A Bp. Honvéd szokás szerint ismét edzőt vált az újabb vereség után

Mélyrepülésben van a Bp. Honvéd a labdarúgó NB II-ben, a legutóbb hétfőn, a Vasas vendégeként szenvedett sima, 3-0-s vereséget. A klub tulajdonosai előszeretettel váltanak vezetőedzőt, most is ez történt. Bár az is benne volt a pakliban, hogy a Pinezits Máté menesztése után megbízott Djordje Kamber marad a kispadon, a befutó Csertői Aurél lesz, aki május végéig a Gyirmót együttesét irányította.

2023. 11. 09. 15:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a Bp. Honvéd edzőt vált, már meg sem lepődünk: egybehangzó hírek szerint most Csertői Aurél érkezik a kispadra. A csapata a nyár elején szégyenszemre kiesett az első osztályból, a vezetés az azonnali visszajutást ígérte, ám ez a kritikán aluli szereplést nézve aligha teljesül: a Bp. Honvéd tizennégy forduló után a meccseinek csaknem a felét elveszítve mindössze a tizenharmadik helyen szerénykedik az NB II-ben.

A Bp. Honvéd hétfőn a Vasastól kapott ki Fotó: honvedfc.hu

A klubnál tulajdonképpen egymásnak adják a kilincset a vezetőedzők. A csapat a megbízott vezetőedzővel, Djordje Kamberrel hétfőn este 3-0-ra kikapott az Illovszky Stadionban a Vasastól, ő egyébként azt a Pinezits Mátét váltotta, aki az U19-es csapattól érkezett a nyáron a felnőttekhez, és akit október végén menesztettek.

Az új tulajdonosi kör négy és fél éve érkezett Kispestre, s azóta – igaz, megbízott vezetőedzőként – Djordje Kamber a tizedik (!) szakember volt, aki megpróbált életet lehelni az együttesbe. 

Korábban Supka Attilának, a kétszeres magyar bajnok, egyszeres kupagyőztes szakembernek úgy köszönték meg a munkáját, hogy negyedik helyen zárt az NB I-ben és bejutott a Magyar Kupa-döntőbe, amelyben alulmaradt a Mol Vidi FC ellen 2-1-re –, Giuseppe Sannino, Pisont István, Bódog Tamás, Horváth Ferenc, Nebojsa Vignjevics, Thomas Courts, Dean Klafuric és Pinezits Máté is ült a Honvéd kispadján.

 

Csertői Aurél tehát a tizenegyedik, az edzők tehát egy komplett futballcsapatot is ki tudnának állítani… Ő egyébként nem ismeretlen Kispesten, mert 1998-tól 1999-ig a klub játékosa volt. Edzői pályafutása legnagyobb sikerét 2006-ban a Fehérvárral érte el, amellyel megnyerte a Magyar Kupát. Az NB I-ben háromszor ért el harmadik helyezést, a Fehérvárral, a Haladással és az ETO FC Győrrel. Csertői Aurél a Sopront, a Kecskemétet, a Tatabányát, a Pápát és a Paksot is irányította, legutóbb a Gyirmótot vezette 2019 és 2023 között. 

– Tudom, hogy ez kemény feladat, de nincs nyafogás, most ez a szituációt kell megoldani. Elsőként remélem, hogy az évben hátralevő négy meccsből kihozzuk a maximumot. Próbáljuk még egységesebbé tenni a csapatot, mindenáron az eredményességre kell helyezni a hangsúlyt, hogy legyen egy biztos kiindulópont a téli felkészülésre. A Honvéd tradicionális egyesület, komoly brand, jelentős közönséggel, így még nagyobbak a követelmények, mindenkinek meg kell érteni, hogy felelősséggel tartozunk a klub felé  – fogalmazott Csertői Aurél a klub honlapjának.

Csertői Aurél a legutóbb Gyirmóton dolgozott Fotó: Dömötör Csaba / Nemzeti Sport

Ugyanott Kun Gergely ügyvezető először megköszönte Djordje Kambernek és az őt segítő Takács Lászlónak, hogy ebben a szakmailag és lelkileg is nehéz helyzetben átvették az első csapat irányítását, és eközben a klub olyan megoldásra törekedett, amely remélhetően állandóságot jelent a vezetőedzői poszton, ami a közelmúlt történéseit ismerve furcsán hangzó állítás. Kun Gergely végül ezt mondta Csertői Aurél kinevezéséről:

– Olyan edzőt kerestünk, aki jellemzően hosszabb ideig dolgozott egy-egy klubnál, hiszen ez stabil személyiségre utal, nekünk pedig ebben a helyzetben stabilitásra és pontokra van szükségünk. Csertői Aurél tapasztalt szakember, bízunk benne, hogy nálunk is sikeres lesz. 

A klub stratégiája az edzőváltás ellenére sem változik, Csertői Auréllal szemben is elvárás a fiatalok beépítése. Viszont a fiataloknak, akik ilyen lehetőséget kapnak, igenis felelősséget kell vállalniuk, annak tükrében is, hogy akiket mi itthon fiatalnak titulálunk, azok a nemzetközi futballban már nem számítanak annak.

 És tegyük hozzá azt is, hogy amikor egy klub rövid idő alatt sokszor kényszerül edzőváltásra, mint az utóbbi években mi is, akkor mélyebb elemzésre is szükség van a háttérben húzódó problémák azonosítására, amely folyamatosan zajlik.

Borítókép: Csertői Aurél roppant nehéz feladatra vállalkozik (Fotó:honvedfc.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.