A Ferencváros nyolc éve nem látott bravúrra készül

A női kézilabda-bajnokság csúcsrangadóján a címvédő Győr a Ferencvárost fogadja. Ha a Fradi legalább egy pontot szerez Győrben, hatalmas lépést tesz a bajnoki cím felé. Legutóbb 2019-ben egy Bajnokok Ligája-meccsen szerzett pontot, magyar fronton a 2015-ös bajnoki döntőn tudott nyerni az FTC az ETO otthonában.

Szilágyi
2023. 04. 01. 7:30
null
Budapest 20221214 Kézilabda 2022 nõk nõi NBI NB1 Ferencváros FTC Rail Cargo Hungaria Gyõri Audi Eto KC Gyõr Fotó Török Attila Nemzeti Sport Klujber Katrin Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajnoki döntőként emlegetik, pedig valójában nem az. A Győr és a Ferencváros legutóbb 2015-ben játszott az egyik fél két győzelméig tartó párharcot a bajnoki címért. A nyolc éve lejátszott döntő második, győri felvonásán a Fradi idegenben tudott nyerni, és ezzel megszerezte az aranyérmet. Azóta nem tudott nyerni a Ferencváros Győrben. Ha a Fradi ma (tv: 17:30, M4 Sport) nem kap ki Győrben, és a hátralevő fordulókban több pontot szerez, mint az ETO, akkor övé lesz a bajnoki cím. 

S hogy miért nem bajnoki döntő a mai? A vesztett pontok tekintetében egyenlően áll a két fél, miután tavaly decemberben az Elek Gyula Arénában a Fradi hat góllal, 32-26-ra legyőzte az ETO-t, ám azóta a DVSC és a Mosonmagyaróvár elleni döntetlennel „utolérte” ebben a mutatóban riválisát. Azaz a Győrnek nem kell „nagyon”, legalább hat, de inkább hét góllal nyernie, a minimális gólkülönbségű sikerrel is eléri a célját. Nem beszélve arról, hogy az FTC-re még vár egy debreceni fellépés, és a népligeti döntetlen után egyáltalán nem magától értetődő, hogy a Fradi idegenben legyőzi a DVSC-t. 

Lekics decemberben négy gólt szerzett a Győr ellen                            Fotó: Fradi.hu

A két csapat legutóbbi három meccsét (két bajnoki, egy kupadöntő) a Fradi nyerte, de a Győrrel 2013-ban Bajnokok Ligáját nyert, a szezon előtt a Ferencvároshoz igazoló szerb irányító Andrea Lekics szerint ebből felesleges kiindulni.

 – A két csapat tökéletesen ismeri egymást, ahogy mondani szokták, legfeljebb az apró részletekkel lehet meglepni az ellenfelet. Én nem árulom el, hogy mivel készülünk, a pályán majd úgyis kiderül minden. A védekezés és a támadás közötti gyors, zavartalan átmenet a Győr egyik erőssége, erre nagyon oda kell figyelnünk

 – mondta a szerb klasszis. 

Lekics kiemelte, hogy a győri átlövők, Ana Gros vagy éppen a több poszton is kiemelkedő játékra képes Estelle Nze Minko is nagyon veszélyes. 

– A tavaly őszihez képest változott az ETO kerete: visszatért a szülési szabadságáról Kari Brattset, és Amandine Leynaud is ott lesz a csapatban

 – folytatta a szerb klasszis.

A Fradi játékosai közül Tomori Zsuzsanna mellett Lekics is játszott korábban az ETO-ban. Két szezont töltött Győrben, és nem haraggal vált el a klubtól.

– A két szezon valamennyi pillanata kedves a számomra. Mind közül kiemelkedik a 2013-as Bajnokok Ligája-győzelem, a klub első sikere a BL-ben. Megtiszteltetésnek vettem, hogy ott lehettem akkor. Görbicz Anitával is öröm volt együtt játszani, később persze ellenfélként is sokat találkoztunk. Ő már kétgyermekes anyuka, sok boldogságot kívánok neki ezúton is – mondta a korábban az Év játékosának is megválasztott szerb játékos. Lekics aláhúzta, nem számít a két csapat játékoskerete közötti különbség, a derbi a harcról szól, az a csapat nyer, amelyik jobban akarja a sikert.

A mérkőzésre minden jegy elkelt, telt ház, 5500 néző előtt játszanak a csapatok az Audi Arénában.

Martín–Elek párharc újratöltve

A két csapat edzője, Ambros Martín és Elek Gábor kapcsolatára a szakmai és a hangulati hullámzás egyaránt jellemző. Korábban társ-szövetségikapitány volt a két szakember, a két klub közötti évtizedekre visszatekintő, komoly rivalizálás ellenére kiegyensúlyozott volt a kapcsolatuk. Martín 2016-ban elvállalta a román válogatott szövetségi kapitányi posztját, majd a Győrből való távozása után az orosz Rosztov Don együttesénél, és az orosz válogatottnál is dolgozott. A győri visszatérése után a két csapat első népligeti meccsén kis híján egymásnak ugrott a két edző. 

Azóta rendezték nézeteltéréseiket, de nem olyan felhőtlen a kapcsolatuk, mint régebben.

Játékosvándorlás Budapest és Győr között

A címvédő Győr jelenlegi keretéből három szélső is a Ferencvárosból szerződött a Kisalföldre: Schatzl Nadine, és Faluvégi Dorottya korábban éveket töltött a fővárosban. Igaz, Schatzl győri nevelésű játékosnak számít. a Fradiban robbant be, és Budapestről szerződött az ETO-hoz. Ő jelenleg a dániai kölcsönszerződése felbontása után itthon folytatja a sérülése utáni rehabilitációt. A mai résztvevők közül egy játékos mondatja el magáról, hogy mindkét klubban két időszakot töltött: Tomori Zsuzsanna 2007-től 2010-ig az ETO, majd 2010-től 2015-ig a Ferencváros, majd 2015-től 2019-ig újra a Győr, és 2022 nyara óta újra az FTC kézilabdázója. 

Borítókép: Klujber Katrin főszereplő lehet Győrben (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.