Bárban is dolgozott, ma a Bayern München edzője – Tuchel különös útja

Gianluigi Buffon szerint ő az egyik legokosabb futballedző a világon, de valamiért a Dortmund, a Paris Saint-Germain és a Chelsea kispadján sem maradt hosszú évekig. Thomas Tuchel nagy fába vágta a fejszéjét, amikor elvállalta a még minden fronton versenyben lévő Bayern München irányítását a hozzá különleges szállal kötődő Julian Nagelsmann múlt heti kirúgása után. Tuchel – a stábjában Lőw Zsolttal – ma a Dortmund elleni Bundesliga-aranyrangadón debütál a Bayern élén. Rögtön mély víz, de ha valaki, akkor ő tud úszni.

2023. 04. 01. 6:51
Thomas Tuchel
Forrás: Bayern München / Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azért szereztem meg az üzleti diplomát, hogy édesanyám jobban aludjon – nyilatkozta egyszer Thomas Tuchel, aki a Baden-württembergi Egyetemen végzett, miután a futballkarrierje 24 éves korában kettétört térdsérülés miatt. Reményteljes labdarúgónak indult, szerepelt a német U18-as válogatottban is, de a térdével már régóta bajlódott, amikor 1998-ban a harmadosztályú Ulmból visszavonult. Játékosként a Bundesliga II volt a csúcs neki, és megesett, hogy egy bárban kellett dolgoznia, de Thomas Tuchel innen nagy utat meg: ötvenéves kora előtt (augusztusban tölti) olyan klubok vezetőedzője lehetett, mint a Dortmund, a PSG, a Chelsea és mostantól a Bayern München.

Thomas Tuchel
Thomas Tuchel a PSG és a Chelsea után a Bayern München kispadját foglalta el. Fotó: AFP

Abban, hogy Thomas Tuchel ilyen messzire jutott edzőként, főszerepet játszott a német futballban reformernek számító Ralf Rangnick, aki Ulmban az utolsó vezetőedzője volt. Később, amikor Rangnick elvállalta a Stuttgart irányítását, odavitte magával Tuchelt is, hogy tanulja ki az edzői szakmát. Öt évig edzette az U19-es együttest, amellyel a korosztályos bajnoki címet is megszerezte. Olyan játékosok kerültek ki a keze alól, mint a később a német válogatottig és a Bayern Münchenig jutott Mario Gomez, valamint Holger Badstuber.

Tuchel és Nagelsmann közös múltja

Tuchel ezután az Augsburg utánpótlásában dolgozott, majd 2009-ben Jürgen Klopp helyét átvéve, 35 évesen vezetőedző lett a Bundesligában a Mainznál. Mindkét helyen további fontos kapcsolatok érkeztek az életébe. Augsburgban Tuchel edzette a fiatal Julian Nagelsmannt, akinek a helyére most kinevezték a Bayern München élére. Nagelsmann játékoskarrierje hasonlóan tragikus volt, mint Tuchelé: ő ugyancsak térdsérülés miatt már húszévesen visszavonult. Tuchel azonban nem engedte el a kezét, maga mellé vette edzőnek. Amikor a Mainzhoz távozott, az útjaik különváltak, sorsuk a Bayernnél most mégis keresztezte egymást.

Mainzban Tuchel három magyar játékost is irányított. Stieber Zoltán nem találta meg a számításait nála, s egyetlen idény után távozott, viszont Tuchel vezetésével nőtt fel a Bundesligához. A német edző bizalmát a teljes első mainzi korszaka alatt élvezte Szalai, akkor is, amikor a 2011. januári térdszalagszakadásából végre felépült. Legjobban a 2012–2013-as idénye sikerült, amelyben 13 gólig jutott, ami azóta is magyar Bundesliga-rekord.

Lőw Zsolt, a bizalmi ember

A harmadik magyar Lőw Zsolt volt, aki Tuchel játékosaként szerepelt Mainzban. Ma már tudjuk, hogy kettejük kapcsolata milyen gyümölcsöző lett: Lőw később szintén Ralf Rangnick mentorálása mellett edzőnek állt, és amikor Tuchel 2018-ban megkapta a PSG kispadját, korábbi magyar játékosát hívta maga mellé másodedzőnek. Azóta mindenhol együtt dolgoztak, a Chelsea-nél Lőw helyettesítette is Tuchelt a 2021-es klub-vb-n, amelyen koronavírus-fertőzés miatt ki kellett hagynia az elődöntőt a vezetőedzőnek. Természetes volt, hogy Lőw a Bayernhez is követi Tuchelt.

Kicsit muszáj visszaugrani az időben. Tuchel Mainzban bátran kísérletezett, addig szokatlan edzéseket vezetett. A védők sokszor teniszlabdával a kezükben gyakoroltak, hogy ne tudják húzni ellenfelük mezét, extrém széles vagy éppen keskeny pályán vezényelt játékot futballistáinak. Bejöttek a módszerei, az akkori Mainzból tűnt ki többek közt a 2014-ben világbajnok André Schürrle, a csapat pedig 2011-ben az ötödik helyen végzett, ami a valaha volt legjobb eredménye a Bundesligában.

