Gyászol és feléled a Bundesliga, a magyaroknak kritikus időszak következik

„Danke Franz” – kedd óta e köszönetnyilvánítással világítják ki az Allianz Arenát az esti órákban, és így lesz ez pénteken a Bayern München–Hoffenheim meccs alatt is, amikor az idei első játéknappal, egyben az idény feléhez érve a 17. fordulóval folytatódik a Bundesliga. Miközben a vasárnap elhunyt Franz Beckenbauert gyászolja a német futball, a védőgondokkal küzdő Bayern Harry Kane góljaiban bízva üldözi az éllovas Leverkusent, mi pedig feltámadó lipcsei magyarokban bízhatunk. Sallai Roland főszerepet kaphat, Szalai Attila és Schäfer András számára viszont az Eb miatt is kritikus időszak következik.

2024. 01. 12. 5:00
Former German soccer player and coach Franz Beckenbauer has died aged 78
epa11064952 A man places a bouquet of flowers in front of the door of the Bayern Munich training centre in the Saebener street to commemorate former German soccer legend Franz Beckenbauer in Munich Germany, 08 January 2023. Beckenbauer passed away on 07 January 2023 at the age of 78 as his family confirmed on 08 January. EPA/ANNA SZILAGYI Fotó: ANNA SZILAGYI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franz Beckenbauer halálhíre mindent a háttérbe szorít a német futballban, a Bundesliga összes játékosa fekete karszalagban lép pályára az előttünk álló hétvégén, a Bayern München pedig nagyszabású megemlékezéssel készül. A legszebb emléket persze a pályán és labdával lehet állítani a 78 évesen elhunyt Beckenbauernek, s a Hoffenheim ellen egyébként is kötelező a győzelem a bajoroknak.

Reactions in Munich following the death of Franz Beckenbauer
A Bayern München stadionjának világítása napok óta Franz Beckenbauer előtt tiszteleg Fotó: EPA/Szilágyi Anna

A Thomas Tuchel és Lőw Zsolt edzette címvédő tavaly a második helyen vonult a téli szünetre, négy ponttal lemaradva a Bayer Leverkusen mögött. Eggyel kevesebb meccset játszott a Bayern, mert az Union Berlin elleni találkozót a nagy müncheni havazás miatt nem lehetett megrendezni, így azt január 24-én pótolják, de még ha megelőlegezzük is a csapatnak azt a három pontot, akkor is előrébb van eggyel a Leverkusen. Így a Bayernnek különösen fontos a jó rajt 2024-ben – s nem csak Beckenbauer emléke miatt.

Román védő kosarazta ki a Bayern Münchent

– A határidőt már túlléptük, mert az volt a terv, hogy január másodikáig megtörténnek az átigazolások –  nyilatkozta Tuchel arról, hogy a Bayern addig egyetlen játékos szerződtetését sem jelentette be a tavaszi szezonra nézve, noha az edző kifejezett kívánsága volt a védelem megerősítése a jobb oldalon és középen.

Sok névről lehetett hallani, úgymint Eric Dier (Tottenham), Ronald Araújo (Barcelona), Nordi Mukiele (PSG) és Radu Dragusin (Genoa), közülük az angol Dier érkezését egy nappal a Hoffenheim elleni mérkőzés előtt bejelentették, az utóbb említett román védő viszont a németeket kikosarazva a Tottenhamhez írt alá. A problémát mélyíti, hogy az amúgy is szűkös müncheni védelemből a következő hetekben kiesik Noussair Mazraoui és Kim Min Dzse is, akik az Afrika-kupán, illetve az Ázsia-kupán vesznek részt a válogatottjaikkal. Az ősszel az eredendően középpályás Konrad Laimer jobbhátvédet játszott, és megesett, hogy Leon Goretzka középső védő volt. Hasonló kényszermegoldásokra továbbra is szükség lehet.

veszélyes gólrekordjára

Addig azonban nincs sok ok az aggodalomra, amíg elöl Harry Kane hasít. A Bayern tavaly nyári 100 millió eurós rekordigazolása az első 15 Bundesliga-meccsén 21 gólt szerzett, s ha így folytatja, túlszárnyalhatja Robert Lewandowski 41 találatos gólrekordját a német élvonalban. A lengyel az ominózus 2020–2021-es idényben hússzor volt eredményes az első 15 bajnokiján, Kane tehát időarányosan picit jobban áll. Az angol csatár ráadásul remekül összejátszik az ősszel bombaformában futballozó Leroy Sanéval, aki nyolc-nyolc gólt és gólpasszt tett be a közösbe.

