Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Gyilkos hegyek előtt Valter Attila és a társai egy kolumbiai siker után + videó

Mezőnyhajrá végén a kolumbiai Juan Sebastián Molano (UAE Team Emirates) nyerte meg a spanyol kerékpáros-körverseny mai 12. szakaszát, az összetettben pedig továbbra is az amerikai Sepp Kuss (Jumbo–Visma) vezet. A negyedik helyen álló, idei Giro d’Italia-győztes szlovén Primoz Roglic (Jumbo–Visma) egy részhajránál négy másodperc időjóváírást szerzett, ami akár még sokat is érhet neki. Valter Attila (Jumbo–Visma) a 21. helyen áll a Vuelta mezőnyében.

2023. 09. 07. 18:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol kerékpáros-körversenyen pénteken jön a királyetap, több mint ötezer méter szintkülönbséggel, a végén pedig hegyi befutóval a 2115 méter magas, legendás Tourmalet 19 kilométeres megmászásával. Ám a szombati nap sem lesz sokkal könnyebb a Pireneusokban. A mezőny pedig ezekre a kihívásokra készülve már a keddi, „lazább” hegyi befutós napot is a pihenősre fogta, legalábbis a Vuelta összetett esélyesei fegyverszünetet kötöttek egymással, a végjátékban senki sem támadott. A mai, Ólvega és Zaragoza közötti 150,6 kilométeres szakasz pedig még nyugodtabb napot ígért, hiszen egyetlen kategorizált emelkedőt sem tartalmazott.

Vuelta
A Vuelta 12. szakasza

Előre tekintve a péntekre, ez lesz a 13. szakasz szintrajza, gyilkos hegyek jönnek:

A Vuelta holnapi 13. szakasza

De kanyarodjunk vissza a mai naphoz. Ketten szöktek meg a mezőnytől, két kis csapatból, a Burgosból és a Caja Ruralból, ez volt a „szponzorszökés” tipikus példája, amikor a versenyzők azért mennek elöl, hogy a televíziós közvetítésben sokat mutassák őket. A többiek nem is vették komolyan őket. Ám akármilyen nagy volt a nyugalom főmezőnyben, így is láttunk bukást; aminek szerencsére nem lett súlyos következménye. 

A mezőny 44 kilométerrel a vége előtt utolérte a két szökevényt, ám egyikük, a holland, burgosos Jetse Bol nem csorgott vissza, ahogy ilyenkor szokás, hanem újra meglódult, és elmondhatja, hogy még hat kilométert töltött jelképesen szökésben. 18,7 kilométerrel a vége előtt részhajrá volt az útvonalon, ahol nemcsak a pontokat lehetett szerezni, hanem időjóváírást is, és erre ráhajtott az összetett negyedik helyén álló Primoz Roglic.

Roglic számára még jól jöhet ez a négy másodperc 

A Jumbo–Visma szlovén klasszisa – aki idén megnyerte a Giro d’Italiát, a Vueltán pedig 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is győzött – a második helyért négy másodperc időjóváírást könyvelhetett el. Ki tudja, lehet, hogy a legvégén jól jön ez még neki.

Roglic a részhajránál a pontversenyben vezető, vagyis zöld trikós ausztrál Kaden Groves (Alpecin–Deceuninck) mögött lett második, aki az idei Vueltán már nyert két szakaszt sprintbefutóban, és ma közel volt a triplázáshoz. A csapattársaitól nagyon jó felvezetést kapott, ám az UAE Team Emirates vonata jobbról kikerülte őket, és a kolumbiai Juan Sebastián Molano haladt át elsőként a célvonalon. Azt azért ne hallgassuk el, hogy Groves peches volt, mert a végén leesett a lánca, így nem tudott úgy sprintelni, ahogy szeretett volna.

Az összetett esélyesei győtessel azonos idővel értek be a célba, s továbbra is az amerikai Sepp Kuss (Jumbo–Visma) vezet, ő viselheti a piros trikót. aki szintén a Jumbo–Visma csapatát erősíti, és a hajrában a síkon sokat dolgozott csapattársaiért a mezőny elején, ugyancsak a főmezőnnyel együtt tekert be, és továbbra is a 21. helyen áll. 

Valter Attila egyelőre elégedett

– Kicsit éledeznek a lábaim, a tegnapi rosszabb érzések után ma jó érzések voltak bennem, remélem, hogy a holnapi és holnaputáni nagyon brutál szakaszra készen állok. Lesz még nyolc brutális szakasz, szerintem innentől kezdve nem nagyon lesz fék a bringán. A hegyeken szeretnék ugyanúgy hasznos tagja lenni a csapatnak, egyelőre elégedett vagyok, de nyilván mindig vannak nagyobb célok. Azt mondtam, hogy szeretnék a világ egyik legjobb segítője lenni, szerintem jó úton haladok – nyilatkozta Valter Attila az M4 Sport helyszíni stábjának.

A Vuelta piros trikóját továbbra is Sepp Kuss viseli

Vuelta, 12. szakasz, Ólvega-Zaragoza, 151 km:
1. Juan Sebastián Molano (kolumbiai, UAE Team Emirates) 3:23:35 óra
2. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin–Deceuninck) azonos idővel
3. Boy van Poppel (holland, Intermarché–Circus-Wanty) a. i.
...79. Valter Attila (Jumbo–Visma) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo–Visma) 42:51:20 óra
2. Marc Soler (spanyol, UAE Tea, Emirates) 26 mp hátrány
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 1:09 p h.
4. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 1:32 p h.
...21. Valter Attila 14:00 p h.

Borítókép: Ma Juan Sebastián Molano haladt át elsőként a célvonalon (Forrás: Twitter/La Vuelta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.