Tuchel keresett edző lett, és 2015-ben újra Jürgen Klopp helyét foglalta el, Mainz után ezúttal Dortmundban. Nem csoda, hogy amikor Klopp a Liverpoolnál vállalt munkát, Tuchel viccesen megjegyezte: „Így legalább már én is tudom, hogy majd merre visz az utam…” Nem Liverpoolba vitte, persze Klopp azóta is ott van; ki tudja, mi lesz, ha egyszer távozik az Anfield Roadról.

Dortmundi bomba és konfliktusok

Tuchel dortmundi karrierje felemásra sikeredett. Egyrészt 2017-ben megszerezte edzői pályafutása első trófeáját a Német Kupa megnyerésével, másrészt nem tudott versenyre kelni a Bayern Münchennel. Mégis meglepetést keltett, hogy nem folytathatta a munkát, mindössze két év után elköszöntek tőle, amiben a vezetőséggel való konfliktusa játszott szerepet.

A vég kezdete a 2017-es Monaco elleni BL-negyeddöntő előtti bombatámadásra vezethető vissza. Közvetlenül az első, dortmundi meccs előtt három bomba robbant a német klub csapatbusza közelében, az egyikben a klub spanyol védője, Marc Bartra meg is sérült. 

A mérkőzést elhalasztották, ám másnap pályára kellett lépni. Tuchel kiakadt, hogy erről sem őt, sem a sokkos állapotba került játékosait nem kérdezte meg senki. Az akkor befutott vezérletével a Monaco 3-2-re győzött Dortmundban, majd simán továbbjutott. Tuchel alaposan összerúgta a port a klubigazgatóval, Hans-Joachim Watzkéval az eset miatt, és ennek következménye lehetett a távozása.

Csúcsra viszi-e Tuchel a Bayernt?

Sokak szerint Tuchel konfliktusos ember, tavaly a Chelsea-nél is a vezetőséggel való nézeteltésére vezetett a szakításhoz. Sokatmondó, hogy a topcsapatait tekintve két és fél évnél hosszabb időt sehol sem töltött el. Talán nem véletlen, hogy a Bayern sem kötött vele hosszabb távú szerződést, 2025 nyaráig írt alá, évi mintegy 12 millió eurós fizetésért.

Tuchel mindössze néhány edzés után a legnagyobb német rangadón mutatkozhat be. Fotó: Bayern München/Facebook

A Bayern már 2018-ban fontolgatta a szerződtetését, de akkor Uli Hoeness klubelnök még tapasztalatlannak tartotta. Azóta a PSG-nél a legnagyobb sztárokat – mint – is megtanulta kezelni, 2020-ban BL-döntőbe juttatta a párizsi csapatot, amellyel épp a Bayern ellen veszített. A rá következő évben viszont a mostani helyzethez hasonlóan idényközbeni beugróként megnyerte a Bajnokok Ligáját a Chelsea-vel.

Buffon: Tuchel okos, nagyon okos

Általános vélemény, hogy Tuchel elképesztően okos, a német mellett franciául, angolul és olaszul is beszél. – Hihetetlenül intelligens, kevés emberrel találkoztam, aki ennyire eszes lett volna – nyilatkozta róla Gianluigi Buffon, aki a PSG-nél volt a kapusa. – Mindig empátiát mutatott, hiteles maradt és pozitívan gondolkozott. Az edzésötletei rendkívüliek, igazi csúcsedző.

A Bajorországból származó Tuchel tulajdonképpen hazatért, és az első meccse a korábbi klubja, a Dortmund elleni szuperrangadó lesz, amelynek most a bajnoki cím miatt is nagy a tétje, hiszen a Bayern egypontos hátrányban van a második helyen.

Legutóbb, amikor idény közben cserélt edzőt a müncheni sztárcsapat, Hans-Dieter Flick vette át az irányítást, és ő is a Dortmund ellen debütált, méghozzá kiütéses, 4-0-s győzelemmel. Annak tudjuk, mi lett a vége 2020-ban: triplázás. Erre jelenleg Tuchelnek is minden esélye megvan a Bundesligában, a BL-ben és a Német Kupában is versenyben lévő Bayernnel, ami a furcsán elküldött előd, Nagelsmann érdeme. 

De a munkát Tuchelnek kellene befejeznie.

Bundesliga, 26. forduló, szombat: Freiburg–Hertha 15.30, Leipzig–Mainz 15.30 (tv.: Arena 4), Schalke–Leverkusen 15.30, Union Berlin–Stuttgart 15.30, Wolfsburg–Augsburg 15.30, Bayern München–Dortmund 18.30 (tv.: Arena 4), vasárnap: Köln–Mönchengladbach 15.30, Werder Bremen–Hoffenheim 17.30 (tv.: Arena 4).

Borítókép: A Bayern München új edzője, Thomas Tuchel akár triplázással is zárhatja az idényt beugróként. (Fotó: Bayern München/Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.