Bundesliga - VfL Wolfsburg vs. FC Bayern Munich
Harry Kane mintha gyártósoron termelné a gólokat Fotó: EPA/Filip Singer

Hiába vezeti jelenleg a bajnokságot a Xabi Alonso vezetőedző irányításával megtáltosodó Leverkusen, továbbra is meglepetés lenne, ha a végén nem a Bayern állna az élen – zsinórban tizenkettedszerre is. A papíron legerősebb kihívó, a Dortmund elrontotta az őszt, a bajorok mögött 11 ponttal lemaradva csak az ötödik helyről várja a folytatást, így a bajnoki cím helyett a BL-indulás kiharcolása lehet a célja, amihez a közvetlenül előtte álló Lipcse, Stuttgart kettősből kellene legalább egyet megelőznie.

A harmadik helyen álló Stuttgart a 17 gólos Serhou Guirassy vezérletével az idény eddigi meglepetéscsapata, de a guineai csatár az Afrika-kupán szerepel, így nagy kérdés, hogy a hiánya mennyire viseli meg Sebastian Hoeness csapatát.

Mi vár a magyarokra a német bajnokság folytatásában?

Lipcsében, reményeink szerint, hamarosan újra magyarokért is szoríthatunk. A szeptember óta sérült kapitány, a legfrissebb hírek szerint január végén megkezdheti a közös edzéseket a csapattal, pedig esélyt kaphat, hogy a sérülése idején első számú kapussá előlépő, de az ősz végén többször is hibázó Janis Blaswich-csal megküzdjön a kezdő pozícióért.

vélhetően alapember lesz a nyolcadik helyezett Freiburgban, hiszen a klub sajtóhírek szerint visszautasította az Európa-liga-győztes Sevilla vételi ajánlatát érte, amiből következik, hogy fontos szerepet szánnak neki. Pozícióját csak erősítette, hogy a főpróbának tekinthető, Eintracht Frankfurt ellen 5-2-re megnyert edzőmeccsen két gólt is szerzett.

Csapata legutóbbi felkészülési találkozója után is bizakodhat, hiszen kezdő volt a Hoffenheimben az Augsburg ellen 1-0-ra elveszített mérkőzésen. A magyar válogatott védője az ősszel peremember volt, mindössze négy Bundesliga-meccsen lépett pályára. Szalai édesapja szerint, ha a januári három bajnokin nem javul a helyzete, akkor váltania kell. Az átigazolási időszak a topligákban február elsején zárul, Szalai korábbi sikerei színhelyén, Törökországban pedig február 9-én. Utána már korlátozottabbak lennének a lehetőségei.

a kiesés ellen vívhat harcot a 15. helyen álló Union Berlinnel, amely jelenleg három ponttal áll a veszélyeztetett zóna előtt. Pozitívum ugyanakkor, hogy a tavalyi utolsó fordulóban az elhúzódó és kiújuló sérülése után Schäfer 221 nap után újra kezdő volt, az Union pedig 2-0-ra győzött a Köln ellen. Az idei első fordulóban rögtön „magyar rangadót” rendeznek a Bundesligában, hiszen az Union Sallaiék vendége lesz.

Bundesliga, 17. forduló

Péntek: 
Bayern München–Hoffenheim 20.30

Szombat: 
Lipcse–Frankfurt 15.30
Freiburg–Union Berlin 15.30
Mainz–Wolfsburg 15.30
Köln–Heidenheim 15.30
Augsburg–Leverkusen 15.30
Darmstadt–Dortmund 18.30

Vasárnap: 
Bochum–Werder Bremen 15.30
Mönchengladbach–Stuttgart 17.30.

Borítókép: Franz Beckenbauer halála és a megemlékezés minden mást felülír a 2024-es rajtra készülő Bundesligában (Fotó: EPA/Szilágyi Anna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.