„Szoboszlai Dominikéknek reális esélyük van a bajnoki címre”

Túl az idény felén, gyakorlatilag három magyar érdekeltségű csapat is harcban van a Bundesliga bajnoki címéért, hiszen az éllovas Bayern München mögött legfeljebb hárompontos lemaradással következik az RB Leipzig, az Union Berlin és a Freiburg is. A Bundesliga legutóbbi magyar bajnoka, Lisztes Krisztián lapunknak elárulta, a lipcseiek a 2004-es Brémára emlékeztetik őt, és el tudja képzelni, hogy Szoboszlai Dominik ünnepelhet a végén a társaival.

2023. 02. 04. 8:15
RB Leipzig - VfB Stuttgart
RB Leipzig-VfB Stuttgart Fotó: HENDRIK SCHMIDT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E hét végén már a 19. fordulót rendezik a Bundesligában, amelynek az élmezőnye jelenleg így áll: 1. Bayern München 37 pont, 2. Union Berlin 36, 3. RB Leipzig 35, 4. Dortmund 34, 5. Freiburg 34. Tehát papíron (Union), (Leipzig) és (Freiburg) is harcban van a bajnoki címért a magyarok közül, ami ritkaságszámba megy.

Willi Orbán és Szoboszlai Dominik a Bayern München skalpjára vadásznak. Fotó: Ronny Hartmann

– Különleges a helyzet, és örülök neki, hogy ilyen jól vagyunk képviselve a Bundesligában – árulta el lapunknak Lisztes Krisztián, aki 2004-ben alapembere volt a Werder Bremen bajnokcsapatának. – A Lipcsének van a legnagyobb esélye rá, hogy megszorongassa a Bayernt, és ez reális esélynek is mondható. A mostani Lipcse emlékeztet a 2004-es Brémára. Mi annak idején nagyon jól kitalált focit játszottunk, amit mindenki értett és élvezett, a csapat pedig jó karakterekből állt. A Lipcsén ugyanezt látom, működnek az automatizmusok, és tudnak változtatni meccs közben. Jó példa a Bayern elleni idei első meccsük, amelyen az első félidőben a müncheniek domináltak, vezettek is, de a Lipcsének megvolt a minősége és az ereje ahhoz, hogy fel tudjon állni.

Krízis még nincs a Bayern Münchennél

Az évet még négypontos fórral kezdő Bayern München nemcsak Lipcsében végzett 1-1-re, hanem a Köln és a Frankfurt ellen is ez lett az eredmény, a három döntetlennel pedig máris csaknem teljesen elolvadt az előnye. Lisztes szerint valami nem stimmel Julian Nagelsmann együttesénél:

– Krízisről nem lehet beszélni, hiszen a Bayern még mindig vezeti a bajnokságot, és az is elképzelhető, hogy hamarosan elkapja a fonalat, de az év első három meccsén úgy sem tudott nyerni, hogy dominált. Ilyenkor felerősödnek a klub körüli botrányok, Manuel Neuer síbalesete vagy Serge Gnabry párizsi kiruccanása, amelyek nem tesznek jót. A Bayern most sebezhetőnek tűnik, ezért elképzelhetőnek tartom, hogy idén véget ér a hosszú uralma a Bundesligában.

A müncheniek 2013 óta mindig megnyerték a Bundesligát, tehát idén sorozatban a 11. alkalommal szerezhetnék meg az aranyérmet. Ebben az időszakban megszorítani is csak egyszer lehetett a Bayernt, 2019-ben a Dortmund két ponttal maradt le mögötte, ettől eltekintve legalább nyolc, de volt, hogy 25 pont volt a bajorok előnye a végén.

Szoboszlai Dominik egyre jobb formában

– Ahhoz, hogy legyen esélyed legyőzni a Bayernt, az olyan meccseket is meg kell nyerni, amelyeken nem játszol jól – állapította meg Lisztes. – Annak idején a Brémával több olyan mérkőzésünk is volt, amikor a lefújás után bámultuk egymást az öltözőben, és nem értettük, hogy tudtuk behúzni a három pontot. A Lipcsén most ugyanezt érzem, a legutóbbi fordulóban a Stuttgart ellen nem volt átütő a játéka, mégis nyerni tudott Szoboszlai Dominik két góljával. Dominik egyre jobb formába lendül, Marco Rose vezetőedző számít rá. Nagy dolog, hogy az ő posztján folyamatosan játszik, hiszen látjuk, hogy milyen minőség van a Lipcse keretében.

Jelenleg azonban az Union áll a legközelebb a Bayernhez, amely az újra sérült Schäfer mellett már a Ferencvárostól igazolt tunéziai válogatott Aissa Laidounit is a soraiban tudja.

– Mint mondtam, a Lipcsét tartom a legnagyobb esélyesnek a Bayern legyőzésére, hiszen ott már évek óta, komoly háttérrel építik a csapatot. Az Union Berlin fantasztikus idényt fut, a Freiburg is nagyon szerethető csapat, de ők a költségvetést tekintve más kategóriába tartoznak – jegyezte meg Lisztes. – Nem állítom, hogy kifulladnak a végére, de szerintem, ha valaki azt mondaná nekik, hogy „csak” a BL-helyezés jön össze, azt azonnal aláírnák. Főleg, hogy jön fel a Dortmund, amely három győzelemmel és javuló játékkal kezdte az évet, legutóbb a Leverkusen ellen már a korábban sokat kritizált védelme is stabil volt.

Csak négy magyar volt bajnok a Bundesligában

Eddig mindössze négy magyar futballista aratott bajnoki címet a Bundesligában. Lisztes a 2003–2004-es idényben harminc meccsen, mindannyiszor kezdőként, három góllal és hét gólpasszal segítette aranyéremhez a Werder Bremen együttesét, s csupán az utolsó négy fordulót hagyta ki a súlyos térdsérülése miatt, amely kettétörte a pályafutását. Az 1998-ban német bajnok Kaiserslauternben Hrutka János és Szűcs Lajos mellékszereplő volt (mindketten három meccsen léptek pályára), 1968-ban pedig Tóth Gyula cserekapusként ünnepelt a Nürnberg színeiben (mindössze 24 percet játszott az aranyidényben).

Ebbe a szűk klubba léphetne be idén Szoboszlai, Orbán és Gulácsi – vagy persze Schäfer, illetve Sallai. 

Bundesliga, 19. forduló. Pénteken játszották: Augsburg–Leverkusen 1-0. Szombat: Dortmund–Freiburg 15.30, Frankfurt–Hertha 15.30, Köln–RB Leip­zig 15.30, Union Berlin–Mainz 15.30, Bochum–Hoffenheim 15.30, Mönchen­gladbach–Schalke 18.30. Vasárnap: Stuttgart–Werder Bremen 15.30, Wolfsburg–Bayern München 17.30.

Borítókép: Szoboszlai Dominik fontos embere a bajnoki címre hajtó Lipcsének (Fotó: Hendrik Schmidt/DPA)  

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.