Félprofi gárda ellen kezdi meg ma BL-hadjáratát a Ferencváros

Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző egy nagy célt tűzött ki csapata elé az új idény előtt: a Bajnokok Ligája csoportkörében kell szerepelnie a Ferencvárosnak. A BL-főtáblára vezető hadjárat ma este (20.45, tv: M4 Sport) a Feröer-szigeteken kezdődik meg, ahol a félprofi, de hazai pályán ellenállhatatlanul teljesítő KÍ Klaksvík állna a zöld-fehérek terveinek az útjába.

Magyar Nemzet
2023. 07. 11. 4:47
DIBUSZ Dénes, Ferencváros
Budapest, 2023. március 16. A ferencvárosi Dibusz Dénes kapus a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntõjében játszott Ferencváros - Bayer Leverkusen visszavágó mérkõzés végén a Puskás Arénában 2023. március 16-án. A Bayer Leverkusen 2-0-ra gyõzött. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazai terepen hosszú ideje nincs igazi ellenfele a Ferencvárosnak, a fővárosi gárda az elmúlt öt évben sorra söpörte be a bajnoki címeket. Míg korábban a nemzetközi kupasorozatok főtáblája csak álom volt a magyar bajnoknak, az elmúlt négy idényben a Fradi a leghíresebb klubok között is bizonyított: egyszer a Bajnokok Ligája csoportkörében, háromszor pedig az Európa-ligában is eljutott ebbe a szakaszba, sőt, idén tavasszal még csoportgyőztesként a nyolcaddöntőben is szerepelt. Az elmúlt évad sikerein felbuzdulva idén Sztanyiszlav vezetőedző még többre vágyik, és ezúttal a BL-főtáblájánál nem adná alább.

Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetõedzõje
Sztanyiszlav Csercseszov a Bajnokok Ligája csoportkörébe vezetné a Ferencvárost Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ehhez első lépésként a KÍ Klaksvíkot kell legyűrnie a zöld-fehéreknek. A továbbjutás ez esetben kötelező feladatnak tűnik, hiszen bár 20-szoros feröeri bajnokról, ötszörös kupagyőztesről van szó, és a 2020/2021-es idényben csak egy lépés választotta el a csapatot attól, hogy az Európa-liga csoportkörében szerepeljen, 

valójában csak félprofi gárda, a játékosok többségének a futball mellett polgári szakmája – és diplomája – is van, például ácsot, villamossági szakembert is találunk a csapatban. Néhányan pedig tanulmányokat folytatnak.

 

Mégsem szabad lebecsülni a feröerieket, legalábbis a saját stadionjukban biztosan nem. Erre Sigér Dávid hívta fel a figyelmet, akit lenyűgözött a KÍ Klaksvík hazai eredménysora: a Fradi keddi ellenfele parányi, 1800 férőhelyes és műfüves stadionjában a legutóbbi huszonöt tétmeccséből, vagyis 2022 tavaszától számítva három kivétel (egy vereség a kupában és egy-egy döntetlen a bajnokságban, illetve a Konferencialigában) mellett mindet megnyerte.

A Ferencváros és KÍ Klaksvík mellett számtalan csapat kezdi meg ma a szereplését a Bajnokok Ligája selejtezősorozatában. Bár még csak az első forduló következik, a Breidablik két körön már túl van, az előselejtező elődöntőjét és fináléját megnyerve jutott el idáig, a főtábla eléréséért pedig további négy párharcot kell sikerrel teljesíteni az izlandiaknak, ahogyan természetesen a többi klubnak is. Továbbjutás esetén a Ferencváros második fordulós ellenfele a svéd BK Häcken és a walesi The New Saints közül ki. A két csapat párharcának első felvonása szerdán 19 órakor lesz Svédországban.

Bajnokok Ligája, selejtező, 1. forduló, 1. mérkőzések, keddi program:

Urartu (örmény)–Zrinjski Mostar (boszniai) 17.00
Lincoln Red Imps (gibraltári)–Qarabag (azeri) 17.30
Zalgiris Vilnius (litván)–FK Sztruga (északmacedón) 18.00
Hamrun Spartans (máltai)–Maccabi Haifa (izraeli) 20.00
NK Olimpija Ljubljana (szlovén)–Valmeira (litván) 20.00
Raków Czestochowa (lengyel)–FC Flora Tallinn (észt) 20.00
Ballkani (koszovói)–Ludogorec Razgrad (bolgár) 20.45
KÍ Klaksvík (feröeri)–FERENCVÁROS 20.45
Partizani (albán)–BATE Boriszov (fehérorosz) 20.45
Shamrock Rovers (ír)–Breidablik (izlandi) 20.45

A visszavágókra jövő kedden és szerdán kerül sor.

Borítókép: és társai az Európa-liga csoportköre után idén a Bajnokok Ligája legjobbjai között szeretnének szerepelni (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.