Vízilabdában a Bajnokok Ligájában visszatér a Final Four

Forradalmi változásokat jelentett be az Európai Úszószövetség (LEN) – amely égisze alá tartozik többek között a vízilabda is – vezérkara péntek délután egy, az európai vezető kluboknak és szövetségeknek tartott összejövetelen. Teljesen átalakítják az európai vízilabdakupák rendszerét a sportág jobb eladhatósága érdekében – a Bajnokok Ligájában például visszatér a Final Four, és az Euro Kupa is négyes döntővel zárul.

Magyar Nemzet
2023. 06. 02. 17:56
VARGA Zsolt
Belgrád, 2023. június 1. Varga Zsolt, a Ferencváros vezetõedzõje a férfi vízilabda Bajnokok Ligája nyolcas döntõjében, az 5-8. helyért játszott olasz AN Brescia - FTC-Telekom Waterpolo mérkõzésen Belgrádban 2023. június 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antonio Silva LEN-elnök és első helyettese, Josip Varvodic a régóta érlelt és mára a döntéshozók által elfogadott változtatásokról adott tájékoztatást Belgrádban az európai klubvízilabda vezető képviselőinek. Magyar részről Madaras Norbert MVLSZ-elnök és Katona Norbert, az FTC szakosztálymenedzsere vett részt az eseményen, és persze Molnár Tamás, a LEN vízilabda-bizottságának alelnökeként – tájékoztatott a Magyar Vízilabda-szövetség.

– Néhány meccsel kevesebb lesz, de a legfontosabb az, hogy a LEN nyitott a változásra, ez egy kísérleti év, ami nagyon más lesz, mint a többi, de a klubok díjazzák, hogy a szövetség meghallgatja őket és új dolgokkal próbálkozik – nyilatkozta az M4 Sportnak Madaras Norbert.

A magyar szövetség elnöke a LEN-rangsorral kapcsolatban megjegyezte: ez olyan hiányosság volt, amelyet évek óta rendezni kellett volna, így mindenképpen igazságosabbá és objektívabbá válnak a küzdelmek.

– Nincs meg az a fajta támadhatóság, amely az elmúlt években néhány alkalommal megvolt – fűzte hozzá Madaras, aki szerint a tizenkét ország közül a legtöbb helyen magas szinten űzik a sportágat, a többit pedig megpróbálják felzárkóztatni, az igazán erős „nem bajnokok” pedig a selejtezőben harcolhatják ki a kvalifikációt.

Íme a legfontosabb változások a különböző kupákban, pontokba szedve:

férfi Bajnokok Ligája:
– az új LEN-rangsor alapján 12 szabadkártya (automatikus főtábla) az első 12 ország bajnokcsapatának
– további négy hely a kvalifikáció legjobbjainak (országonként három csapat nevezhet, beleértve a szabadkártyás együtteseket)
– a zsúfolt versenynaptár miatt (januárban Eb, februárban vb) egykörös kvalifikáció lesz, négy csoportban (csoportonként 4-5-6 csapattal), és a négy csoportgyőztes kerül fel a főtáblára
– két nyolcas helyett négy négyes csoport az alapszakaszban – az első két helyezett jut tovább, a 3–4. helyezettek az Euro Kupa nyolcaddöntőjében folytatják
– a legjobb nyolc között két négyes csoportban folyik tovább a játék, körmérkőzéses alapon, az első két-két helyezett jut a Final Fourba (nincs automatikus kvóta a leendő házigazdának)
– a négyes döntőt három nap alatt játsszák le (elődöntők után pihenőnap), a dátuma június 6–8.

női Bajnokok Ligája:
– csak az európai rangsor első hat helyén szereplő országok nevezhetnek, nemzetenként öt klubbal
– a kvalifikációból tizenhat csapat juthat tovább, ők négy négyes csoportban, körmérkőzéses formában játszanak, és a négy csoportgyőztes jut a Final Fourba, amelynek időpontja: április 20–21.

férfi Euro Kupa:
– rövidebb kvalifikáció, majd az alapszakaszban csoportkör (körmérkőzés), aztán az egyenes kieséses szakasz szintén oda-visszavágó rendszerben zajlik.
– a trófea szintén Final Four formátumban dől el, időpontja: május 17–18.

női Euro Kupa:
– a BL-kvalifikáció legjobb nyolc, nem továbbjutó helyen végzett csapata vehet részt, két négyes csoportban vívnak körmérkőzést.
– visszatér a Final Four, időpontja: április 13–14.

Challenger Kupa:
– a férfiaknál a LEN-rangsor 13. és további helyezettjei, a hölgyeknél a 7. vagy annál lejjebb rangsorolt országok vehetnek részt, azaz ez a magyar klubokat nem érinti

FRISSÍTÉS!

A Ferencváros hatodik helyen végzett a férfi vízilabda Bajnokok Ligájában: a zöld-fehérek vezetőedző búcsúmeccsén 9-4-es vereséget szenvedtek a Vámos Mártonnal felálló Olympiakosztól a Belgrádban zajló nyolcas döntő pénteki helyosztóján.

Borítókép: Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője magyaráz játékosainak a férfi vízilabda Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében, a csütörtökön az 5–8. helyért játszott AN Brescia–FTC-Telekom Waterpolo mérkőzésen Belgrádban. A Fradi 9-8-ra győzött (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.