Óriási show: Gripen vadászgépekkel nyitották meg a budapesti atlétikai vb-t

Grandiózus megnyitója lett a budapesti atlétikai világbajnokságnak, amit szombat este Novák Katalin köztársasági elnök nyitott meg a vb-re épült ultramodern Nemzeti Atlétikai Központban. Már a zenei produkciók is lenyűgözhették a világot, a félórás műsort pedig káprázatos légi show zárta: három Gripen vadászgép repült át a stadion felett, miközben a magyar nemzeti színeket húzzák maguk után.

2023. 08. 19. 18:48
null
atlétika vb megnyitó ünnepség Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat reggel pechesen indult Magyarország történetének eddigi legnagyobb sportrendezvénye, a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, hiszen a Budapestre zúdult felhőszakadás miatt a Hősök teréről a nyitó szám, a férfi 20 kilométeres mezőnye sem tudott 8.50-kor elrajtolni, és a Nemzeti Atlétikai Központban is csúszott a 10.30-ra tervezett kezdés. De a felhők aztán eltűntek, a stadionban a pálya felszáradt, és több mint húszezer szurkoló előtt remek hangulatban indult be a vb. A mieink hatalmas biztatást kaptak, legnagyobb reménységünk, a kalapácsvetésben tavaly Eb-ezüstérmes Halász Bence pedig most a selejtezőben elsőre megdobta a döntőbe jutáshoz szükséges szintet.

A vb megnyitója azonban csak este, 18 órakor kezdődött a Nemzeti Atlétikai Központban. Az atlétikai világbajnokságnak nincs az olimpiákhoz hasonló, hagyományos megnyitóceremóniája, de például a 2019-es dohai vb-n a katariak már szerveztek a stadionon kívül látványos megnyitót. S mi is igyekeztünk mindent megtenni a világ elvarázsolásáért. A budapesti atlétikai világbajnokság megnyitóján több mint háromszázan dolgoztak hónapokon keresztül. A látványos élő helyszíni produkciónak voltak előre rögzített felvételekkel színesített részei is, amelyek során a nézők Magyarország nevezetes helyszíneire „utazhattak”.

A program elején fellépett a Z-Drums, majd felhangzott a Himnusz, s következtek a megnyitóbeszédek Novák Katalin köztársasági elnöktől és Sebastian Coe-tól, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) elnökétől.

– Ma a magyar fővárosra, Budapestre figyel a világ – kezdte beszédét a köztársasági elnök, s ő is köszöntötte a közönséget, a sportolókat, szakvezetőket, s üdvözölte világszerte a tv-nézőket is. Novák Katalin kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben hazánk több mint negyven nemzetközi sportrendezvénynek adott otthon, köszönetet mondott az önkénteseknek is, miután a versenyzőknek sportszerű versenyzést kívánt, s egy nagy „Hajrá!”-val a végén hivatalosan is megnyitotta a világbajnokságot.

Fotó: Kurucz Árpád

Majd felcsendült a Tavaszi szél vizet áraszt, egy ikonikus előadásban. A bejátszott felvételen lévő előadást 1986. július 27-én a Magic Tour egyik állomásaként Budapesten élőben láthatta a magyar közönség: Freddie Mercury szeretett volna kedveskedni a 70 000 fős közönségnek, ezért a koncertjén elénekelte a magyar népdalt. Freddie Mercury egyfajta hagyományt is teremtett ezzel, hiszen azóta számos nemzetközi sztárfellépő előadta már ezt a dalt a magyarországi koncertje során, többek között a Guns n’ Roses vagy éppen André Rieu is.

A megnyitón Bagossy Norbert a futópályán énekelt el két versszakot a dalból, majd Péter Szabó Szilviát láthattuk, amint táncosok körében énekel a budapesti Halászbástyán. Keresztes Ildikó ezt Madarász Gábor basszusgitáros társaságában a Hősök terén tette meg. Pál István „Szalonna” és bandája Veszprém óvárosában zenélt, Pál Eszter énekelt. A Hősök két rappere, Eckü és Mentha egy balatoni hajón rappelt Tihany környékén.

Ezután a Z-Drums – Zászlóceremónia következett, tizenkét dobos zenélt, 115 fő négy irányban zászlócsíkokat húzott ki, a színpad mellett pedig 24 show-táncos táncolt. 203 zászlót emeltek fel: a vb-n részt vevő 202 nemzet zászlaját és még egyet: a World Athletics Athlete Refugee Team (ART) zászlaját, amely olyan sportolókból áll, akik otthonukban erőszak, konfliktus és igazságtalanság áldozatai. A SunCity Brass elektronikus rezesbanda végighaladt a 4-es és 5-ös kapu között a futópályán, miközben a zászlóvivők a füvön vonultak. Lábas Viktória, a Margaret Island együttes frontembere táncosok segítségével előbújt a színpadon lévő virágból – a színpadi virág szimbólum a „Tavaszi szél vizet áraszt” című népdalban többször is megjelenő virág szóra utalt. Lábas Viktória, Bagossy Norbert és a Magyar Rádió Gyermekkórusa énekelt együtt a zenei darab végén.

Fotó: Kurucz Árpád

S ezután jött a slusszpoén és előbb Youhuu, a világbajnokság kabalafigurája. 

Egy kisfilmben a Top Gun-filmek főhősét meghazudtoló rackajuh a kecskeméti Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán volt látható, három JAS 39 Gripen és azok pilótáinak társaságában, ahogyan felkészül a repülésre és egyúttal a stadionba való érkezésre. 

Mindez előrevetítette, hogy milyen látványban lehet részünk: este fél hétkor a három Gripen 330 méter magasságban átrepült a Nemzeti Atlétikai Központ felett, miközben a magyar nemzeti színeket húzták maguk után. Majd Youhuu is megérkezett a stadionba, vizuális effektek környezetében felállt a 4-es pályára, s onnan elrajtolva lefutotta a 100 métert. Együtt ünnepelt a zenei produkcióban részt vevőkkel, utána pedig jöhettek a „profi” atléták, megkezdődött a világbajnokság első napjának esti versenyprogramja.

Az atlétikai világbajnokság hírei ITT találhatók meg.

Borítókép: Sebastian Coe és Novák Katalin a megnyitón (Forrás: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.