Sepsi OSK: a zöld asztalnál vereség, a zöld gyepen győzelem

Tündérmese lett a vége az idegenellenesség okán elhíresült párviadalnak: megismételt mérkőzésen 4-0-ra verte a Sepsi OSK a FCU Craiova együttesét a román labdarúgó első ligában, és ezzel története során harmadszor jutott a bajnokság felsőházába.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2023. 03. 16. 22:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több szempontból is amolyan élet-halál mérkőzésre készült csütörtökön Sepsiszentgyörgy. A Sepsi OSK–FCU Craiova bajnoki megismételt változata tényszerűen arról döntött, hogy a két együttes közül melyik kerül a bajnokság felsőházi rájátszásába. A kezdő sípszó pillanatában a Craiova egyetlen ponttal a háromszéki együttes előtt állt, így az OSK-győzelmet leszámítva bármilyen eredmény jó lehetett a dél-romániai együttesnek. 

A meccs azonban ennél jóval mélyebb jelentéstartalommal bírt: ez az a bajnoki ugyanis, amelynek lejátszását már január 29-n elkezdték. Akkor a 26. percben a vendégszurkolók magyarellenes skandálása nyomán a játékvezető félbeszakította a mérkőzést, a fegyelmi bizottság pedig alapfokú döntésében a Sepsi 3-0-s győzelmét hirdette ki. Kiderült azonban, hogy Romániában az idegengyűlölet nem büntetendő, csak a rasszizmus, a jogszabály csak utóbbira hivatkozva írja elő a mérkőzés berekesztését. A craiovaiak fellebbezésének erre a joghézagra való hivatkozással hivatkozva adott helyett a fellebbviteli fórum, és rendelte el a mérkőzés újrajátszását.

 

Az előzmények óriási érdeklődést generáltak, így az idény első közel telt háza, több mint hatezer ember előtt játszhatott az OSK. A piros-fehér szurkolók között talán félszázan lehettek Craiováról érkezettek, bár a fegyelmi bizottság döntése értelmében a FCU szurkolói hat mérkőzésen nem jelenthetnek meg. Többen azonban így is belépőhöz jutottak, hogy klubszínek, illetve -jelképek nélkül, némán legyenek tanúik csapatuk megaláztatásnak. 

Hogy Diószegi László klubelnök gyújtó hangú öltözői beszédének, a játékosoknak levetített motivációs videónak köszönhetően-e, tény, hogy a Sepsi OSK igencsak szerény tavaszi átlagát messze felülmúlva egyetlen pillanatra sem hagyott kétséget afelől, melyik a jobbik csapat. Cristiano Bergodi együttese már negyedóra elteltével 2-0-ra vezetett – a másodikat, Balașa tribünre tartó lövését a craiovai kapus ritkán látható mozdulattal paskolta saját kapujába –, a második félidő első perceiben pedig kialakította a zöldasztalos gólkülönbséget is meghaladó mértékű végeredményt. A vendégek tulajdonosa, a jogi útvesztőkben verhetetlennek bizonyuló Adrian Mititelu azonban ezt már nem láthatta, mivel már félidőben elhagyta a stadiont. Minden bizonnyal azzal a kenyérrel a csomagjában, amellyel Diószegi László ajándékozta meg a kezdés előtt.

– Ha a fegyelmi testületek előtt nem is, a pályán diadalmaskodott az igazság – fogalmazott a lefújás pillanatában Hadnagy Attila, a klub igazgatója. Valami hasonló igazságtétel érzete vehetett erőt a hazai játékosokon is, akik közül többen az utolsó sípszó után térdre rogyva köszönték meg az égieknek a párviadal végső kimenetelét. És ezúttal talán még a meccs utáni szokásos Székely himnusz is fennköltebben zengett a stadionban.

Folytatás hétvégén a bajnokság felsőházában, mindjárt a listavezető Farul, Gheorghe Hagi csapata otthonában. A Román-kupában pedig a negyeddöntő következik Székelyföld emblematikus csapata számára. 

Borítókép: Volt mit ünnepelni a sepsiszentgyörgyieknek (Fotó: Sepsi OSK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.