Tom Brady nélkül nincs rájátszás, még három hely kiadó

Végéhez közeledik a profi amerikaifutball-liga (NFL) alapszakasza, vasárnap este újabb két csapat biztosította be rájátszásbeli helyét. Hiába szenvedett sokszor az idény során, a Tom Brady vezette Tampa Bay Buccaneers a csoportrivális Carolina Panthers elleni fordításnak köszönhetően megnyerte a divízióját. Brady, aki immár több mint a fél életét a ligában töltötte, az elmúlt húsz évben csak egyszer, akkor is sérülés miatt maradt le a rájátszásról.

2023. 01. 02. 16:01
Carolina Panthers v Tampa Bay Buccaneers
TAMPA, FLORIDA - JANUARY 01: Sam Darnold #14 of the Carolina Panthers and Tom Brady #12 of the Tampa Bay Buccaneers embrace on the field after their game at Raymond James Stadium on January 01, 2023 in Tampa, Florida. Mike Ehrmann/Getty Images/AFP (Photo by Mike Ehrmann / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Mike Ehrmann / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tampa Bay Buccaneers az NFL alapszakaszának utolsó előtti, tizenhetedik fordulójában 30-24-re legyőzte a csoportrivális Carolina Pantherst, így Tom Brady idén is részese lesz a liga rájátszásának. Biztosította helyét a New York Giants is, amely hat év után szerepelhet ismét a playoffban, miután vasárnap simán, 38-10-re elintézte az Indianapolis Coltsot. A rájátszás tizennégy helyéből még három kiadó, az utolsó körben lényegében a Jacksonville Jaguars–Tennessee Titans és a Green Bay Packers–Detroit Lions mérkőzés is ki-ki meccs lesz.

Carolina Panthers v Tampa Bay Buccaneers Tom Brady
negyvenöt évesen is elszántan hajt a győzelemre (Fotó: Getty Images North America/Getty Images via AFP/Mike Ehrmann)

Úgy volt, hogy Tom Brady már itt sem lesz. Az amerikai futball legendája, a hétszeres bajnok irányító az előző idény végén bejelentette a visszavonulását, aztán néhány hét múlva meggondolta magát. Brady a huszonharmadik szezonját kezdte meg az NFL-ben, s a Tampa Bay Buccaneers vasárnapi sikerének köszönhetően huszadik alkalommal vehet részt a rájátszásban. A három kivételből kétszer alig játszott: az újoncidényében (2000), illetve 2008-ban, amikor az első fordulóban súlyosan megsérült, így továbbra is csak a 2002-es idény tekinthető valódi kakukktojásnak.

Pedig a mostani idény nem tekinthető diadalmenetnek, a Buccaneers éppúgy 8-8-as mérleggel áll, mint ahogy a 2002-es New England Patriots végzett, de mivel a nemzeti konferencia (NFC) déli csoportja a liga egyik leggyengébb divíziója volt idén, ez is rájátszást ér, az utolsó alapszakaszmeccstől függetlenül.

A gyenge idény ellenére Brady többször bizonyította, hogy kiélezett helyzetben még mindig nagyszerűen teljesít, s így volt ez vasárnap is. A Carolina Panthers, amely egy győzelemmel megelőzte volna a Buccaneerst, 14-0-ra ellépett a mérkőzés elején.

Brady azonban ezután idénybeli legjobb játékával rukkolt elő, 432 yardig, egy futott és három passzolt touchdownig jutott, utóbbiak ráadásul szebbnél szebbek voltak. Valamennyit Mike Evans kapta el, aki az első játékos lett a Buccaneers történetében, aki egy meccsen két, 50 yardnál hosszabb TD-t jegyzett.

Tom Brady dicsérete és figyelmeztetése

– Mike nagyszerűen játszott, mint mindig. Idén túl sokszor nem állt rendelkezésre, de remélhetőleg most már ezen az úton tudjuk folytatni – világított rá Brady egy lehetséges indokra, amiért nem teljesített jobban az alapszakaszban a Buccaneers, habár olyan meccs csak egy volt az idényben, amelyen Evans egyáltalán nem lépett pályára sérülés miatt. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy sok területen kell javítani, hogy a rájátszásban mégis sikeres legyen a két évvel ezelőtti bajnokcsapat.

– Statisztikailag sok játékelemben nem teljesítettünk jól: a harmadik kísérletek során, a vörös zónában, a hosszú és a rövid labdákkal. Minden területen javulnunk kell.

