Xabi Alonso úgy viselkedett Liverpoolban, mintha nem is spanyol lenne

Több magyar labdarúgó futballozott a Leverkusen jelenlegi edzője, a játékosként világbajnok és Bajnokok Ligája-győztes Xabi Alonso ellen. Németh Krisztián azon kevesek egyike, akik a spanyol legenda csapattársai voltak. A jelenleg az MTK-ban játszó csatár szerint Alonso személyiségének volt egy nehezen megfejthető része: a mediterrán temperamentumot, a lazaságot háttérbe szorította a céltudatos profizmus.

2023. 03. 08. 10:07
null
Real Madrid's French Lassana Diarra (L) vies with Liverpool's Spanish midfielder Xabi Alonso during their Champions League football match at Santiago Bernabeu stadium in Madrid on February 25, 2009. AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző évtized elején Pintér Ádám a Real Zaragoza, Vadócz Krisztián az Osasuna, néhány évvel később a Leipzig csapatának a tagjaként futballozott Xabi Alonso ellen. Csak három magyar futballista mondhatja el magáról, hogy egy levegőt szívott egy klub öltözőjében a világhírű középpályással. 2007-ben a Liverpool „csomagban” vásárolta meg a Sándor Károly Akadémia ifjú tehetségeit, Gulácsi Pétert, Simon Andrást és Németh Krisztiánt. Az MTK utánpótlás-nevelő műhelyéből érkező játékosok Rafa Benítez felügyelete mellett hét közben szinte mindig együtt gyakoroltak a klub történetének ötödik BL-trófeáját 2005-ben megszerzett együttes legnagyobb sztárjaival, Steven Gerrarddal, Jamie Carragherrel és a rettenthetetlen baszk középpályással, Xabi Alonsóval.

Több mint tíz évvel a közös liverpooli időszak után Németh Krisztián felelevenítette az élményeit Alonsóról. – Az első, ami beugrik vele kapcsolatban, az a profizmusa. A csapat első számú sztárja természetesen a csapatkapitány, Steven Gerrard volt, de Alonso is szorosan ott volt mögötte a sorban. Ő született példakép: a pályán és azon kívül is hihetetlenül céltudatosan végezte el a rá bízott feladatokat. Sokat lehetett tőle tanulni – mondta lapunknak az MTK U20-as vb-bronzérmes csatára.
Az NB II-ben második helyen álló fővárosi kék-fehérek támadója mindig is vezér típusú játékosként tekintett Xabi Alonsóra. A liverpooli ikonok mögött a spanyol középpályás is a hangadók közé tartozott, és ezt a szerepet a játék­intelligenciájával nagyon hamar elfogadtatta a csapattársaival. Németh szerint Alonsót nem lehetett könnyen beskatulyázni, a klasszikus sztereotípiák nem voltak rá érvényesek.

Rapid's Juergen Patocka (L) challenges Liverpool's Krisztian Nemeth during their friendly soccer match
Németh Krisztián egy klubban futballozott a Fradi Európa-liga-ellenfelének edzőjével. Fotó: Reuters

– A mediterrán vérmérséklet, a lazaság nem volt rá jellemző, én inkább a kőkemény brit profit láttam benne. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne segítette volna az öltözőben a többi spanyol ajkú játékos, például Fernando Torres beilleszkedését. Ez így van a világon mindenütt, az egy országból származó játékosok a honfitársaikkal is beszélgetnek. A Liverpool öltözőjében Alonso mindenkivel elfogadtatta magát. Sok jó játékossal futballoztam, és bevallom, nem szeretem rangsorolni őket, de úgy érzem, Alonso a legjobb három középpályás egyike azok közül, akikkel valaha egy csapatban szerepeltem. A játékintelligenciája emelte a többiek fölé, szerintem mindenki tudta, hogy ha ő egyszer befejezi az aktív játékot, idővel edzősködni fog. Ez így is lett, biztos vagyok benne, hogy az új szerepében is komoly eredményeket tud majd felmutatni – jellemezte korábbi csapattársát az MTK 34 éves játékosa.

Borítókép: Xabi Alonso (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.