Közel hárommilliárd forinttal nő a közvetlen állami sporttámogatás

A novemberben ismertetett új finanszírozási rendszerhez immár számokat is rendelt az állami sportirányítás. Schmidt Ádám sportállamtitkár sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 2022-es 11,8 milliárd forintról 2023-ra 14,5 milliárd forintra emelkedik az ágazat állami támogatása. Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke egyaránt üdvözölte az új rendszert és annak tartalmát.

2023. 01. 19. 12:20
Milák nyert, Liu Shaoang és Szilágyi nem volt jelen
Budapest 20230109 Év sportolója gála MSÚSZ Fotó: Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmidt Ádám novemberben jelentette be, hogy a sportágakat a közelmúlt eredményessége és kilátásai alapján öt kategóriába sorolták, s ennek megfelelően jogosultak támogatásra. A korábbi kiemelt sportfejlesztési stratégiában tizenhat, az új, nemzeti versenysportfejlesztési programban már negyvenhárom sportág szerepel. A csütörtöki sajtótájékoztatón a sportállamtitkár elmondta, hogy az eddigi többcsatornás finanszírozást egycsatornás váltja fel, azaz a sportági szakszövetségek egyetlen szerződés keretében hívhatnak le támogatást, a versenyekre való felkészülésre, az edzői, illetve versenyzői ösztönző programokra, valamint a sportszervezetek (egyesületek) támogatására.

 

Schmidt Ádám azt is bejelentette, a közvetlen állami sportfinanszírozás a 2022-es 11,8 milliárd forintról 2023-ban 14,5 milliárd forintra, tehát 2,7 milliárd forinttal emelkedik. Kérdésünkre azt is elmondta, a sportfinanszírozás másik lába, a taotámogatás kerete nem változik, idén is 124,9 milliárd a lehívható keretösszeg a látványsportágak körében.

 

Az államtitkár közölte, a szakszövetségek már megkapták az értesítést a rendelkezésükre álló összegről, a Magyar Nemzet kérdésére úgy felelt, ennek nyilvánosságra hozatalát a szövetségekre bízza, annyit azért elárult, senki sem kap kevesebbet idén, mint tavaly.

Az öt kategória

1. Azon olimpiai sportágak kerültek ide, amelyektől a következő két olimpián nagy eséllyel érmek szerzése várható. Ebbe a kategóriába a birkózás, a kajak-kenu, az úszás, a vívás, a vízilabda, valamint a korcsolya tartozik.

2. A következő két ötkarikás játékokon nagy eséllyel pontszerző sportágak szerepelnek itt, így az atlétika, a cselgáncs, a kerékpár, a kézilabda, az öttusa, a sportlövészet, a triatlon, valamint a vitorlázás.

3. Tizennégy sportág került ide, amelyeknél egyes esetekben várható pontszerző helyezés a következő két olimpián.

4. Nyolc olyan sportágat osztottak ide, amelyek a 2028-as olimpiával kezdődő hatéves időszakban (két nyári és két téli játékok) kvóta- és esetleg pontszerzésre lehetnek képesek.

5. Itt kilenc sportág szerepel, esetükben az aktuális helyzetük és lehetőségeik alapján szakmailag nem várható és nem is érhető el az olimpiai kvalifikáció.

Schmidt Gábor helyettes államtitkár beszélt az úgynevezett indikátorrendszerről, amelynek részeként folyamatosan konzultálnak a szövetségekkel a céljaikról és eredményeikről, kiemelve, hogy nem az elszámoltatáson, hanem az együttműködésen van a hangsúly. Az egyes sportágakat nem egymással versenyeztetik, hanem velük közösen a saját terveikhez mérve elemzik folyamatosan az eredményeiket.

 

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke egyaránt üdvözölte az új rendszert és annak tartalmát.

Gyulay Zsolt megemlítette, hogy amikor – lassan már egy éve – a MOB elnökévé választották, találkozott az igénnyel, hogy a MOB kapjon vissza bizonyos jogosítványokat az állami sportirányítástól akár a finanszírozás területén is. Úgy fogalmazott, ennél sokkal fontosabb a jó szakmai együttműködés, ami eleve adott a MOB és a sportállamtitkárság között. Megjegyezte, ő is érzékelte a magyar sportfinanszírozással szembeni kifogást, miszerint ellenőrzés, számonkérés nélkül folyik ki a pénz, a mostani rendszer orvosolja ezt a hiányosságot. Azt is hangsúlyozta, az elmúlt évek támogatása nélkül ugyanakkor már „sehol sem lennénk”, mert a sport máshol is stratégiai ágazat.

Szabó László úgy fogalmazott, a sportállamtitkárság először mért és utána vágott, ami üdvözlendő.

Ismét terítékre került az esetleges budapesti olimpiai ügye, ami mellett a megjelentek hitet tettek.

Borítókép: mindenekelőtt sikereinek köszönhetően az úszás természetesen a legmagasabb finanszírozási kategóriába tartozik (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.