Előre megígérte a világcsúcsot a vb-ezüstérmes magyar kiválóság + videó

A korábbi vb-ezüstérmes, rúdugrásban immár harminckét éve magyar csúcstartó Bagyula István szerint ideális körülmények várnak a jelenkor rúdugróira az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban. Bagyula biztos a svéd Armand Duplantis győzelmében és abban is, hogy a svédek klasszisa tovább javítja a világcsúcsot.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2023. 01. 21. 14:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban a felejthetetlen 1991-es évben, amikor az idén 54 esztendős Bagyula István Linzben felállította az 592 centiméteres magyar csúcsot, Szergej Bubka már belekezdett a világcsúcsok jól fizető „sorozatgyártásába”. Néhány hónap leforgása alatt 607-ről 608-ra, majd 609-re és 610-re javította a világrekordot, és 1992-ben is volt egy ilyen elképesztően jó sorozata. Bubka végül 615 centiig jutott.

bagyula
Bagyula István a fénykorában Forrás: Szpress Hírszolgálat

 

– Az a mozgássor és az a film, ami akkoriban elém tárult, megfejthetetlen titkot jelentett a számomra, maga volt a nagy „Bubka-rejtély”. Ott voltam a közvetlen közelében, nemcsak a világbajnokságon, hanem a 608-as, a 610-es és a 613 centiméteres világcsúcsjavításainál is, lestem minden mozdulatát, elém tárult a mozaik minden kockája, azt magamban kirakni mégsem tudtam. A tökéletesben felfedezni a kiválót nehezebbnek tűnt, mint a rosszban a hibásra akadni. A magam gyengeségének oka is csak akkor világosodott meg bennem, amikor a pályafutásom legvégén jártam, de akkor már minek… – fogalmazott az SzPress Hírszolgálatnak Bagyula István, aki az 592 centis egyéni csúcsával bronzérmes lehetett volna a 2021-es olimpián Armand Duplantis (602 cm) és az amerikai Cristopher Nilsen (597 cm) mögött.

Bagyula István az 1991-es tokiói világbajnokságon 590 centiméterrel lett ezüstérmes az 595-ig jutó Bubka mögött. Bubka ezen a magasságon elsőre hibázott, s ha nem tudott volna átjutni felette, akkor Bagyula lett volna a világbajnok, mert Bubka addig csak az 570 centit teljesítette, 590-en sem ugrott.

Bagyula István, akit jelenleg csak egy vékony szál köt a magyar atlétikához, mindenképpen ott szeretne lenni a budapesti világbajnokság rúdugróversenyein, és aligha hibázik azzal a jóslatával, hogy a férfiak mezőnyében a svéd Armand „Mondo” Duplantis a favorit, s Bagyula szerint az általa tartott 621 centiméteres világcsúcsot is  megjavítja majd.

– Ez a fiú, aki körülbelül olyan idős most, mint én a tokiói világbajnokság esztendőjében, olyan talentum, akinek a tudását és a technikáját bátran Bubkáéhoz hasonlíthatom. Az ugrók többsége a rúdját a leérkezőhely előtti szekrényben tűzi le, ő viszont a szélvészgyors rohamának utolsó két lépése közben ugyanezt a talajon csúsztatva teszi meg, amin soha nem változtat. Szülei az edzői, ez pedig erős hátteret jelent számára, amit én annak idején csak nyomaiban éreztem.

A 23 éves Armand Duplantis a 621 centis világcsúcsát tavaly az eugene-i világbajnokságon érte el:

A helyét kereső Bagyula, aki a fairfaxi George Mason Egyetemen diplomázott, idehaza pedig atlétaedzői oklevelet szerzett, kipróbálta magát a multinacionális cégek világában, de külföldön az építőiparban is, majd egy ideig Vaszi Tünde edzője is volt.

– A rúdugrás világcsúcsa harminckét év leforgása alatt 607 centiméterről 621-re javult fel, és ez még nem a végállomás. A rudak minősége nem lett sokkal jobb, a versenyzők fizikai felkészültségében sem látok óriási különbségeket, így az lesz a legjobb, aki az erejét és a gyorsaságát a legjobban tudja átvinni a technikai végrehajtás néhány másodpercébe. A rúdugrás nem olyan műfaj, ahol a forgatókönyvet menet közben csak úgy át lehet írni, aki meggondolatlanul improvizál, az csúnyán megjárhatja – mondta a magyar csúcstartó rúdugró, aki nemrégiben tapasztalt versenyzőtársaival együtt látogatást tehetett a Nemzeti Atlétikai Központban. – Minden tetszett, bár lett volna nekünk is ilyen stadionunk… Abban biztos vagyok, hogy a rúdugró „kollégák” is elégedettek lesznek, mert a versenyszínhelyük szélcsendesnek tűnik, ami azért nagyon fontos, mert hat méter magasságában más szelek fújnak, mint a pálya közelében – tette hozzá Bagyula István.

Bagyula, Vaszi
Bagyula István és Vaszi Tünde

Bagyula István előtt egyszer Szergej Bubka is meghajolt

Bagyula István csak néhány alkalommal mérte össze az erejét a versenyszám legnagyobb alakjáéval, Szergej Bubkáéval, és azon kevesek közé tartozik, akik le is győzték. Igaz, 1991. július 31-én az ukrán legendának nemigen volt kedve versenyezni a tengerszint felett 2035 méteren elterülő északolasz Sestrierében az erős szembeszél miatt, de a versenyszervezők végül rávették, hogy ugorjon egyet, ha már eljött. Bubka kötélnek állt, és 560-nal az élre ugrott, de azonnal közölte, köszöni a lehetőséget, részéről ennyi volt. „Ezt hallva úgy gondoltam, hogy le lehet győzni, és kölcsönrúddal ugorva átvittem az 570-et és nyertem – emlékezett vissza Bagyula korábban a Nemzeti Sportnak. – Egyébként szinte semmilyen kapcsolatom nem volt Bubkával, csak világversenyeken találkoztunk, köszöntünk egymásnak, semmi több.

Borítókép: Bagyula István kíváncsi a mai mezőnyre (Forrás: Nemzeti Sport)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.