Marco Rossi már arra gondol, hogy nagypapa szeretne lenni

Idén volt öt éve annak, hogy Marco Rossi lett a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, és a csapat veretlenül, egyenes ágon jutott ki a jövő évi németországi Európa-bajnokságra. Rossi a Mandinernek adott nagyinterjúban két részre osztja a kapitányi időszakát: 2020 előttre és 2020 utánra. Utóbbi időszak a sikerekről szól, csak két balul sikerült meccset sajnál benne. Rossi eközben már nagypapa szeretne lenni.

2023. 12. 20. 11:09
ROSSI, Marco
Hamburg, 2023. december 2. Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozik, amikor megérkezik a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportsorsolására, a hamburgi Elbphilharmonie épületében 2023. december 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsinórban harmadszor jutott ki az Európa-bajnokságra a magyar válogatott, másodjára vezetésével, de először úgy, hogy nem kell pótselejtezőt játszania: csoportgyőztesként, veretlenül, egyenes ágon kvalifikált a jövő évi németországi tornára. Visszatekintve hihetetlen, hogy öt év alatt eljutott idáig a válogatott, hiszen 2018-ban Rossi egy romokban heverő csapatot vett át.

ROSSI, Marco
Marco Rossi a 2024-es Eb csoportjainak sorsolásán. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Mandiner interjújában Rossi 2020-ra teszi a pozitív fordulatot, hiszen 2019-ben még kudarcot vallott az Eb-selejtezőn, utána változtatott a válogatási elvein, és akkor kezdtek el jönni a sikerek.  

– Azóta mindössze két meccset éltem meg csalódásként: az Albánia ellen elveszített találkozókat – állapította meg Rossi. – Ekkor buktuk el a vb-selejtezőt. Az összes többi mérkőzés jó emlék marad, még azok is, amelyeken nem nyertünk. Ilyen az Olaszország ellen 2022 szeptemberében játszott Nemzetek Ligája-meccs, amikor a döntetlen is elég lett volna a négyes döntőhöz, és szerintem meg is érdemeltük volna.

 

Nem csak az ő érdeme a siker

Időközben lett a válogatottnak egy nemzetközi sztárja személyében, de egyébként nem ugrott meg ugrásszerűen a topligás alapembereink száma, Rossi sokszor az NB I-ből vagy alacsonyabban jegyzett bajnokságokból kénytelen válogatni (a Cipruson futballozó és az angol harmadosztályban szereplő Callum Styles is kezdő a csapatban). Így tehát sokan Rossi személyéhez, az ő edzői hozzáadott értékéhez kötik a válogatott sikereit.

– Mindig mondom, és így is gondolom: a feladat legnagyobb részét a labdarúgók végzik el a pályán, én csak megszervezem őket adottságaik, képességeik szerint – utasította vissza Rossi a saját érdemei kiemelését. – Óriási dolgokat vittek véghez. Ha visszagondolunk, milyen volt a légkör 2018-ban a válogatott háza táján, és most mekkora lelkesedés veszi körül a csapatot, érezzük, hogy mindent sikerült megváltoztatnunk. Ez a lelkesedés nemcsak az eredményeknek, hanem a hozzáállásunknak is köszönhető, és ezért az emberek sokszor jobban díjazzák a pályán mutatott erőfeszítésünket, mint a végeredményt.

 

Marco Rossi már unokázna

Az ünnepekhez közeledve a család is szóba került az interjúban, s Rossi a reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb unokák hangja töltheti meg a házat.

– Abba a korba értem, hogy lassacskán szeretnék nagypapa lenni – jelentette ki az 59 éves mester. – A fiam és a lányom sajnos még nem lépett erre az útra, de örülnék, ha majd rohangáló unokák töltenék meg a lakást. Nagyon szeretem a gyerekeket, ők jelentik a mi jövőnket. És a gyerekek közül ma sokan lelkesednek a labdarúgásért. Ezt az örökséget meg kell őriznünk a jövőnek, hiszen könnyen lehet, hogy e gyerekek közül többen a jövő magyar válogatottjában fognak szerepelni.

 

Borítókép: Marco Rossi sikeres éveket tudhat maga mögött (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.