A Marco Rossi csapata ellen készülő szerb sztárnak van egy jó ismerőse Pakson

A Topolyán született Könyves Norbert lőtte a magyar labdarúgó-válogatott győztes gólját Szerbia ellen 2020-ban, amikor legutóbb nyerni tudtunk a szomszédos ország ellen. A most 34 éves csatár akkor játszott először a válogatottban, és eszébe jut, hogy jó lenne ott lenni a csütörtöki, belgrádi Eb-selejtezőn a szerbek ellen újra, de Marco Rossi már lassan három éve nem vetette be, amiben a saját, családja érdekében meghozott döntése is közrejátszott. A szerbek sztárját, Dusan Tadicsot személyesen ismerő Könyves lapunknak elárulta, hogy Pakson formába lendülne, és a válogatottságról sem tett még le.

2023. 09. 06. 4:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezhetünk, 2019 végén Marco Rossi kis híján felállt a magyar válogatott kispadjáról, aztán mégis maradt, következett a koronavírus-járvány miatti hosszú szünet, majd 2020 őszén egy megújult válogatott tért vissza a pályára, amely Rossi vezetésével megindult a sikerek útján. Annak az ősznek Könyves Norbert volt az egyik meglepetésembere, Rossi 2020 októberében a Szerbia elleni belgrádi Nemzetek Ligája-meccsen a kezdőbe állította őt. A Topolyán, Szerbia területén született Könyves nem volt hálátlan: a 20. percben gólt szerzett, Magyarország pedig ezzel a találattal 1-0-ra nyert.

Könyves Norbert a szerbek elleni három évvel ezelőtti meccsen. Fotó: Szabó Miklós

Könyves akkoriban remek formában volt, Rossi összesen ötször küldte pályára azon az őszön a válogatottban, a szerbek elleni után azonban újabb gólt nem szerzett, aztán 2021-ben, az Európa-bajnokság évében már nem került vissza a nemzeti csapat keretébe.

– Amikor legutóbb hívott a szövetségi kapitány, elkaptam a koronavírust, aztán 2021 nyarán a másodosztályú Diósgyőrbe igazoltam, és tisztában voltam vele, hogy ezzel lekerülök Rossi radarjáról – árulta el lapunknak Könyves Norbert. – A család miatt hoztam meg ezt a nehéz döntést, mert Debrecenben telepedtünk le, és közel akartam lenni hozzájuk. Persze abban is bíztam, hogy csak egy évig tart majd az NB II-es kitérő a Diósgyőrrel, de sajnos másként alakult, és hosszabb ideig ott ragadtunk.

Könyves idén nyáron visszatért a korábbi sikerei színhelyére, Paksra, és bízik benne, hogy ha jó teljesítményt nyújt az NB I-ben, akkor újra felkeltheti Rossi figyelmét. – Nem adtam fel a válogatottságról szőtt álmaimat – fogalmazott Könyves. – Most újra itt vagyok az NB I-ben, csak rajtam múlik, hogy tudok-e olyan teljesítményt nyújtani, ami alapján a szövetségi kapitány elgondolkodhat azon, szükség lehet-e még rám a válogatottban.

A 34 éves csatár épp a volt csapata, a Diósgyőr ellen lőtte az idénybeli első gólját a Paksban, és mint elmondta, azon dolgozik, hogy jó formába lendüljön, hiszen az átigazolás miatt nem volt teljes a nyári felkészülése, volt egy kis lemaradása.

Könyves Norbert erre a góljára mindig büszke lesz

A szerbek elleni góljára természetesen jó szívvel emlékszik vissza: – Brusztolós találat volt, mindig eszembe jut, amikor szóba kerül, hogy a válogatott a szerbek ellen játszik. Nem azért volt különleges nekem, mert Topolyán születtem, és Szerbia volt az ellenfél, hanem azért, mert a magyar válogatott mezében voltam eredményes, amire mindig büszke leszek.

Azóta a magyar válogatott kétszer is találkozott a szerbekkel, 2020 novemberében Könyves is játszott a hazai visszavágón a Nemzetek Ligájában, ami 1-1-re végződött Budapesten. Tavaly márciusban pedig barátságos mérkőzésre érkeztek a szerbek a Puskás Arénéba, ahol 1-0-ra nyerni tudtak a már Könyves nélkül szereplő Rossi-csapat ellen.

– Az elmúlt három évben sokat fejlődött a válogatott Marco Rossi vezetésével, úgyhogy én már senkitől sem féltem a csapatot, senki sem írhat le minket – jelentette ki Könyves. – A szerbek elleni nyilván kemény meccs lesz, de bízom a jó eredményben. Követem a szerb futballt, már csak a Topolya miatt is. A legnagyobb sztár, akit személyesen ismerek a keretből, a csapatkapitány Dusan Tadics, aki játszott az Ajaxban is, most pedig a Fenerbahce játékosa. Ő is topolyai, néha szoktunk üzenetet váltani, de most nem kerestük egymást a válogatott meccs miatt.

Európa-bajnoki selejtező, G csoport, csütörtök: Szerbia–Magyarország 20.45 (tv: M4 Sport)

Borítókép: Könyves Norbert a szterbek ellen góllal mutatkozott be a magyar válogatottban (Fotó: MTI/EPA/Andrej Csukics)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.