Tuchel már egyszer összetörte Guardiola álmát, most újra erre készül

Finálénak is beillő mérkőzés következik kedden a Bajnokok Ligájában, hiszen a kupasorozatban eddig hengerlő Bayern München vendégeskedik a BL-trófea után régóta epekedő Manchester Citynél. A másik esti találkozón a Benfica és az Internazionale csap össze.

2023. 04. 11. 5:50
Thomas Tuchel, Pep Guardiola
Chelsea's German head coach Thomas Tuchel (L) and Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola react during the English Premier League football match between Manchester City and Chelsea at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on January 15, 2022. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pep Guardiola a Manchester City vezetőedzőjeként immáron hetedik éve vadászik az európai klubfutball legbecsesebb trófeájára, de mindhiába. Az a szégyen egyszer sem esett meg a csapatával, hogy ne jutott volna tovább a kieséses szakaszba, a fináléban viszont csak egyszer szerepeltek (2020/21), miközben legtöbbször a negyeddöntőben véreztek el. Most éppen ezt a lépcsőfokot kellene megugraniuk az égszínkékeknek, akikre az eddigi legnehezebb feladatuk vár a Bayern Münchenben. A City eddig három döntetlen mellett veretlenül menetelt a Bajnokok Ligájában, és a legjobb tizenhat között mészárlást rendezett, vezetésével 8-1-es összesítéssel búcsúztatta az RB Leipziget. 

A norvég csodacsatár képességeire ezúttal is nagy szükségük lesz az angoloknak, de Haaland már számtalan alkalommal bizonyította, hogy lehet rá számítani. Ezt talán az alábbi statisztika bizonyítja a leginkább: a 22 éves támadó egymaga több gólt szerzett (30) az angol bajnokságban, mint a Premier League nyolc klubja…

A Bayern Münchenből egy játékost nem tudunk így kiemelni, de a csapat összteljesítménye idén legalább ilyen lehengerlő a BL-ben. A németek annak ellenére is megnyerték az eddigi minden mérkőzésüket, hogy már a Barcelonával, az Interrel és a Paris Saint-Germainnel is szembe kellett nézniük. A bajorok a közelmúltban edzőváltáson estek át, az új mesterük, Thomas Tuchel pedig megnyerő statisztikákkal rendelkezik Guardiolával szemben: a katalán agytröszt különböző csapataival legalább tíz alkalommal megküzdő trénerek közül csak Jürgen Klopp szerzett több pontot Tuchelnél Guardiola ellen. Az ominózus BL-döntőn is éppen Tuchel vezette a Chelsea-t, amely megakadályozta, hogy a Cityt megkoronázzák. Guardiola nem neheztel kollégájára emiatt.

– Élénken él bennem az a nap, de nem fűt bosszúvágy. A játék része, hogy egyszer nyerünk, máskor veszítünk – elmélkedett a katalán szakember, akinek az az álma, hogy újra felemelhesse a BL-serleget. Azzal azonban Guardiola is tisztában van, hogy Tuchel ismét megnehezítheti a dolgát. – Rendkívül kreatív edzőről van szó, aki mindig jó kapcsolatot ápol a játékosaival. Kiválóan szerepelt Dortmundban, Párizsban és Londonban is. Három-négy meccset láthattunk, amikor ő irányította a Bayern Münchent. Talán most valami újítással fog próbálkozni. Mindenképp nehéz lesz, mert minden szekcióban remek játékosokkal rendelkezik a Bayern, megtiszteltetés ilyen topcsapat ellen játszani. Tökéletesen próbálunk majd teljesíteni ellene, hogy jó eredményt érjünk el – tette hozzá a Barcelonával kétszeres Bajnokok Ligája-győztes mester, aki kedden Phil Fodent kénytelen nélkülözni. A Bayern oldalán több a hiányzó, Eric Maxim Choupo-Moting, Lucas Hernández és Manuel Neuer is sérült.

Guardiolával szemben Tuchel tudja, hogy mire számíthat az ellenféltől.

– Nagyon izgatottak vagyunk a meccs miatt, ez egy hatalmas kihívás. Az elmúlt időszak eredményeire kell építenünk, hogy esélyünk legyen. Tisztában vagyunk vele hogyan fog játszani a Manchester City. Mindenki láthatja, hogy Pep micsoda hatással van a csapataira, itt pedig már hat-hét évet eltöltött. Támadófutballt játszanak és remek formában vannak.

Rúben Dias igyekszik nem rossz emlékként visszatekinteni a 2021-es döntőre, amelyet a Manchester City 1-0-ra veszített el.

– Egy bölcs ember egyszer azt mondta nekem, hogy akkor nem veszítettük el a finálét, csak egy lépéssel közelebb jártunk a célunk eléréséhez. Ez az egyetlen elfogadható nézőpont, ha a jövőben is ezt az álmot szeretnénk kergetni. Mi pedig továbbra is kergetjük, és harcolni fogunk. Ezt megígérhetem – nyilatkozta a portugál védő.

 

A Benfica több mint három évtized után jutna újra a legjobb négy közé

A másik esti találkozón a Benfica az Internazionalét fogadja. Mindkét klubnak sokat jelentene a négy közé jutás, hiszen az Inter 2010, a Benfica 1990 óta nem járt ilyen magasságokban. Ám egyik csapat főpróbája sem sikerült jól, tekintve, hogy a portugálok pénteken 2-1-re kikaptak a Portótól, míg az olaszok a gyengécske Salernitana vendégeként csak 1-1-es döntetlent értek el. A kék-feketék formája egyébként is csapnivaló, a legutóbbi hat meccsükön nyeretlenek maradtak, a Benfica kilencből nyolc győzelem mellett csak a Porto ellenit veszítette el.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, kedd, első mérkőzések: 

Manchester City–Bayern München 21.00 (tv: M4 Sport)
Benfica–Internazionale 21.00 (tv: Sport 1)

Borítókép: Thomas Tuchel már sok fejtörést okozott Pep Guardiolának (Fotó: AFP/Oli Scarff)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.