Fellázadtak a vb előtt a kézilabdázók az őrült Covid-szigor miatt

A dán, a svéd és az izlandi válogatott is erősen kifogásolja a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) szigorú Covid-protokollját a jövő szerdán kezdődő lengyel–svéd közös rendezésű világbajnokság előtt. A magyar válogatottal ugyanabban a csoportban szereplő izlandiak világsztár kapusa, Björgvin Páll Gústavsson az IHF-nek címzett nyílt levelében arra hívja fel a figyelmet, hogy a játékosokat alapvető jogaikban korlátozzák.

Magyar Nemzet
2023. 01. 04. 14:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) szigorú koronavírus-ellenőrzést tart az egy hét múlva, jövő szerdán kezdődő svéd–lengyel közös rendezésű világbajnokságon. A játékosoknak a vb előtt, valamint a csoportkör után, a negyeddöntő előtt kell teszteltetniük magukat, s ha valaki pozitív mintát ad, annak öt napot mindenképpen ki kell hagynia, de ennek leteltével is csak akkor térhet vissza, ha negatív tesztet produkál.

A dán válogatottnál már levonták a szükséges következtetéseket a szigorú intézkedés miatt. Miként a dán Tv2 beszámolt róla, a Szaúd-Arábia elleni két felkészülési mérkőzésen a dán válogatott tagjai jobban elszigetelik magukat a szurkolóktól, mint eddig, sőt a játékosoknak a családtagjaikkal sem tarthatnak természetes kapcsolatot. Nyilván óvatosságból, a megelőzés végett. Ugyanakkor a dánok azon véleményüket sem rejtik véka alá, nem értenek egyet az IHF-vel, értelmetlennek tartják a szigorú protokollt.

A szurkolók szabadon mozoghatnak

– Hiba történt. Az IHF úgy döntött, ragaszkodik a szabályokhoz. Ennek azonban nincs értelme és őrülten helytelen. A világ teljesen más, mint az elmúlt években, a koronavírus-járvány idején. Az emberek megbetegednek az influenzától, az RS-vírustól és mit tudom én, még mitől. Tesztelhetnénk minden mást is. Ugyanakkor a világbajnokság teljesen nyitott a nézők előtt, nekik nem kell tesztelniük magukat, de furcsa módon a csapatokat súlyos követelmények elé állítják. Ez teljesen ellentmondásos – érvelt Morten Henriksen, a Dán Kézilabda-szövetség (DHF) sportvezetője.

A dánoknak jó okuk van a szabályok bírálatára. Az egyik játékosuk, Simon Pytlick az edzőtáborban már pozitív tesztet produkált, ezért izolálták. A vb rajtjáig feloldhatják a karantén alól, ám ahol van egy eset, ott lehet több is. Még sarkosabban: lehet-e úgy élni, hogy senki sem adjon pozitív mintát, még ha egyébként egészségesnek is érzi magát.

Nem a rendező országok akarják

A társrendező svédek is kritikával illették az IHF Covid-protokollját. Michael Appelgren, a csapat egyik edzője nem kertelt, kimondta, nem a két rendező ország, hanem a nemzetközi szövetség ragaszkodik a szigorú szabályokhoz.

– Azt hittem, vége ennek az időnek. Svédországban véget ért a koronavírus-korszak és a kórt már nem sorolják a társadalomra veszélyes betegségek közé – szögezte le Michael Appelgren.

Björgvin Páll Gústavsson, az izlandiak világklasszis kapusa nem csupán gyakorlati és egészségügyi oldalról érvel, jogi szempontokra is felhívja a figyelmet. Szerinte az IHF szabad akaratukban korlátozza a játékosokat a világbajnokságon. Gústavsson ügyvédekkel konzultálva fogalmazott hosszú nyílt levelet az IHF-nek címezve, miként azt az Origó is idézte.

Gústavsson óvatosan lázadásra szólít fel

Gústavsson az emberi jogokról és alapvető szabadságjogokról szóló egyezményre hivatkozva azt írja, azok átfogó védelmet biztosítanak a sportolóknak is szabadságuk korlátozásával szemben. Továbbá a két rendező ország is kötelezettséget vállalt a magánélet védelme és a foglalkoztatás szabadsága mellett.

„A versenyszabályok szigorúbbak, mint az adott országok hatályos törvényei, és ezeket a szabályokat a szervezők alkotják. A játékosok tudatában vannak annak, hogy a jogaikkal élve bármikor elhagyhatják a karantént vagy visszautasíthatják a tesztelést”  – írja Gústavsson, amit akár felhívásként is értelmezhetünk, mintha a tesztelés megtagadására akarná biztatni a játékosokat.

Arra is kitér, miszerint a játékosok munkavállalási szabadságát korlátozzák azáltal, hogy az IHF nem engedi őket játszani, amennyiben nem tesznek eleget a Covid-szabályoknak. Ez bizony már lázadás…

A helyzet, miképpen már utaltunk rá, azért fonák, mert jelenleg sem Svédországban, sem Lengyelországban nincsenek érvényben olyan előírások, amilyeneket az IHF kötelezővé kíván tenni.

Az izlandi kapus logikusan érvelve hozzátette, az IHF – amennyiben valóban a játékosok védelmében  hozta meg a szabályait –, akkor éppen ellenkező hatást ért el. 

„Úgy gondolom, hogy mindenki nevében beszélek” – jelentett ki Gústavsson, s aligha a levegőbe beszél.

Abban is biztosak lehetünk, ebben a kérdésben nem ez az utolsó szó. Eddig három csapat lázadt fel, a számuk könnyen tovább emelkedhet, s akkor az IHF-nek is lépnie kell.

Juhász kidőlt, Hanusz hamarosan csatlakozik

Miként arról már beszámoltunk, szemsérülést szenvedett Juhász Ádám, a magyar válogatott irányítója, ezért nem szerepelhet a világbajnokságon. Hanusz Egon viszont hamarosan csatlakozhat a többiekhez. A Stuttgart szintén irányítóposztón bevethető játékosa betegség miatt nem csatlakozhatott a kerethez. Most már negatív tesztet produkált, így bekapcsolódhat a felkészülésbe. A magyar válogatott Chema Rodriguez szövetségi kapitány irányítása mellett tizenkilenc fővel folytatja a munkát. Az együttes a torna előtt kétszer is megmérkőzik Szlovéniával, csütörtökön idegenben, majd szombaton Nagykanizsán, kedden utazik Svédországba. A magyar együttes jövő csütörtökön a Koreai Köztársasággal, szombaton Izlanddal, január 16-án pedig Portugáliával játszik a D csoportban, amelynek a svédországi Kristianstad ad otthont. A középdöntőbe az első három helyezett kerül. A tornára 18, közülük egy találkozóra 16 játékos nevezhető.

Borítókép: Björgvin Páll Gústavsson edzés közben (Fotó: Mbl.is/Eggert Jóhannesson)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.