Vuelta: Összeesküvés Valter Attila csapata ellen?

Meglepetés született a Vuelta a Espana pénteki szakaszán, a francia Geoffrey Soupe ünnepelhetett a befutó után. Összetettben honfitársa, Lenny Martinez maradt az élen. Valter Attila a hajrában defektet kapott, csapattársa, Jonas Vingegaard két másodpercet faragott hátrányából a riválisaival szemben.

Magyar Nemzet
2023. 09. 01. 18:50
GROVES, Kaden
Burriana, 2023. augusztus 30. Kaden Groves, az Alpecin Decuninck csapat ausztrál versenyzõje (b) nyeri a Vuelta a Espana spanyol országúti kerékpáros körverseny ötödök, Morella és Burriana közötti 186,5 km-es szakaszát 2023. augusztus 30-án. MTI/EPA-EFE/Manuel Bruque Fotó: MTI/EPA-EFE/Manuel Bruque
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mezőny bízott benne, hogy a Vuelta a Espana hetedik szakasza végre egy nyugodt etap lesz. Egyetlen kategorizált emelkedő sem várt a mezőnyre, amelyre fel kellett volna tekerniük a kerekeseknek. a Jumbo–Visma kiváló csütörtöki napja után jó hangulatban várhatta az újabb versenynapot.

Valter Attila Primoz Roglic
Valter Attila és egyik kapitánya, Primoz Roglic egyeztet (Fotó: MTI/EPA-EFE/Manuel Bruque)

Az ilyen napokért érdemes kerékpározni. Ezeket a képeket az unokáimnak is mutogatni fogom

írta bejegyzésében a hatodik szakasz után a magyar versenyző.

A hetedik versenynap valóban nem bővelkedett eseményekben, viszont volt néhány sajnálatos bukás. A 2018-as Tour de France-győztes Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) megúszta a maga balesetét horzsolással, csapattársát, a szakasz végéhez közeledve eleső Thymen Arensmant viszont nyakmerevítő felhelyezése után tették a mentőautóba.

A francia kerekes sem számított saját sikerére

A sprint sem volt egyszerű, háromszáz méterrel a cél előtt volt egy éles kanyar, ami után az idei Vueltán már kétszeres szakaszgyőztes Kaden Groves nem tudott igazán lendületet venni, így meglepetéssiker született: a francia Geoffrey Soupe (TotalEnergies) ünnepelhetett.

– Fel sem merült bennem, hogy szakaszt nyertem. Az utolsó pillanatban kerültem be a Vuelta-keretbe egy másik versenyen történt bukás következményeként. A mai etapon a tervünk szerint felvezetőembernek kellett volna lennem, de az eredetileg kijelölt sprinterünk defektet kapott, én pedig elöl voltam a kanyarban, így gondoltam, miért ne próbáljam meg – mondta Soupe, a valószínűtlen szakaszgyőztes.

Groves ötödikként futott be, a pontverseny éllovasának járó zöld trikót így is simán megtartotta. Főleg, hogy néhány pontot a szakasz közben megnyert részhajrával is szerzett.

Valter Attila csapattársa örülhet – vagy mégsem?

Ennek a részhajrának az összetett szempontjából is lehet még jelentősége, Valter Attila segítségével (Jumbo–Visma) szerzett két másodpercet a riválisokkal szemben a harmadik helyével.

Érdekesség, hogy két napja a címvédő Remco Evenepoel (Soudal–Quick Step) ellen nem küzdött Groves hasonló helyzetben, amit a belga meg is köszönt neki. Az összeesküvés-elméletek kedvelőinek ennyi már elég is lehet, hogy vázolják elképzelésüket a Valter Attila csapata elleni összefogásról.

Az biztos, hogy a Jumbo–Visma különleges helyzetben kezdte a Vueltát, hiszen a holland csapat azzal a céllal érkezett, hogy a sportág történetében elsőként egy éven belül megnyerje mindhárom Grand Tourt, miután a Girón Primoz Roglic, a Touron Jonas Vingegaard végzett az összetett élén.

Valter Attila szakaszának a vége sokkal eseménydúsabb lett, mint szerette volna: abban a bukásban, amelyben Arensman súlyosan megsérült, a magyar versenyző óriási bravúrral úszta meg az esést, majd nem sokkal később defektet kapott, így 2:33 perc hátránnyal a szakaszgyőztes mögött ért célba. Csapattársa, a csütörtöki szakaszgyőztes Sepp Kuss is belekeveredett az egyik bukásba, de ő nem veszített végül időt a többiekkel szemben.

Az összetett élén nem történt jelentős változás, Lenny Martinez (Groupama–FDJ) megőrizte a piros trikót. Szombaton sokkal nehezebb feladat vár majd rá.

Vuelta a Espana, 7. szakasz, Utiel–Oliva (200 km)

1. Geoffrey Soupe (francia, TotalEnergies) 4:56:29 óra
2. Orluis Aular (venezuelai, Caja Rural–Seguros) azonos idővel
3. Edward Theuns (belga, Lidl–Trek) a. i.
(...)
119. Valter Attila (magyar, Jumbo–Visma) 2:33 perc hátrány

Az összetett állás

1. Lenny Martinez (francia, Groupama–FDJ) 26:37:04 óra
2. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo–Visma) 8 másodperc h.
3. Marc Soler (spanyol, UAE) 51 mp h.
(...)
24. Valter 8:57 p h.

Borítókép: Kaden Groves, a Vuelta legjobb sprintere (Fotó: MTI/EPA-EFE/Manuel Bruque)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.