A Fradi Vargája után egy másik Varga is megvillant az Ekl-ben

Varga Rolandnak az utolsó előtti percben szerzett góljával tartotta életben továbbjutási reményeit a Sepsi OSK. A háromszéki együttes a labdarúgó Európa-konferencialiga selejtezőjének harmadik fordulójában 1-1-es döntetlent ért el az FC Aktobe ellen, Kazahsztánban pedig a pokol vár a piros-fehérekre.

2023. 08. 11. 15:26
Varga Roland Sepsi OSK
Varga Roland Sepsi OSK Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki mérkőzés előtti első izgalmakat az okozta, hogy hatalmas felhőszakadás tette próbára a Sepsi OSK Aréna gyepét, amely most vizsgázott igazából vízelnyelés, illetve -elvezetés témakörében. A vizsga kitűnően sikerült, ezek után az újabb telt házat biztosító 8200 fős közönségben – kazah érdeklődés hiányában az UEFA engedélyezte, hogy a háromszéki klub vezetősége a vendégek számára fenntartott szektort is megnyissa a szurkolói előtt – az utolsó aggály is eloszlott az est sikeressége felől. 

Az optimizmust az is fokozta, hogy először fordult elő a Sepsi OSK futballcsapatával, hogy favoritként kategorizálták a nemzetközi fogadóirodák, de úgy tűnik, az esélyes csapat szerepét is tanulni kell. A remek szezonkezdést követően a sepsiszentgyörgyi együttes megtorpanását már az előző, az újonc Otelul Galac ellen bajnokin kiszenvedett hazai döntetlen is jelezte, csütörtökön este pedig kevésen múlott, hogy vereséget szenvedjen saját közönsége előtt. Ehhez természetesen az is kellett, hogy egy meglepően egységes és kulturált futballt játszó FC Aktobéval szembesüljenek, amelynek játékosai még a legfeszültebb helyzetekben sem voltak hajlandók elveszíteni a fejüket, mindent labdát megbecsülve, folyamatosan veszélyesen kontrázva jelezték, hogy komolyan kell venni őket. 

 

Komolytalanság – lásd: az ellenfél lebecsülése – aligha merült fel a Sepsi játékosaiban, de az is mélységesen emberi, ha a CSZKA Szófia kivégzése után könnyebb feladatra számítottak a legutóbbi kazah bajnokság második helyezettje ellen. A felállás – három védekező középpályással kezdett a hazai csapat – mindenesetre óvatosságról árulkodott, ennek megfelelően az első negyedórában csak pásztázták egymást a csapatok. Stefanescu szabadrúgása szépségdíjas gól lehetett volna, ám a vendégek kapusa, Pokatyilov kipiszkálta a labdát a felső sarok elől. A túloldalon egy alkalommal Niczulynak is hatalmasat kellett nyújtóznia, az első félidő összességében kellemes, de kapu előtti jelenetekben nem bővelkedő játékot hozott. 

A második félidőben aztán a gólok is megérkeztek. Előbb a vendégek találtak be, Elder Santana lövését még hárította a hazaiak kapuvédője, de a szögletet követően a kazahok masszív brazil középcsatára védhetetlenül fejelt a léc alá a reakcióképtelen védők között. Onnantól kezdve a hazaiak indítottak elkeseredett hajtóvadászatot az egyenlítésért, Liviu Ciobotariu edző valamennyi cserelehetőségét kihasználva igyekezett frissességet vinni a csapatába, de a megváltást az utolsó tíz percre pályára küldött Varga Roland hozta meg. Az FTC volt csatárának remek kapáslövése előbb a vétlen kapusban akadt el, de a sors igazságot szolgáltatott a magyar játékosnak: egy 16 méterről leadott lövése megpattant egy védőn, és a jobb alsó sarokba csorgott.  

A közepes teljesítménnyel, némi szerencsével kiharcolt döntetlenért a hazaiak edzője vállalt minden felelősséget, ami a túlzottan védekező alapfelállást tekintve indokolt meacaulpázásnak is tűnt. A Sepsi OSK továbbjutási reményei azonban korántsem szálltak el. Egyrészt immár saját bőrén is érezte a csapat kazah ellenfelét, ugyanakkor a következő, kolozsvári bajnoki mérkőzés elhalasztása révén közel egyhetes rekuperációs időt nyertek a háromszékiek, akik így már kedden el tudnak utazni Kazahsztánba. Talán a félelmetes hírű kazah szurkolók előtt sikerül megvalósítani a Székely Légió és a Transylvanian Fanatics szurkolói csoportok mérkőzés előtti üzenetét: „Rajzoljatok álmokat!” Benne a csoportkörért való rájátszásban esedékes, Bodö Glimt elleni találkozóval.

Borítókép: Varga Roland (középen) az Aktobe elleni mérkőzésen (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.