Rasovszky ölelése után megtáltosodott Betlehem is a fukuokai vb-n + videó

A tíz kilométeren ezüstérmes Rasovszky Kristóf a rövidebb távon, öt kilométeren hetedik lett a fukuokai vizes világbajnokságon nyílt vízi úszásban magyar idő szerint kedd hajnalra virradóra. Ezúttal Betlehem Dávid végzett előrébb, aki ötödik lett, és sokat javított a kedélyállapotán. A nőknél Fábián Bettina a nyolcadik, Olasz Anna a tizenhatodik helyen végzett. A németek tarolnak a nyílt vízen.

2023. 07. 18. 7:07
BETLEHEM Dávid
Vizes vb - Nyílt vízi úszás - Betlehem Dávid Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fukuokai vizes vb eddigi legmeghatóbb pillanata magyar szempontból nyílt vízi úszásban történt, amikor a férfiak tíz kilométeres versenyén ezüstérmes hosszasan átölelve vigasztalva a teljesen összetört Betlehem Dávidot, aki akkor mindössze 16. lett. Ők ketten csapattársak, nap mint nap együtt készülnek a legnagyobb versenyekre, s a kötelék láthatóan erős közöttük:

– Dáviddal barátok vagyunk, nagyon jó a kapcsolatunk, és igyekszünk mindenben segíteni egymást, ugyanakkor a versenyeken néha ütköznek az érdekeink, az pedig természetes, hogy mindketten győzni akarunk, magunkat szeretnénk előrébb látni a végén – nyilatkozta lapunknak Rasovszky.

Egyszer fent, egyszer lent, avagy a tíz kilométer után a rövidebb távon megfordult köztük a sorrend, igaz, az eredmény nem lett olyan szélsőséges – egyikük sem jutott dobogóra, de mindketten a top tízben végeztek.

Rasovszky, aki 2019-ben világbajnok volt öt kilométeren, nem volt csalódott a mostani hetedik helyezése miatt a Momocsi Beach Parkban. – Ma ebben ennyi volt, mindent megpróbáltam. Szerettem volna felérni az első három közé, de ebben teljesen elfogytam. A lényeg az ezüstérem volt tíz kilométeren, nem lehetek csalódott. Most a legfontosabb, hogy minél gyorsabban regenerálódjunk, és akkor két nap múlva mindent bele lehet adni a váltóra.

WELLBROCK, Florian; RASOVSZKY Kristóf
Rasovszky Kristóf és a németek bajnoka, Florian Wellbrock Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Betlehem pedig, aki a tíz kilométer után maga alatt volt, most az ötödik hellyel újra bizonyította, hogy ott van a helye az élmezőnyben a vb-n is. – Tavaly ifiként könnyedén mentem oda a felnőtt világbajnokságra, de most, hogy már tudom, nincs több dobásom a korosztályos versenyeken, egyszerűen túlstresszeltem az egészet – fogalmazott Betlehem. – Miközben úsztam Florian Wellbrock lábvizén, nem voltam biztos benne, hogy ezt ki fogom bírni, és ahogyan jöttek ezek a gondolatok, egyre gyengébb lettem. Ettől megszakadtam mögötte, az utolsó fél körben aztán bejött az agyamba, hogy ennél sokkal jobban is tudok úszni, és vissza is tudtam jönni. Itt látszik, hogy jól megy az úszás, csak mentálisan kell még sokat dolgoznom azon, hogy ezt végül el is higgyem.

Eddig mindent vittek a németek, akikkel a váltóban összecsapunk

Az említett Wellbrock, aki két éve Japánban az olimpiát is megnyerte, a tíz kilométer után öt kilométeren is bajnok lett, a nőknél pedig ugyanezt a bravúrt hajtotta végre Leonie Beck. Tehát a németek mind a négy egyéni versenyszámot megnyerték nyílt vízi úszásban.

A nők öt kilométeres versenyében Fábián Bettina a hajráig közel volt az éllovashoz is, ám a mezőny egy része, köztük a magyar úszóval, jelentős kerülővel fordult rá a célegyenesre, ami után be kellett érnie a nyolcadik hellyel. Olasz Anna már a tíz kilométer után elmondta, hogy nincs a legjobb formában, ezúttal 16. lett, de már a váltóra koncentrál.

– Nem fogok hazudni, amióta rendeznek csapatversenyeket, a németeké a legerősebb váltó, amit valaha össze lehetett állítani egy nemzeten belül – tért rá a csütörtökön sorra kerülő váltóversenyre Olasz. – Viszont mi magunkra fogunk koncentrálni, ráadásul egyelőre a franciák és az olaszok nem annyira meggyőzőek. A magyar váltó már többször bebizonyította, hogy tud egymásért küzdeni és ott tud lenni a dobogón.

Mint például tavaly a budapesti vb-n, amelyen ezüstérmes lett a németek mögött.

Vizes vb, nyílt vízi úszás, 5 kilométer:

Férfiak: 1. Florian Wellbrock (Németország) 53:58,0 perc, 2. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 54:02,5, 3. Domenico Acerenza (Olaszország) 54:04,2, 5. Betlehem Dávid 54:58,6, 7. Rasovszky Kristóf 55:23,9.
Nők: 1. Leonie Beck (Németország) 59:31,7 perc, 2. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 59:32,7, 3. Ana Marcela Cunha (Brazília) 59:33,9, 8. Fábián Bettina 59:44,2, 16. Olasz Anna 1:01:09,4 óra.

Borítókép: Betlehem Dávid érte el a legjobb eredményt a magyarok közül öt kilométeren (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.