Folyni fog a vér az atlétikai világbajnokságon

Már zajlik a budapesti atlétikai világbajnokság résztvevőinek helyszíni doppingellenőrzése. A mintavétel a Tiszeker Ágnes által vezetett Magyar Antidopping Csoport (MACS) feladata. A tavaly bemutatkozott száraz vércsepp technikát is alkalmazni fogják.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress2023. 08. 15. 10:21
20200311 Budapest Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatója Fotó: Kállai Márton KM Szabad Föld Fotó: Szabad Föld/Kállai Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A stratégiai döntések, mint például annak meghatározása, hogy kit, mikor és milyen típusú vizsgálattal kell ellenőrizni, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) és az annak kezdeményezésére 2017-ben megalakult Athletics Integrity Unit (AIU), a sportág hitelessége és makulátlansága felett őrködő szervezet hatáskörébe tartozik a budapesti atlétikai világbajnokságon, ugyanakkor a mintavételek elvégzésének feladata teljes egészében a Magyar Antidopping Csoport (MACS) munkatársaira hárul. Ez már önmagában is nemzeti büszkeségre adhat okot, még inkább az, hogy Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője színmagyar doppingellenőrző csapatot irányít a világ harmadik legnagyobb nemzetközi sporteseményén.

Sok száz minta kell

– A feladat óriási, de ugyanannyira megtisztelő is. A minták vétele a megbízatás része, ahogy az is, hogy azokat nap mint nap biztonságosan eljuttassuk a vizsgálatokat végző laborba, az eredmények kezelése ugyanakkor már megint AIU joga és feladata. 

Utóbbi egy önálló szervezeti egység, amit nem túlzás úgy említeni, mint a világ talán legnagyobb, legszigorúbb és legjobban megszervezett doppingellenes intézményét 

– hangsúlyozta az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Tiszeker Ágnes.

Vannak sportolók, akik már Budapestre érkezésük előtt az AIU látáskörébe kerültek: a 100 méteres gátfutás világcsúcstartója, Tobi Amusan három elmulasztott doppingteszt miatt maradhat le az idei világbajnokságról, míg Suriname egyetlen nevezett atlétája, a tizennyolc éves Issamade Asinga valószínűleg a 100 méteren felállított dél-amerikai csúcsának is búcsút mondhat, miután az A minta vizsgálata tiltott szert mutatott ki a szervezetében.

A budapesti, versenyen kívüli ellenőrzés kedden kezdődött el azok körében, akik már elfoglalták a szálláshelyüket. Ezek nem helyezéshez köthetők, hanem névre szóló, úgynevezett célzott tesztek, amelyek a Nemzetközi Atlétikai Szövetség Biológiai útlevél programjának részét képezik. 

– Sok száz vérmintát fogunk levenni, de ami a mennyiségen túl szakmai érdekességet jelent a számomra, az a mintavételek és az analízisek sokfélesége. Az AIU élen jár a kísérleti vizsgálatokban és a tudományos kutatásfejlesztésben. A budapesti világbajnokságon például részt veszünk egy programban, ami az új száraz vércsepp technikára irányul, ahogy egy másik pilotprogramban is, ami a biológiai paraméterek vizsgálatának új technikájára fókuszál – árulta el Tiszeker, s hozzátette: a mintavételek természetesen a vb alatt is zajlanak majd.

A világbajnokságon 650 lesz a vérmintavételek, 500 pedig a vizeletmintavételek száma, utóbbiak elsősorban a versenyeket követően zajlanak majd, immár a helyezésekhez kapcsolódóan. 

Emellett rengeteg kiegészítő analízis is lesz az általános doppingellenőrzési profilon túl, sok-sok EPO-, növekedési hormon- és izotóparány mérés (IRMS) a szteroidokra, szóval minden, ami a doppingellenőrzés „étlapján” ma megtalálható. Naponta szállítjuk a mintákat Ausztriába, a seibersdorfi WADA akkreditált laboratóriumba, ami az ott dolgozók számára is nagy kihívást jelent. Ahogy majd érkeznek az eredmények, az AIU folyamatosan értékeli azokat, és bármikor emelheti a mintaszámot, de az is előfordulhat, hogy néhány sportolót újra és újra kell majd tesztelni a kapott eredmények vagy a biológiai útlevélben fellelt eltérések függvényében. Nagyon profi és gyors az a rendszer, amit az AIU működtet, az előírások betartását tőlünk is megkövetelik, méghozzá a legkisebb kompromisszum nélkül – hangsúlyozta a MACS vezetője, aki nagyon büszke szervezete összetételére is.

Csak magyarok

Munkatársaim kivétel nélkül magyarok. Nem kértük más országok doppingellenes szervezeteinek segítségét, mert nagyon bízunk abban, hogy sok tapasztalattal és olyan nemzetközi versenyekkel a hátunk mögött, mint amilyen két, Budapesten megrendezett vizes világbajnokság volt, egyedül is megküzdünk a feladattal. 

Ugyanakkor bővítettük az állományunkat profi vérvételi szakemberekkel és kiképzett asszisztensekkel: a mintavételi csapat 94 fős, ebből ötven doppingellenőr, 12 vérvételi szakember, 32 doppingellenőri asszisztens, a háttéradminisztrációt és a vezénylést pedig egy tízfős csapat végzi el. Ezenkívül 164 lelkes önkéntes segíti a munkánkat, akiknek már az eddig elvégzett munkájáért és a lelkesedéséért is elismerés jár. Őket a szervezőbizottság toborozta, mi a képzésükről gondoskodtunk. Az önkéntesek feladata lesz többek között a sportolók kísérése és segítése egészen a mintavételi állomásra érkezésükig – mondta Tiszeker Ágnes.

Az atlétikai világbajnokság hírei ITT találhatók meg.

Borítókép: Tiszeker Ágnes (Fotó: Szabad Föld/Kállai Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.