Vérző fejű világbajnok, dilettáns tulajdonos a leépült sztárcsapatnál

Mélypontra süllyedt az Olympique Lyon, a 2010-ben és 2020-ban is Bajnokok Ligája-elődöntőben szerepelt labdarúgócsapat még nyeretlen a szezonban, az öltöző nem áll ki egységesen az edző mellett, nem mellesleg az érintett, a szezon közben beugró Fabio Grosso alaposan megsínylette a Marseille-szurkolók támadását. Lyonban az amerikai többségi tulajdonos belépésével kezdődtek a problémák.

2023. 11. 07. 9:32
null
This handout picture released on October 30, 2023 by French football club Olympique Lyonnais (OL) shows injured OL's Italian coach Fabio Grosso after being hit by various projectiles when the team's bus was stoned on October 29 as it entered the Stade Velodrome in Marseille. The Marseille-Lyon Ligue 1 match was postponed after the away team's bus was attack. A crisis unit had been set up to decide on the playing of the fixture between the two fierce rivals in the wake of the incident. Lyon club president John Textor said Grosso was left dazed after being hit by various projectiles. (Photo by Handout / OL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / OL " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: Handout / OL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szimbolikus kerettörténet: Jean-Michel Aulas a legendás marseille-i tulajdonos, korábbi miniszter unszolására szállt be a futballba, 1987-ben vette át a Lyon irányítását. Ő helyezte emelkedő pályára a klubot, amely 2010-ben és 2020-ban is a Bajnokok Ligája-elődöntőjéig menetelt – írja az Origo. Idén ősszel az Olympique Marseille szurkolói megtámadták a Lyon csapatbuszát, kőzáport zúdítottak a busz felé, a viharvert, a bajnokságot csapnivalóan kezdő csapat edzője, Fabio Grosso megsérült, a véres arcának fényképe bejárta a világsajtót.

Jean-Michel Aulas volt a Lyon sikereinek a kulcsfigurája (Fotó: AFP/Jean-Philippe Ksiazek)

Aulas vezetésével élte fénykorát az Olympique Lyon, kinevelte a Real Madriddal BL-trófeákat nyert Karim Benzemát, a Barcelonában Eric Abidalt és a világbajnok francia válogatott csapatkapitányát, Hugo Llorist. Ehhez képest a mostani felhozatal köszönő viszonyban sincs a korábbival: amióta az amerikai többségi tulajdonos, az Aulas távozását előkészítő Eagle Football Holdings nevű amerikai befektetőcsoport 2022 decemberében betette a lábát Lyonba, elkezdődött a lejtmenet.

Olympique Lyonnais v OGC Nice - Ligue 1 Uber Eats
Benzema elhozta az aranylabdáját Lyonba (Fotó: Getty Images/Catherine Steenkeste)

A cégcsoportnak érdekeltsége van a Premier League-ben szereplő Crystal Palace-ban, a brazil bajnokságban szereplő Botafogóban és a belga bajnokságban futballozó RWD Molenbeekben, de ennek előnyeit nem tudta kihasználni a francia alakulat. A nyári átigazolási időszakban távozott kulcsembereit nem tudta pótolni, a legdrágább szerzeményére, Clinton Matára mindössze ötmillió eurót költött.

A szezon csapnivalóan indult, a korábbi francia világbajnok védő, Laurent Blanc vezetésével a Lyon az első négy fordulóban egy döntetlen mellett háromszor is vereséget szenvedett. Az őt váltó olasz világbajnok hátvéd, Fabio Grosso sem tudott csodát tenni: eddig két döntetlent ért el, és háromszor is kikapott a csapattal. A Lyon az utolsó helyen áll a bajnokságban, de az új klubelnök, John Textor nem beszél kiesési gondokról, brazíliai erősítésekről annál inkább. – A nyáron nem kaptunk szabad kezet. Minden januárban fog eldőlni. Pénzügyileg minden nagyon jól alakul. Még ha ez egy bonyolult időszak is lesz, akkor is belevágunk. Különösen Brazíliában leszünk aktívak – előre vetítve ezzel néhány játékos érkezését a brazil Botafogótól.

John Textornak nincsen veszélyérzete (Fotó: AGIF / AGIF /AFP/Thiago Ribeiro)

A tulajdonos hozzá nem értése mellett Lyonban már az öltözőben is gondok vannak. Jérôme Rothen, a korábbi francia válogatott focista az RMC-nek elmondta, hogy a Lyon játékosai korántsem elégedettek Fabio Grosso munkásságával. 
A L'Equipe szerint Grosso az eset után nagyon feldúlt volt, ezért elkezdte keresni az árulókat az öltözőben. Az olasz szakember állítólag összegyűjtötte játékosait az öltözőben, hogy kiderítse, melyikük szivárogtatott Rothennek. Grosso állítólag harminc percig kereste a téglát, de a sikertelen akciója után dühösen lefújta a csapat edzését.

Ezek után történt a már említett marseille-i incidens, a legutóbbi hétvégén a Lyon csak 1-1-es döntetlenre volt képes Bölöni László újonc csapata, a Metz ellen. Tehát továbbra is az egyetlen együttes a topligákban, amelynek még nincsen győzelme az idei szezonban.

Ha ez így folytatódik az amerikai klubelnök hamarosan menesztheti Fabio Grossót, de idővel önvizsgálatot is tarthat. Rekordidő alatt züllesztette le a kétezres évek nemzetközi szinten kiemelkedő francia csapatát, a Lyont.

Az Origo cikke ITT érhető el.

Borítókép: Fabio Grosso vérző fejének a képe bejárta a világsajtót (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.