Barátságos meccs: majdnem összeverekedtek a mieink a szlovénekkel

Remek hajrával 28-27-re győzött a magyar férfikézilabda-válogatott világbajnoki felkészülési mérkőzésen Szlovénia vendégeként. A második félidőben a két csapat játékosai és edzői egymásnak ugrottak, kis híján tömegverekedés kerekedett az afférból. A január 11. és 29. között zajló svéd–lengyel közös rendezésű vb előtt a két csapat szombaton, Nagykanizsán ismét összecsap.

Magyar Nemzet
2023. 01. 05. 19:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti időponthoz képest fél órával korábban, 18 órakor kezdődött a találkozó a Muraszombattól mintegy húsz kilométerre délre, a horvát határhoz közel fekvő Ljutomerben. Mégpedig azért, mert a magyar fél szándéka ellenére elmaradt a tévéközvetítés. A házigazdák arra hivatkoztak, hogy nem áll rendelkezésükre erre megfelelő digitális jel. A magyar szövetség felajánlotta, hogy a saját eszközeivel legalább az interneten közvetítené, azaz streamelné a mérkőzést, de erre a szlovén szövetség jogi okok miatt nem adott engedélyt. Szombaton nem merülhet fel ilyen probléma, a két csapat második, nagykanizsai felkészülési mérkőzését az M4 Sport akkor élőben közvetíti.

Miként megírtuk, a magyar válogatottból szerdán edzésen, bemelegítés közben elszenvedett szerencsétlen sérülés miatt kidőlt Juhász Ádám , akinek a helyére Chema Rodriguez nem hívott be új játékost. Hanusz Egon csak a napokban épült fel betegségből, ezért egyelőre ő is kimaradt, így maradt az egyedüli irányító a csapatban.

A szlovéneknél is akadtak ismerősök szép számmal. Mindenekelőtt a Szeged két klasszisa Dean Bombac és Borut Mackovsek, valamint Blaz Blagotinsek, aki a múlt nyáron távozott Veszprémből, továbbá a Barcelona korábbi, illetve jelenlegi játékosa Jure Dolenec és Blaz Janc.

A magyar válogatott kerete már az óévben megkezdte a közös munkát Telkiben, de meccset először most játszott, ami eleinte meg is érződött a csapat játékán. A kezdeti egyensúlyt megbontva, 7-7 után elhúztak a hazaiak, miközben a mieink két hétméterest is kihagytak. Szünetben 17-13-ra vezettek a szlovénok, de nagyobb is lehetett volna a különbség, ha Mikler Roland nem véd kiválóan.

A második félidő elején felzárkóztak a mieink 17-16-ra, ezután ismét elléptek a szlovének, a játékrész derekán többször is vezettek öt góllal. Az egyik magyar akció után kis híján tömegverekedés tört ki a szlovén kispad előtt. Rosta és Blagotinsek akaszkodott össze, amihez többen is csatlakoztak, a magyar játékos végleges kiállításként pirost lapot, a szlovén kétperces büntetést kapott, s a játékvezetők egy-egy stábtagnak is kiosztottak egy-egy sárga lapott. Ezután a szlovén közönség kifütyülte a magyarok valamennyi támadását.

A mieink viselték jobban a feszültséget, a hajrában feléledtek, és Lékai Máté vezérletével nem csupán egyenlítettek, hanem időkérés után, az utolsó másodpercekben egy begyakorolt figurából Bodó Richárd vezérletével a győzelmet is megszerezték, amihez az kellett, hogy a legvégén még Székely hárított bravúrral egy lövést.

A 28-27-es sikerből messzemenő következtetést hiba lenne levonni, azt azért megállapíthatjuk, hogy a magyar válogatott a nemzetközi mezőny egyik erős gárdájával szemben is képes volt hátrányból visszakapaszkodni, ami a tartásáról árulkodik. Ja, s persze, reméljük, szombaton valóban barátságos mérkőzést játszik egymással a két csapat...

A magyar válogatott a vb-n Kristianstadban Izland, Portugália és Koreai Köztársaság mellett a D csoportban szerepel majd.

Megkapták a hazai pályát

 – Ma nem az eredmény volt a legfontosabb, de nagyon örülök a győzelemnek, és annak, hogy játékosaink megmutatták a valós tudásukat és tehetségüket – mondta a találkozó után Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Remek ellenféllel találkoztunk, ahogyan arra számítottunk is. Nehéz meccs volt, de a legvégéig nagyszerűen küzdöttünk, a csapat megmutatta a karakterét, hiszen négy-ötgólos hátrányban sem adta fel a harcot, képes volt megújulni, és végül fordítani tudott

Megkapta a hazai pályát a szlovén csapat, remélem, a vb-n nem így lesz ilyen – értékelte a meccset a Nemzeti Sportnak Székely Márton. – Mutatja a csapatunk tartását, hogy végig küzdöttünk, többgólos hátrányból is felálltunk, és a végén meg is tudtuk fordítani a mérkőzést, bízom benne, hogy ez a tartás a világbajnokságon is megmarad. Mindenki pályára lépett, tudtuk gyakorolni a taktikai elemeket, Bodó Ricsi és Ligetvári Patrik is zökkenőmentesen vette át az irányító szerepét, ha kellett. Juhász Ádám kiválása és Hanusz Egon betegsége miatt megvoltak erre a figuráink, a három átlövős variációt gyakoroltunk, és szerencsére élesben is működött.

– Néha nem éreztem komfortosan magamat, de próbáltam olyan játékot kitalálni, amiből lőni tudtam. Éreztem, hogy voltak hibáim, de próbáltam segíteni a csapatnak – jegyezte meg Bodó Richárd, aki beugóróként irányított is játszott. – Úgy éreztem, a szlovén játékvezetők túlságosan sokat engedtek a hazaiaknak, ezért lett feszültebb a hangulat. Örülök, hogy a végén ki tudtuk használni a hazaiak fáradtságát – célzott Bodó a kakaskodásra. Hozzáfűzte, elégedett a magyar válogatott védekezésével, főleg az akarati tényezők miatt, és úgy látta, a meccs hajrájában megfelelően összeállt a védőfaluk, Székely Márton pedig jól támogatta csapattársait a kapuból. A támadójátékkal viszont nem elégedett, miként megjegyezte, elöl vannak nagyobb problémáink.

Vb felkészülési mérkőzés:

Szlovénia–Magyarország 27-28 (17-13), magyar góllövők: Lékai és Bodó 5-5, Bánhidi, Rodríguez 3-3, Bóka, Szita, Ligetvári 2-2,  Ancsin, Szöllősi, Leimeter, Bujdosó, Rosta, Ilic 1-1

Borítókép: Lékai Máté öt góllal Bodó Richárd mellett a csapat legeredményesebb játékosa volt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.