Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Djokovics és Nadal Roland Garros-indulása is veszélyben lehet

Május 28-án kezdődik az év második Grand Slam-tornája, a Roland Garros. Bő egy hónappal a legjelentősebb salakpályás verseny rajtja előtt a sportág két legsikeresebb alakja, az egyaránt huszonkétszeres GS-bajnok Novak Djokovics és Rafael Nadal is sérültet jelentett, egyikük sem indult el a salakszezon egyik legfontosabb állomásán, a tegnap kezdődött madridi ATP 1000-es versenyen. A két legenda éppen a tavalyi Garroson játszott legutóbb egymás ellen, most azonban Djokovics és Nadal idei párizsi indulása is kérdésessé vált.

2023. 04. 27. 4:55
Rafael Nadal Australian Open
Spain's Rafael Nadal reacts as he plays against USA's Mackenzie McDonald during their men's singles match on day three of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 18, 2023. (Photo by MANAN VATSYAYANA / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: AFP/Manan Vatsyayana
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics esetében úgy tűnt, minden rendben van. A szerb klasszis az idei Australian Open megnyerésével visszaállt a világranglista élére, a számára szintén kiemelten fontos Grand Slam-versenyfutásban pedig ismét holtversenyes éllovas, éppúgy huszonkettő GS-trófeát nyert, mint A Roland Garros megnyerésével Djokovics előzhetne, ám annak ellenére, hogy a márciusi, észak-amerikai versenyek kihagyásával rápihenhetett a salakszezonra, az nagyon döcögősen indult számára.

Novak Djokovics
Novak Djokovics a salakszezonban egyelőre árnyéka önmagának. Fotó: Twitter/Sportskeeda Tennis

Djokovics Monte-Carlóban, majd Banja Lukában is csak egy-egy mérkőzést nyert, a hercegségben az olasz Lorenzo Musetti, a boszniai tornán honfitársa, Dusan Lajovics győzte le. Ez önmagában még nem okozna komoly fejtörést Djokovicsnak.

– Mindig is kicsit ilyen volt a kezdet. Rossz rajt után jöttek a jobb meccsek, remélhetőleg most is így lesz. Még több hetem van edzeni és játszani a Roland Garrosig, nem titok, hogy azon a versenyen szeretném a legjobbamat nyújtani – fogalmazott Djokovics, s van alapja a mondandójának: Monte-Carlóban 2015 óta nem jutott el még az elődöntőig sem, a két Roland Garros-győzelmének évében, azaz 2016-ban és 2021-ben sem szerepelt jobban a hercegségben, mint idén.

Milyen súlyos Djokovics sérülése?

Ami mégis aggasztó a szerb számára, hogy fizikális problémái akadtak Banja Lukában.

– Messze a kívánt szint alatt teljesítettem, fizikailag nem éreztem jól magam a pályán. Lassúak voltak a lábaim – mondta a Lajovics elleni vereség után Djokovics, aki ráadásul a könyökével is bajlódik, s mindez a madridi részvétel lemondásához vezetett.

Mégis meglepő lenne, ha a szerb teniszező a párizsi Grand Slam-tornát is kihagyná, emlékezhetünk, hogy az Australian Open elején is sérüléssel küzdött. Edzője, Goran Ivanisevic szerint a teniszezők döntő többsége visszalépett volna a versenytől, Djokovics azonban átküzdötte magát a legnehezebb napokon, és végül megnyerte a trófeát.

A harmincöt éves szerb klasszis volt már sokkal mélyebben is Grand Slam-bajnokként, a 2017-es évet csak a világranglista tizenkettedik helyén zárta, s ekkor sokan úgy sejtették, vége a pályafutása igazán sikeres részének. Azóta tíz GS-trófeát szerzett.

Djokovicsnál sokkal többször tapasztalta pályafutása során Rafael Nadal, hogy leírták, noha a spanyol a pályafutását szinte végigkísérő sérülések ellenére 2005-ös berobbanása után 912 héten keresztül nem hagyta el a top 10-et, a páratlan sorozat csupán idén márciusban szakadt meg. Nadal több mint három hónapja, az Australian Open második fordulójában elszenvedett veresége óta nem lépett pályára, s a helyi salakpályás mesterverseny 2009-es debütálása óta először hagyja ki a madridi viadalt.

Mikor térhet vissza Rafael Nadal?

„Kezdetben hat-nyolc hetes rehabilitációval számoltunk, de most már tizennégy hétnél tartunk. Betartottam minden orvosi utasítást, de nem a tervek szerint alakulnak a dolgok” – írta Nadal a közösségi médiában, amikor bejelentette, hogy a spanyol fővárosban sem lép pályára.

Miközben a tenisztörténelem nagyjai közül talán senkit sem azonosítunk annyira a sérülésekkel, mint Nadalt, fontos kiemelni, hogy a Roland Garrost első, 2005-ös győzelme óta soha nem kényszerült kihagyni. A spanyol, aki az idei francia nyílt teniszbajnokság alatt ünnepli harminchetedik születésnapját, most minden korábbinál balszerencsésebb sorozatba került.

Az elmúlt tizenhárom hónapban volt bordatörése, a krónikus lábsérülése miatt rendkívül fájdalmas kezelésnek vetette alá magát, hasfalizom-szakadást szenvedett, idén Melbourne-ben pedig a csípője sérült meg.

Az Australian Open után már Nadal is kifakadt a sérüléssorozat miatt, az elmúlt hetekben pedig magánéleti nehézséget is át kellett élnie, tavasszal elhunyt az apósa. Minden akadály ellenére Nadal mostani kommunikációja a türelmetlen várakozásról, és semmiképpen sem a beletörődésről árulkodik, noha saját bevallása szerint az elmúlt másfél évben kétszer is erősen elgondolkozott a visszavonuláson.

A salakpályás Grand Slam-torna legutóbbi tizennyolc kiírása közül tizennégy a spanyol kiválóság sikerével ért véget, ezzel természetesen minden baljós előjel ellenére a Roland Garros örökös esélyesének számít, ha tudja vállalni az indulást. Rafael Nadal pedig még bízik benne, hogy újabb csatát tud nyerni a saját testével vívott harcban.

Egy magyar maradt

Madridban női versenyt is rendeznek, a WTA 1000-es torna utolsó magyar résztvevője, Gálfi Dalma szerdai első fordulós meccsén 4:6, 6:0, 6:3-as vereséget szenvedett az amerikai Caty McNally ellen. A férfi főtáblán csütörtökön kezdi meg szereplését ellenfele az olasz Marco Cecchinato lesz.

 

Borítókép: Rafael Nadal legutóbb az Australian Openen játszott (Fotó: AFP/Manan Vatsyayana)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.