Ezért készíti ki az MLSZ-t a bolgárok szerencsétlenkedése

Nap mint nap érkeznek új hírek arról, hogy hol rendezik meg, melyik város ad otthont a Bulgária–Magyarország Európa-bajnoki selejtezőnek. A kérdés most eldőlni látszik, ám arról eddig nem esett szó, hogy a magyar válogatott háttérben dolgozó stábjára milyen feladatokat rótt a helyszínváltoztatás, és arról sem, hogy ez komoly anyagi áldozatokat is követel az MLSZ-től. Jó lenne már túl lenni ezen a meccsen, ezt az MLSZ-ben is így gondolják.

2023. 11. 12. 5:45
magyar labadrúgó-válogatott, edzés, MLSZ
Fotó: Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már csak öt nap van hátra a magyar válogatott bulgáriai Európa-bajnoki selejtezőjéig, még mindig bizonytalan, hogy hol lép pályára csapata. Mint ismeretes, az eredeti helyszín Plovdiv volt, ezt a bolgár szövetség még időben módosította Szófiára, majd hétfőn robbant a bomba: a bolgárok bejelentették, hogy Szófia helyett mégis Plovdivban rendezik meg a találkozót az eredetileg meghirdetett – magyar idő szerinti – 20.45 óra helyett 18 órás kezdéssel, és mert a helyi rendőrség a találkozó eredeti időpontjában nézők előtti szervezéséhez nem járult hozzá, az UEFA a rendkívüli körülményekre tekintettel elfogadta a találkozó zárt kapuk mögötti megrendezését. 

Javában zajlik a Hriszto Botev Stadion újjáépítése Plovdivban (Forrás: PIMK)

Néhány nap múlva kiderült, a plovdivi stadionban építési munkák zajlanak, ami akadálya lehet a mérkőzés megrendezésének, a Nemzeti Sport információja szerint a város polgármestere szombaton be is jelentette volna, hogy nem járul hozzá a rendezéshez. Ez azonban nem történt meg, sőt Kosztadin Dimitrov szerint Plovdivban lesz a mérkőzés, és hétfőn lesz ezzel kapcsolatban hivatalos megerősítés. Állítólag egy pénteki egyeztetésen felvetődött egy harmadik lehetséges helyszín, mégpedig a 12-szeres bajnokcsapat, a Ludogorec otthona, Razgrad. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) munkatársai is kapkodták a fejüket, s némi megkönnyebbüléssel nyugtázták, hogy ez utóbbi információ nem bizonyult igaznak, hiszen a razgradi helyszín a válogatott utazásának szervezőit lehetetlen helyzetbe sodorta volna.

 

A magyar válogatott nem turistacsoport

A magyar válogatott ugyanis nem egy kis létszámú turistacsoport, egy ilyen mérkőzést roppant komoly és aprólékos szervezőmunka előz meg.

A selejtezők sorsolása után a hazai csapat szövetségének 120 nappal a meccs időpontja előtt hivatalosan be kell jelentenie a helyszínt, hogy a vendégcsapatnak legyen ideje alaposan felkészülni.

Egész pontosan nemcsak a csapatnak, hanem a szövetségnek, hiszen a helyszínen szemlét tart a mi esetünkben az MLSZ biztonsági osztályának a munkatársa is, más a VIP lehetőségeit méri fel, és így tovább.

 

Az MLSZ-nek még a szobák elhelyezkedésére is ügyelni kell

Amikor az MLSZ munkatársai elutaznak a mérkőzés helyszínére hónapokkal a kezdés előtt, akkor megismerkednek a repülőtérrel, hogy a leszállás után ne kelljen majd keresgélni az utat a csapatra váró autóbuszhoz, megnézik a felkínált edzőpályákat, a stadiont, benne az öltözőt és természetesen a lehetséges szállodákat is. Hazatérve a szövetségi kapitányt is belevonva választanak sok szempontot figyelembe véve. Ilyen például az, hogy a hotel mekkora távolságra van a repülőtértől, a stadiontól, mennyire áll nyugalmas helyen, és ezután kezdődik el a konkrét szervezés.

A válogatott küldöttsége népes, hiszen a huszonöt játékos mellett hozzá tartozik a szakmai és egészségügyi stáb, a kommunikációs osztály munkatársai, és az sem mindegy, hogy a teljes küldöttséget hány szinten lehet elhelyezni.

Ha több emeleten, akkor a játékosok szobáit lehetőleg azonos szinten osztja ki a csapatmenedzser, ahol az egészségügyi stáb berendezkedik, hogy a regenerációs és egyéb kezelések a lehető legközelebb legyenek elérhetők. Fontos az elkülönülés is, hogy a csapat felkészülését és pihenését a szálloda többi vendége véletlenül se zavarja. 

 

Bulgária, Magyarország, Eb-selejtező, MLSZ
A bolgár drukkereknek is tele van a hócipőjük (Fotó: Europress/AFP/Dimitar Dilkoff)

És a repülő? Tragikomikus a bolgár eljárás

Természetesen le kell kötni a charter járatot, a válogatott ugyanis mindig különgéppel utazik, hogy a mérkőzés után azonnal visszatérhessen Budapestre. Esetünkben ez azért fontos, mert a csapatnak másnap, azaz pénteken már edzésen kell részt vennie, hiszen vasárnap már Montenegró ellen ismét pályára kell lépnie, és regenerációt az azonnali visszautazás szolgálja a legjobban. Ez is lehet időigényes, mert ha a chartert adó társaságnak nincsen szerződése az adott reptérrel, akkor meg kell teremteni a le- és a felszállás adminisztratív feltételeit. Ezt a szervezőmunkát húzta most át a bolgár szövetség váratlan döntése a helyszín megváltoztatásával.

A bolgár fél csupán online találkozó keretében tudta megmutatni az MLSZ munkatársainak, hogy mi hol van, hogyan néz ki, és így távolból zajlott az ismerkedés és az egyeztetés. Tragikomikus, de több a semminél, és persze az interneten is be lehetett gyűjteni a hotelről az összes fellelhető információt.

Ebből is látszik, a bolgár szövetség mennyire nehéz helyzetbe hozta a magyar válogatottat. Mindennek ráadásul komoly anyagi terhei is vannak, hiszen a chartert már kifizette az MLSZ, ha ezt a szállodát is le kellene mondani, akkor az nyilván kötbért szabna ki. Belegondolni is rossz, mi lenne, ha ez megtörténne, és nem csupán a pénz, hanem a felkészülés minősége miatt…

Borítókép: Gyakorolják a repülést a magyar labdarúgó-válogatott játékosai (Fotó: Origó/Ladóczki Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.