Király Gábor szerint jó, ha Gulácsi Péter Marco Rossi döntését is megnehezíti

Gulácsi Péter lipcsei riválisa nem bírja a nyomást. Janis Blaswich a magyar kapus sérülése idején lett kezdő az RB Leipzigben, jó teljesítményének köszönhetően a német válogatottba is bekerült, de mióta Gulácsi visszatért a pályára, az ősz végén Blaswich egymás után követte el a látványos hibákat. A lapunknak nyilatkozó Király Gábor szerint Gulácsinak jó alapozásra van szüksége, ami után a Lipcse edzőjének nyilatkozata alapján újra nyílt lehet a kapuskérdés a tavasszal. Sikere esetén Gulácsi Marco Rossi szövetségi kapitány döntését is megnehezítheti a válogatottnál, ami Király szerint alapvetően jó dolog.

2023. 12. 21. 4:45
UEFA Champions League - RB Leipzig vs Young Boys
epa11027239 Leipzig's goalkeeper Peter Gulacsi in action during the UEFA Champions League group G soccer match between RB Leipzig and BSC Young Boys, in Leipzig, Germany, 13 December 2023. EPA/FILIP SINGER Fotó: FILIP SINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a szeptemberi visszatérése óta a kispadról nézte a Bundesliga-meccseket, onnan láthatta azt, ami itthonról is szemet szúrt: Janis Blaswich sorozatosan hibázott a Lipcse mérkőzésein.

UEFA Champions League - Crvena zvezda vs RB Leipzig
Janis Blaswich helye megkérdőjeleződött a Lipcse kapujában, Gulácsi Péter harcra kész. Fotó: EPA/Andrej Cukic

A német kapus az őszi szezon utolsó öt Bundesliga-fordulójából háromban is gólt eredményező hibát követett el, s volt ezek között látványos potyázás is. November végén a Wolfsburg ellen inoghatott meg Blaswich önbizalma, aki a tizedik percben egy gyenge fejes után nem tudta megfogni a labdát, a saját kapujába ejtette azt. Azon a meccsen végül ki is kapott 2-1-re a Lipcse.

Ezután Blaswich a Dortmund (3-2) és a Hoffenheim (3-1) ellen is hibázott, de szerencséjére ezek a gólok „belefértek”, a Lipcse azok ellenére is győzni tudott. Blaswich visszaesését az osztályzatok is alátámasztják, a szezon első felében erős hatosokat és heteseket gyűjtött, november óta viszont inkább gyenge hatosokat és ötösöket kap.

Király Gábor: Gulácsi a télen teljesen utolérheti magát

Időközben a tavaly őszi keresztszalag-szakadásából felépült Gulácsi két Német Kupa-meccsen és a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában, a Young Boys ellen újra védett az ősszel. Különösen az utóbbi mérkőzésen bizonyított, volt nagy bravúrja is, amikor egy léc alá tartó fejest hárított.

– Amíg nem sérült meg, jól teljesített, de a távollétében valaki a helyébe lépett, és az a valaki élt az eséllyel – összegezte Gulácsi helyzetét Király Gábor 108-szoros válogatott kapus, aki 198 meccsen védett a Bundesligában. – Most az a legfontosabb, hogy Gula újra egészséges. Ilyen hosszú kihagyás után fontos az alapozás, hogy fizikailag is utolérje magát az ember. Most egy jó téli felkészülésre van szüksége.

A Lipcse edzője nyílt versenyt hirdetett a kapusok közt

Blaswich valóban élt a sérülése előtt csapatkapitány Gulácsi kiesésével kapott eséllyel, az előző idény második felében a Lipcse egyik legjobbja volt, nem érdemtelenül került be a német válogatott keretébe. A visszaesése miatt azonban Marco Rose vezetőedzőnek már magyarázkodnia kellett a Ligainsider oldalán.

– Valóban volt három szituáció, amikor nem jött be a bátorsága, de ettől még ugyanolyan nagyszerű kapus, mint két hónappal ezelőtt volt – fogalmazott Rose, aki már azt is előrevetítette, hogy versenyhelyzet lesz az első számú kapus posztjáért: – Nem ébredt kétely bennem Janis iránt, de örülünk Péter teljes felépülésének. Jó verseny lesz köztük.

Gulácsi Péter maradna, így a tiszta beszéd fontos

Korábban a cseresorba szorult Gulácsi távozásáról is lehetett hallani, opció volt, hogy követi a Lipcse most elköszönő klublegendáját, Emil Forsberget a Red Bull-hálózat New York-i csapatába, de ő maradni akart. A szerződése 2025 nyaráig szól, s vállalja a harcot.

DFB Cup - SV Wehen Wiesbaden vs. RB Leipzig
Gulácsi Péter bravúrokkal tért vissza a Lipcse kapujába az ősszel. Fotó: EPA/Christopher Neundorf

– Én mindig elfogadtam az edző döntését, hiszen az ő felelőssége, hogy kiben bízik – elemezte a helyzetet Király Gábor. – Ha csak a kispadon jutott hely nekem, akkor is minden edzésen ugyanúgy készültem, és mindenben segítettem a társamat. Ilyenkor a tiszta beszéd sokat számít. Ha spekulál az ember, az rossz gondolatokat szülhet. Ha nem értettem valamit, mindig kérdeztem, amire válaszokat kaptam, így koncentráltan folytathattam a munkát.

Hogyan dönthet a válogatottnál?

Gulácsi lipcsei sikere a válogatottnál is új helyzetet teremthetne, ahol foglalta el a helyét a kapuban, s Marco Rossi már első számú kapusként számol vele. A Ferencváros alapembere remek teljesítményt nyújtott, de ha a 33 éves lipcsei légiós újra rendszeresen a Bundesligában védene, itt is nyílt lehetne a verseny.

– Az a jó, ha Marco Rossi dolga minél nehezebb abban a tekintetben, hogy van több magas színvonalon védő kapusa, akik közül csak egyet küldhet pályára – jelezte Király. – Ez nehéz döntés, másfelől egyszerű is, mert bármelyikük védhet. A lényeg, hogy senki ne sérüljön meg az Eb-ig.

Janis Blaswich hibái videón:

A Wolfsburg ellen:

A Dortmund ellen:

A Hoffenheim ellen:

A Bundesliga következő, 17. fordulóját a téli szünetet követően, január második hétvégéjén rendezik, a Lipcse hazai pályán fogadja majd az Eintracht Frankfurtot. 

Borítókép: Gulácsi Péter a tavasszal visszaszerezheti a helyét az RB Leipzig kezdőjében (Fotó: EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.