Mezey György továbbjutónak látja a válogatottat, de csak ha…

Az UEFA szombat este kisorsolta a jövő évi Európa-bajnokság csoportjait, a magyar válogatott ellenfelei Németország, Skócia és Svájc lesznek. A korábbi kétszeres magyar szövetségi kapitány, Mezey György a Magyar Nemzetnek nyilatkozva beszélt a vetélytársakról is, de szerinte napjaink kiszámíthatatlan és kiegyensúlyozz labdarúgásában nem a sorsolás a legfontosabb, hanem az, hogy Marco Rossi gondjai minimálisak legyenek, és a válogatott hátterében is nyugalom honoljon.

2023. 12. 03. 6:40
200212_1051_DCS
Budapest 20200212 Labdarúgás Fotó Dömötör Csaba - Nemzeti Sport A képen: Mezey György Fotó: Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mezey György több világ- és Európa-bajnokság sorsolásán vett részt, ismeri azok hangulatát, az őket megelőző izgalmat. Személyesen is volt érdekelt, hiszen 1985 végén Mexikóvárosban várhatta a teremben, hogy a következő évi világbajnokságon mely válogatottak ellen kell felkészítenie a magyar csapatot. Szombaton este Hamburgban a jövő évi Eb csoportjait sorsolták ki, Mezey György utódja, ott tudta meg, hogy júniusban sorrendben Svájc, Németország és Skócia lesznek a válogatott ellenfelei.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

– Méltó volt a sorsolás felvezetése, gyönyörű rövid koncertet élvezhettünk – kezdte a Magyar Nemzetnek a ma már 82 éves szakember, aki a nyolcvanas években kétszer is dolgozott magyar szövetségi kapitányként. – Ezzel együtt az jutott az eszembe, hogy az ilyen élmény nem ugyanaz, mint amit a futball tud nyújtani egy tömött stadionban, talán elég csak arra a pillanatra utalnom, amikor a gyönyörű gólját lőtte Montenegrónak néhány hete, ez az élmény nálam mindent felülír.

Mit gondol Mezey György a németekről?

Arra a kérésre, hogy vegyük sorba a nekünk sorsolt ellenfeleket, Mezey György a németekről beszélt először:

– A saját pályafutásomból is számos példa igazolja, hogy nagy előny lehet házigazdaként részt venni egy ilyen nagy tornán, mint az Európa-bajnokság. A német válogatott leszálló ágban van egy ideje, a szakmai stáb tagjai, a játékosok nyilván kiváló lehetőséget látnak ennek a visszafordítására az Európa-bajnokságban, és ezt a motivációt nem lesz könnyű kompenzálniuk a vetélytársaknak.

 

Áttérve Skóciára, a korábbi kapitány arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar szurkolók hajlamosak lebecsülni a skótokat, holott ők a brit futball legjelesebb képviselői közé tartoznak. Glasgow-ban Európa egyik legszínvonalasabb edzőképzése zajlik már jó ideje, és ennek láthatóak az eredményei. Arra a felvetésre, hogy Svájc ellen a magyar válogatott nemigen szokott jól teljesíteni, így reagált:

200212_1085_DCS
Mezey György szerint értelmetlen a múlt eredményeiből kiindulni (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

– Ne foglalkozzunk a múlttal, ne is hivatkozzunk rá, nincsen értelme, a labdarúgás annyira megváltozott mára. Sokkal kiszámíthatatlanabb lett a korábbi évtizedekhez képest, aki ezt nem veszi tudomásul, az vagy hülye, vagy teljesen félretájékozott. Ezt kiválóan bizonyítja a szombati sorsolás is, hiszen a selejtezők előtt aligha hitte bárki is, hogy például Magyarország vagy Albánia csoportelsőként a második kalapba kerül, a címvédő olaszokat viszont csak a negyedikből húzzák ki.

Mezey György a továbbjutás esélyéről

Amikor a továbbjutási esélyekről kérdeztük, Mezey György azt felelte, a sok erős csoportot tekintve nem ez a sorsolás volt és lesz a legfontosabb kérdés, ennél lényegesebb maga a magyar válogatott.

– Ha az esélyekről kell beszélnem, akkor azt nézem inkább, hogy a csapattal és a csapat körül minden rendben legyen. Mexikó előtt megoperálták az egyik legfontosabb kulcsjátékosunkat, Nyilasi Tibort, akit emiatt nem tudtunk kivinni, és ez alapjaiban roppantotta meg a rendszerünket. 

Kell, hogy ne legyenek sérülések, aki esetleg a tavasszal mégis megsérül, annak megfelelő legyen a regenerációja, Marco Rossi a legerősebb keretet tudja összeállítani az Európa-bajnokságra,

 és elengedhetetlen, hogy a háttérben is minden stimmeljen és nyugalom honoljon. Ha ez meglesz, ha az esetleges gondok száma és jelentősége a minimálisra szorítkozik, akkor azt mondom, biztosan továbbjut az Eb kieséses szakaszába.

Borítókép: Mezey György sok sorsoláson vehetett részt személyesen is (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.