időjárás 17°C Malvin 2023. október 1.
logo

Ne hagyja ki, jószolgálati programmal is eljuthat a budapesti vb-re

Magyar Nemzet
2023.06.08. 17:19 2023.06.08. 17:44
Ne hagyja ki, jószolgálati programmal is eljuthat a budapesti vb-re

Jószolgálati együttműködést jelent be a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság és a Civilút Alapítvány. A kezdeményezésnek köszönhetően többek között nagycsaládosok, állami gondozottak és fogyatékossággal élők ezrei előtt is megnyílik a lehetőség, hogy ott lehessenek nézőként az augusztusi világversenyen. A jószolgálati program nagykövete Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta lesz.

A budapesti atlétikai világbajnokság fenntarthatósági programjának egyik fontos pillére a társadalmi felelősségvállalás és ezen belül a társadalmi befogadás elősegítése. A szervezők szándéka, hogy Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye mindenki számára elérhető legyen – különös tekintettel nehezítettséggel élő embertársainkra.

Ezen cél érdekében a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság és a Civilút Alapítvány jószolgálati együttműködést indít, amelynek köszönhetően a Civilút Alapítvány közel ötven partnerszervezetén keresztül több ezer nehezített helyzetben élő embertársunk juthat el az augusztusi világversenyre, hogy a helyszínen, a lelátón szurkolva láthassák az atlétika szuperhőseinek versengését. A program többek között nagycsaládosokat, állami gondozottakat és fogyatékossággal élőket érint, de Covid-árvákhoz is eljut a lehetőség.

A jószolgálati együttműködést 2023. június 8-án, a Nemzeti Atlétikai Központban rendezett sajtótájékoztatón jelentették be, amelyen részt vett Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Németh Balázs, a Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója, Ruttkay Réka, a Civilút Alapítvány kuratóriumi elnöke, a civil szervezetek képviseletében pedig a Nagycsaládosok Országos Egyesülete részéről Kardosné Gyurkó Katalin elnök, az Ágota Alapítvány részéről Bulla Erika területi igazgató, valamint az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége részéről Gyene Piroska elnök. 

 

 

– Célunk, hogy mindenki a részesévé váljon az eseményeknek, hogy együtt lássuk vendégül a világot. Közösségek építése, közös időtöltés és közös élmények! Erről szól a Civilút Alapítvánnyal kötött jószolgálati együttműködés, ahol az alapítvány mintegy ötven partnerszervezetén keresztül több ezer rászoruló számára biztosítunk ingyenes belépési lehetőséget a világeseményre – emelte ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

 

– A fenntarthatósági programunkba nem csak azt foglaltuk bele, hogy fát ültetünk, erdőt telepítünk, PET-palackokat gyűjtünk, vagy amennyire csak lehet, zölden közlekedünk, hanem azt is, hogy mindenki számára elérhetővé tesszük a világbajnokságot. Azok számára is, akik valamilyen nehezítettség okán önerőből nem jutnának el ide. A Civilút Alapítvány segítségével most több ezrük számára biztosítjuk, hogy átéljék azt a csodát, amit az atlétikai vb jelent majd augusztusban – mondta Németh Balázs, az atlétikai vb-t szervező Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója.

Az atlétikai vb jószolgálati programja a Civilút Alapítvány mintegy ötven partnerszervezetén keresztül valósul meg, amelynek részleteit Ruttkay Réka, a Civilút Alapítvány kuratóriumi elnöke ismertette.

– A mai nappal megnyitjuk két felületünket az egyéni és a csoportos jelentkezési lehetőségre. Egyénileg az igénylők maguk és igény esetén plusz egy fő kísérő számára tudják részvételi szándékukat jelezni intézményi kód megadásával, amelyet intézményüktől, szervezetüktől adnak meg számukra a soron következő napokban. A szervezetek maguk is kezelhetik csoportosan az igényléseket. Számukra külön felületet biztosítunk az összegyűjtött részvételi szándék jelzésére – mondta Ruttkay Réka, a Civilút Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A világbajnokság jószolgálati nagykövete Ekler Luca paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó magyar paraatléta lesz.

– Sportolóként mindig is kiálltam az elfogadás és az esélyegyenlőség fontosságáért. Büszkeséggel tölt el, hogy mostantól az atlétikai világbajnokság nagyköveteként még többet tehetek ezért. A budapesti vb valóban a csodák versenye lesz, felejthetetlen élményt nyújtó kilenc nap, amelyet mindenkinek látnia kell. Boldog vagyok, hogy a Jószolgálati programban ezt több ezer nehezített helyzetben élő embertársunk is átélheti személyesen – mondta Ekler Luca.

Borítókép: Az atlétikai világbajnokság mindenki előtt nyitott (Fotó: Budapest 2023 Zrt.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.