Jude Bellingham a kivétel, amúgy spórolnak a spanyolok

Ma este két mérkőzéssel megkezdődik a spanyol labdarúgó-bajnokság, a La Liga 2023–24-es idénye. A klubok keveset költöttek a nyáron, Jude Bellingham a kivétel, az épphogy 20 éves angol középpályásért a Real Madrid 103 millió eurót fizetett a Borussia Dortmundnak. A királyi klub kerete ezt leszámítva alig változott, ahogy a Barcelonáé és az Atléticóé sem radikálisan, ez alapján arra számíthatunk, az erőviszonyok is hasonlóak, mint az előző évadban, ezúttal is Barcelona–Real Madrid versenyfutás várható az első helyért.

Magyar Nemzet
2023. 08. 11. 5:35
Real Madrid, Jude Bellingham, Carlo Ancelotti
1546726023 LOS ANGELES, CALIFORNIA - JULY 21: Coach Carlo Ancelotti of Real Madrid talks with new midfielder Jude Bellingham during training at UCLA Campus on July 21, 2023 in Los Angeles, California. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images) Fotó: Getty Images/Kevork Djansezian
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi sajtó egyik része nyáron leporolta a téli hírt, miszerint Carlo Ancelotti már most átveszi a brazil válogatott irányítását, de az történt, amit maga az olasz tréner erősített meg még májusban: kitölti a 2024 nyaráig érvényes szerződését. A spekuláció azt követően kapott lábra, hogy a Real Madrid a Bajnokok Ligája elődöntőjében váratlanul simán, a hazai 1-1 után idegenben 4-0-s vereséggel esett ki a Manchester Cityvel szemben, de azt megtanulhattuk az évek során, hogy a Real Madridnál nem kapkodnak.

Eden Hazard, Real Madrid
dicstelenül távozott Madridból (Fotó: AFP)

Pokoli erős a Real Madrid középpályássora

Ancelotti tehát marad, s a keretet sem forgatták fel. A veteránok közül Modric, Kroos és Nacho is hosszabbított, Benzemát pedig elengedték Szaúd-Arábiába, az Al-Ittihadhoz. Eden Hazard viszont nem töltheti ki a szerződését, átadólistára tették, s a piacon nem kapkodnak az egykor a világ legjobbjai között jegyzett belga támadóért, noha már augusztus középét írjuk, továbbra sincs csapata.

 

A Real Madrid még a nyáron realizálta a már rég tervezett erősítést: 103 millió eurót fizetett Jude Bellinghamért a Dortmundnak, így a klub túléli Asensio távozását, aki megunva a mellőzését, nem hosszabbított, hanem a Paris Saint-Germainhez szerződött. A Real visszarendelte a Milanban kölcsönben szerepelt Brahim Diazt, s 20 millió eurót kiadott a 18 éves török reménységért, Arda Gülerért.

 

Modric, Kroos, Camavinga, Tchouaméni, Valverde, Bellingham, Brahim Diaz, Güler – a középpályán már-már túlkínálat van.

 

 

Befut-e Mbappé? Ez a nagy kérdés a Realnál

A védelem is rendben, csatárposzton mindenekelőtt ott van Vinícius, aztán de mintha egy klasszikus középcsatár még hiányozna, mindenesetre meglepő lenne, ha az Espanyoltól kölcsönvett, már 33 éves Juselu képes lenne feledtetni Benzemát. Nyilván a kiszemelt utód, de a Real és a PSG továbbra sem tudott megállapodni, ha egyáltalán a világbajnok francia valóban Madridba vágyik.

A legnagyobb csapás azonban közvetlenül a rajt előtt érte e Real Madridot: Thibaut Courtois edzésen térdszalag-szakadást szenvedett, a belga hálóőrt napokon belül meg is műtik. Felvetődik, ki lehet a helyettese. A keretben rajta kívül egyetlen kapus, Andrij Lunyin szerepel. Az ukrán kapust még 2018-ban, csupán 19 évesen szerződtette a Real 14 millió euróért. Lunyin persze Courtois mögött nem sok lehetőséget kapott, ezért nem lenne meglepő, ha a Real hirtelen igazolna egy első számú kapust. Mondjuk David de Geát, aki kegyvesztett lett a Manchester Unitednél.

 

Csak 3,4 millió eurót költött a Barcelona

A Barcelona kevesebbet költött a nyáron, mint a Ferencváros... Egyedül Oriol Romeuért fizetett 3,4 millió eurót a Gironának. Kölcsönből visszatért Lenglet, Dest, Collado, González és Ezzalzouli, de Gündogan az igazán nagy fogás, aki szerződése lejártával ingyen érkezett a Manchester Citytől. Xavi a klub filozófiájának megfelelően a saját nevelésű fiataloknak is lehetőséget kínál, az utolsó felkészülési mérkőzésen például szóhoz jutott a csupán 16 éves Lamine Yamal.

Barcelona
Talán Ousmane Dembélé maga sem tudja, hogy mit akar (Fotó: AFP/Cesar Manso)

Mintha a Barcelona is kivárna még a nagy durranással, talán éppen ezt érzékelve jelentkezett be Neymar, de állítólag őt Xavi nem akarja, mert kimagaslóan magas fizetésével megbontaná az egyensúlyt az öltözőben. A Barcelonának van még egy elvarratlan ügye: Ousmane Dembélé. A francia csatár a télen már kikerült a keretből, aztán visszavették, de állítólag most tényleg távozni akar. A szerződése 2024 nyarán lejár, így ha a Barca pénzt akar érte kapni, még most kell őt eladnia. S az érte befolyó pénzből még lehetne venni egy középpályást, mert Busquets – hiába bírálták egyre többet – űrt hagyott maga mögött azzal, hogy Jordi Albával közösen, Messit követve az Inter Miamihoz igazolt.

Az Atlético az előző idényben csupán egy ponttal szorult a Real mögött a harmadik helyre, s szinte mindegy, hogy kik alkotják a keretet, amíg Diego Simeone az edző, a csapat veszélyt jelent a két óriásra. Simeone a tizenharmadik idényét kezdi meg az Atlético élén, ezzel mindenképpen rekorder a La Ligában.

Borítókép: talán inkább a Carlo Ancelotti utáni korszak meghatározó embere lehet (Fotó: Getty)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.