqball Magyarországról indult világhódító útjára, s ezúttal is valamennyi számban volt magyar érmes. A számos, nemzetközi futballsztár által is kedvelt teqball jó úton halad az olimpia felé, miközben a sportág szervezetének vezetői a jótékonyságra is figyelmet fordítanak.

2022. 12. 06. 13:26
Ronaldinho teqball
Budapest 20221002 Teqball Ronaldinho Fotó: Árvai Károly Nemzeti Sport Ronaldinho Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ronaldinho, Messi, A labdarúgás legnagyobb nemzetközi sztárjai is a teqball szerelmesei lettek. A fiatal sportág rendes, ötös méretű futball-labdát használ, amelyet egy pingpongasztalhoz hasonló különleges, hajlított sporteszköz túloldalára kell áttenni. A teqball kiválóan fejleszti a technikai képességeket, ugyanis a szabályok rákényszerítik a játékosokat, hogy a kezüket leszámítva minden testrészükkel jól kezeljék a labdát.

teqball Blázsovics Ádám Janicsek Zsanett
A teqball strandon is űzhető. Fotó: Veszprém Megyei Napló/Penovác Károly

– David Beckham először a fiának vett asztalt, aztán magának és a focicsapatának is – idézte fel lapunknak Murányi Gergely, a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) diplomáciai kapcsolatokért felelős vezetője. – Ez a sikerünk egyik kulcsa, az asztalokat veszik tőlünk, nem nekünk kell áldozni arra, hogy népszerűsítsék az asztalt.

A multifunkciós sporteszközön pingpong-, tenisz-, röplabda- és kézilabda-alapú játékot is lehet játszani, de a magyar asztal magyar feltalálóinak fő sportága a teqball, amely nemcsak a labdarúgók edzéstervébe illeszthető bele, hanem önálló sportágként is egyre jelentősebb. A FITEQ 2017-ben alakult meg, és még abban az évben megrendezték az első világbajnokságot is Budapesten.

Azóta a Covid sújtotta 2020-as esztendőt leszámítva minden évben volt teqball-vb, az idei, nürnbergi eseményen öt számban, férfi és női egyesben és párosban, valamint vegyes párosban zajlottak a küzdelmek, s mind az ötben született magyar érem. A hazai sikerek presztízse évről évre egyre magasabb, az idei világbajnokságon már ötven ország sportolói vettek részt, és ez a szám rohamosan emelkedhet, mert százötven országban megalakult már a helyi teqballszövetség.

– Ég és föld volt a különbség az első világbajnoksághoz képest – erősítette meg lapunknak Blázsovics Ádám, aki egyesben háromszor, párosban egyszer nyert vb-aranyat, az idei nürnbergi tornát pedig egy-egy ezüst- és bronzéremmel zárta. – A lengyelek, a románok, az amerikaiak egyre erősebbek, a thaiföldiek pedig különleges stílusukkal hoztak új színt a játékba. Egyre több az akrobatikus mozdulat az asztal körül.

A teljes magyar nürnbergi éremtermés két aranyat, két ezüstöt és egy bronzot jelentett. Vasas Lea női párosban Janicsek Zsanettel, vegyes párosban pedig Bakó Ádámmal nyert aranyat.

A vegyes páros döntő összefoglalója

A dobogó második fokára állhatott fel a Bakó Ádám, Blázsovics Ádám férfi páros, valamint Izsák Anna a nők egyéni versenyében, míg férfi egyesben Blázsovics ezúttal harmadik lett.

Mikor lesz olimpiai sportág a teqball?

A huszonnyolc éves Blázsovics világbajnokként a televízióban is egyre többet megjelenő sportág legfontosabb címét már megszerezte, de még jócskán vannak tervei az asztal mellett.

– Két-három világbajnokságon még biztosan szeretnék indulni. Az olimpiát nem mondom, mert nem tudom, ez mikor lesz lehetséges, bár biztosan nagyszerű lenne az ötkarikás játékokon szerepelni.

Blázsovics Ádám négyszeres világbajnok. Fotó: Ripost/Sulyok László

Egy ilyen fiatal sportág esetében talán elsőre túl korainak tűnhet az olimpiai műsorra tűzés, ám éppen az a gyorsaság adhatja meg az esélyét a teqballnak, mint ahogyan előretört nemzetközi ismertségben és elismertségben is.

– Abszolút reális cél az olimpia, hiszen a világ és az emberek igényei változnak – hangsúlyozta Murányi Gergely. – A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is tartani akarja a nézettségi szintet, meg akarja szólítani a következő generációt, ezért is vették fel például a 2024-es műsorra a breaktáncot. Mi olyan friss szemléletet jelenthetünk, amivel meg lehet szólítani a fiatalokat.

A teqball legkorábbi ötkarikás esélye a 2028-as Los Angeles-i olimpia lehet, bár ez még nem tűnik igazán valószínűnek. Jövőre ugyanakkor fontos lépest tesz a sportág, amely része lesz a krakkói Európa Játékok programjának. S a nemzetközi elismertséget segíti a teqball társadalmi felelősségvállalása is.

– Nagyon aktívak vagyunk jótékonysági, sportdiplomáciai vonalon, a Külügyminisztérium stratégiai együttműködő partnerei vagyunk. Idén ötéves egy jordániai menekülttáborban zajló programunk, amelyben évente négyszáz gyerek vesz részt. Ez az ENSZ érdeklődését is felkeltette – emelte ki lapunknak Murányi Gergely.

Borítókép: Ronaldinho az októberi budapesti teqball versenyen (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.