Egy magyar úszó már nyugodtan készülhet a párizsi olimpiára

Március elsején indult a kvalifikációs időszak az úszók számára a 2024-es párizsi olimpiára. Szabó Szebasztián az első magyar, aki teljesítette a biztos részvételt jelentő A szintidőt, ő ötvenméteres gyorsúszásban már kivívta a jogot az ötkarikás szereplésre. Milák Kristóf esetében ez csak formalitásnak tűnik, a hírek szerint máris mindent elsöprő a formája.

2023. 04. 11. 13:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2024-es párizsi olimpián összesen 35 számban rendeznek medencés úszóversenyeket, amelyeken 852-ben maximálták az indulók számát. Magyarországon Szabó Szebasztián az első úszó, aki bebiztosította a helyét a párizsi mezőnyben, miután a Finnországban rendezett Helsinki Swim Meet verseny utolsó napján 21,89 másodperces idővel győzött 50 gyorson, amivel megugrotta az olimpiai A szintidőt (21,96).

Alapvetően négyféle módon lehet kvalifikációt szerezni úszásban az olimpiára: az A szintidő megúszásával, váltó tagjaként extra versenyzőként, univerzális kvótával (kb. mint a szabadkártya) és a maradék helyekre B szintidővel. Ugyanakkor a Magyar Úszószövetség korábbi tájékoztatása szerint Magyarországról gyakorlatilag csak egy út vezet a párizsi olimpiára: az A szintidő teljesítése.

Szabónak 50 gyorson ez már megvan, de ő 100 gyorson és 100 pillangón is szeretne indulási jogot szerezni Párizsban. A tudat azonban, hogy – ha csak sérülés vagy egyéb ok nem jön közbe – már biztosan ott lehet az olimpián, így is nagy terhet vett le a válláról.

– Nagy könnyebbséget jelent, hogy meglett az A szint, így az országos bajnokságon már a nyári világbajnokságra való felkészülés jegyében úszhatom – nyilatkozta a 27 éves győri úszó, aki 50 pillangón Európa-bajnok, de ez a szám nem szerepel az olimpia programjában.

A kvalifikációs időszak egészen 2024. június 23-ig tart, azaz egy hónappal a párizsi olimpia úszóversenyeinek a kezdete előtt ér véget. Addig még számos alkalom lesz a szintidők megúszására, vélhetően a magyarok közül többen a jövő héten esedékes ob-n követhetik Szabó példáját, a legjobb alkalom pedig az év csúcseseményének számító nyári világbajnokság lesz erre Japánban.

A 200 pillangón világcsúcstartó számára például csak formalitás a szintidő megúszása, hiszen a neki előírt 1:55,78-nál levezetésként is jobbra képes (a rekordja több mint öt másodperccel erősebb), de a szintet neki is teljesítenie kell. Mindenesetre edzőtársa, Márton Richárd szerint Milák formája máris mindent elsöprő.

Borítókép: Szabó Szebasztián már biztosan ott lehet a párizsi olimpián (Fotó: Győri Úszó SE)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.