Brady azonban mindenkinél jobban tudja, hogy a rájátszásban új bajnokság kezdődik, hiszen most már több mint a fél életét az NFL-ben töltötte, december 29-én telt el éppúgy 8292 nap a draftolása óta, mint a születése és a kiválasztása között.

A Tampa Bay Buccaneers a rájátszás első fordulójában minden bizonnyal a Dallas Cowboys ellen játszik, amely ugyan 12-4-es mérleggel áll, de csak akkor nyerheti meg csoportját, ha a Philadelphia Eagles vasárnapi váratlan veresége után az utolsó körben is kikap.

Melyik csapatok juthatnak a rájátszásba?

Az NFC-ben már korábban biztosította helyét a rájátszásban a San Francisco 49ers és a Minnesota Vikings is, vasárnap pedig csatlakozott a rájátszásba hat év után visszatérő New York Giants is a sorhoz.

Az utolsó helyre három csapat pályázik, s ezek közül kettő, a Green Bay Packers és a Detroit Lions egymás ellen játszik az alapszakasz zárókörében, előbbi otthonában. Nem csak ezért jobb a Packers helyzete: a tavalyi alapszakaszgyőztes sorsa a saját kezében van, a Lionsnak viszont saját győzelme mellett a Seattle Seahawks vereségére is szüksége lenne a gyenge idény végére érő címvédő, a Los Angeles Rams ellen.

Az amerikai főcsoportban (AFC) még két hely is kiadó, s itt is lesz ki-ki meccs az utolsó körben. A jól hajrázó Jacksonville Jaguars átvette a vezetést a déli csoportban, de a floridai csapatnak magyar idő szerint vasárnap hajnalban (2.15, tv: Arena 4) le kell győznie a Tennessee Titanst is, hogy öt év után ismét rájátszásmeccset vívhasson.

A Buffalo Bills, a Kansas City Chiefs, a Cincinnati Bengals, a Baltimore Ravens és a Los Angeles Chargers már korábban bebiztosította helyét, a hetedik kiemelésre viszont még odaérhet a New England Patriots, a Miami Dolphins és a Pittsburgh Steelers is. Egyelőre előbbi áll bejutó helyen, viszont a Patriotsnak az utolsó körben a Billst kellene legyőznie, míg a Dolphinsra (New York Jets) és a Steelersre (Cleveland Browns) a rájátszásról biztosan lemaradó rivális vár. S ha mindhárom kandidáló vereséget szenved, akkor a Jaguars még veresége esetén is bejutna a playoffba.

NFL, alapszakasz, 17. forduló

Tennessee Titans–Dallas Cowboys 13-27
Atlanta Falcons–Arizona Cardinals 20-19
Detroit Lions–Chicago Bears 41-10
Houston Texans–Jacksonville Jaguars 3-31
Kansas City Chiefs–Denver Broncos 27-24
New England Patriots–Miami Dolphins 23-21
New York Giants–Indianapolis Colts 38-10
Philadelphia Eagles–New Orleans Saints 10-20
Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers 30-24
Washington Commanders–Cleveland Browns 10-24
Las Vegas Raiders–San Francisco 49ers 34-37 (hosszabbítás után)
Seattle Seahawks–New York Jets 23-6
Green Bay Packers–Minnesota Vikings 41-17
Los Angeles Chargers–Los Angeles Rams 31-10
Baltimore Ravens–Pittsburgh Steelers 13-16
Cincinnati Bengals–Buffalo Bills kedd 2.30 (tv.: Arena 4)

A pillanatnyi rájátszáskép

Amerikai főcsoport (AFC)

1. Kansas City Chiefs 13-3*
2. Buffalo Bills 12-3*
3. Cincinnati Bengals 11-4*
4. Jacksonville Jaguars 8-8
5. Los Angeles Chargers 10-6*
6. Baltimore Ravens 10-6*
7. New England Patriots 8-8

Nemzeti főcsoport (NFC)

1. Philadelphia Eagles 13-3*
2. San Francisco 49ers 12-4*
3. Minnesota Vikings 12-4*
4. Tampa Bay Buccaneers 8-8*
5. Dallas Cowboys 12-4*
6. New York Giants 9-6-1*
7. Green Bay Packers 8-8

(A csillaggal jelölt csapatok már biztosították helyüket a rájátszásban. Az egyes divíziók győztesei mindenképp az első négy kiemelésen osztoznak a főcsoportokban.)

Borítókép: Sam Darnold, a legyőzött Carolina Panthers irányítója gratulál Tom Bradynek (Fotó: Getty Images North America/Getty Images via AFP/Mike Ehrmann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.