Működik a védelem, így már bátran várhatja a Veszprém az év csúcsmeccsét

A vártnál talán valamivel nehezebben, de összességében magabiztosan győzte le a Telekom Veszprém hazai pályán a lengyel Wisla Plock együttesét a férfikézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában. A Veszprém négy győzelemmel és egy vereséggel holtversenyben a második a B csoportban, s jövő héten a hibátlanul első Barcelona vendégeként folytatja. Az év csúcsmeccse következik. A Szeged fontos pontot szerzett Kielcében, de így is csak a hetedik az A csoportban.

2023. 10. 20. 10:53
Telekom Veszprém, védekezés
Forrás: Telekom Veszprém
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szombaton Balatonbogláron folytatjuk, ahol egy nehéz mérkőzés vár ránk – Momir Ilics így zárta a nyilatkozatát a Wisla Plock elleni, csütörtöki 28-21-es győzelem után. Azt is mondhatnánk, a Veszprém szerb trénere a humoránál van, mert a Balatonboglár elleni meccs a legnagyobb tisztelet mellett sem nevezhető nehéznek. Az igazán komoly kihívás jövő héten vár a Veszprémre, amikor a hibátlanul csoportelső Barcelona vendége lesz. 

Telekom Veszprém, Gasper Marguc, védekezés, Bajnokok Ligája, Barcelona
Gasper Marguc volt a Veszprém legeredményesebb játékosa hat góllal, a de a jó védekezés az igazán fontos érdem. Forrás: Telekom Veszprém)

A veszprémieket nyilván már most foglalkoztatja ez a mérkőzés, miként arra a Wisla Plock ellen hat góljával a csapat legjobbja, Gaspes Marguc is utalt.

– Szombaton a magyar bajnokságban folytatjuk, jövő héten pedig Barcelonába utazunk – beszélt az előttük álló feladatról a szlovén jobbszélső.

 

Először harminc kapott gól alatt a Veszprém

Ennél többet ő sem árult el, ám Momir Iliccsel egyetemben azt emelte ki, hogy végre magas szinten működött a Veszprém védekezése, amit a csupán 21 kapott gól támaszt alá. A barcelonai helytállásnak a jó védekezés az alapfeltétele.

Érdekes módon a Veszprém támadásban most először adta harminc gól alá, még a GOG elleni odensei vereség alkalmával is éppen harminc gólt dobott, a kapott gólok száma volt eddig túl magas: 28 a Magdeburgtól, 31 a Montpellier-től, 36 a GOG-tól, 34 a Portótól a gólzáporos (44-34) múlt heti meccsen. Ebből kell lefaragni, s a Wisla Plock elleni találkozó azt mutatja, jó után jár a Veszprém. Erre utal a Momir Ilics fejtegetése is.

– A védelmünk, amiről sokat beszélünk, nagyon jól működött ma, különösen az első félidőben. A támadásunk dinamikus volt, és folyt a labda rendesen, de a második félidőben voltak nehezebb periódusaink, lassan játszottunk támadásban. Aztán egy időkérésnél megbeszéltük, és rá tudtunk kapcsolni, futással, jó bejátszásokkal. Ez volt a kulcs! Tudtuk fogatni a csapatot, mindenki játszott és magabiztosan nyertünk. A védelmünk az, amire építenünk kell – szakmázott a Veszprém edzője.

 

Fél csapatnyi régi ismerős

A csütörtöki mérkőzés érdekessége volt, hogy több kedves ismerős tért vissza ellenfélként Veszprémbe. Xavi Sabaté, a Wisla katalán trénere 2015–2017 között dolgozott Veszprémben, az ő nevéhez fűződik a 2016-ban a Kielce ellen kilencgólos előnyről elvesztett Bajnokok Ligája-döntő. Aztán Fazekas Gergő, akinek az édesapja, Fazekas Nándor veszprémi legenda, továbbá a kapus Mikor Alilovic és Mirsad Terzic, akik szintén jó pár évet húztak le Veszprémben, s 38, illetve negyvenévesen is még az elitben játszanak.

– Először is szeretnék gratulálni a Veszprémnek a megérdemelt győzelemhez. Ma jobbak voltak nálunk. Azonban szeretnék gratulálni a csapatomnak is, hiszen végig küzdöttek. A második félidőben kifejezetten jól teljesítettünk védekezésben, ezt jól mutatja az is, hogy 28 találatot kaptunk. Az 50. percben csak két gól volt a hátrányunk, és megvolt a lehetőségünk arra is, hogy közelebb zárkózzunk, de nem tudtunk élni vele. A Veszprém pedig van annyira jó együttes, hogy ezt kihasználja. Fantasztikus érzés volt ismét a Veszprém Arénában játszani. Összességében elégedett vagyok a mai teljesítményünkkel – Sabaté egyszerre sportszerűen és reálisan értékelt.

Jövő héten tehát irány Barcelona, ahol jó védekezés nélkül végképp nincs esélye a Veszprémnek.

 

Éledezik a Szeged, kellenek a pontok

A Szeged történelmi meccsen van túl, korábban még sohasem szerzett pontot Kielcében, csütörtökön végre megtört a jég, ráadásul úgy lett 27-27 a vége, hogy az utolsó fél percben a Szeged támadhatott a győzelemért. – A Kolstad elleni vereség után újra kellett építeni magunkat, főleg mentálisan, a Kielce elleni küzdés és az eredmény viszont azt mutatja, hogy ez sikerült. Védekezésben különösen jól teljesített a csapat, mint ahogy a kapusteljesítmény is kiemelkedő volt, a támadójátékunk kicsit hullámzott, hol jobb, hol gyengébb volt, de még egyszer ki szeretném emelni a küzdőszellemet, háromgólos hátrányban sem adtuk fel, sőt a végén volt esélyünk győzni is. A döntetlen igazságos – Kárpáti Krisztián nyilatkozata szerint inkább félig teli, mint üres a szegedi pohár.

Erre utaltak a meccset követő képsorok, a játékosok feltüzelten gratuláltak egymásnak. Igen, van spiritusz az idei Szegedben, jó lenne, ha ez az eredményekben jobban megmutatkozna.

A Szeged öt forduló után egy-egy győzelemmel és döntetlennel, három vereséggel csupán hetedik az A csoportban. Jövő héten az ötpontos Zágráb elleni meccs következik, győzelemmel nagyot lehetne előrelépni.

Borítókép: Munkában a Veszprém védelme a Wisla Plock elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen (Forrás: Telekom Veszprém)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.