Lehetett volna kispap vagy olimpikon, de az autósport magyar legendája lett

Életműdíjat kapott a legendás sportújságíró és -riporter, Dávid Sándor a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnökétől, Szujó Zoltántól. A 86 esztendős Dávid Sándor – vagy ahogy sokan ismerik: Lapaj – sokáig a Formula–1 ismert magyar hangja volt, két évvel ezelőtt az otthonában fogadta lapunkat, és elmesélte a kalandos életútját: hogyan nem lett kispap, hogyan lett kardvívó és hogyan kötött ki az F1 világában.

2024. 01. 15. 14:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népszerű Dávid Sándort az Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) azért tüntette ki, mert a szövetség elnöksége így fejezte ki háláját a szeretett sportáguk népszerűsítésében végzett felbecsülhetetlen értékű munkásságáért. Mint írják, munkásságával kapcsolatban egyetlen jelző használata sem lehet túlzó, hiszen cikkeinek, könyveinek, televíziós közvetítéseinek köszönhetően generációk egész sora szerette meg a technikai sportokat, azon belül például a ralit és a Formula–1-et.

Dávid Sándor az otthonában fogadta Szujó Zoltánt. Fotó: Dudás Endre/Száva-Nagy Zsolt/MNASZ

Dávid Sándornak fontos szerepe volt abban, hogy a hazai autósport hivatalosan is elismert sportág lett. Bábáskodott az első sportági szakszövetség, a MAMSZ megalakulásánál, aktívan tett azért, hogy az F1-versenyeket idehaza is közvetítse a televízió, ott volt a Hungaroring megszületésénél, és dolgozott azon, hogy az F1 naptárába Magyarország is bekerüljön.

A lapunknak 2022-ben adott nagyinterjúban Dávid Sándor elmesélte, hogy a szülei kispapnak szánták, ám a háború közbeszólt. – Volt egy óhaj, hogy kispap legyek. A háború után ebből nem lett semmi. Semmiből nem lett semmi – elevenítette fel.

Később válogatott kardvívó lett, az olimpiára azonban nem jutott ki, majd sportújságíróként kezdett el dolgozni. Az autósporttal miniszteri utasításra kezdett el foglalkozni, majd a sportág szószólója lett, 1976-ban Knézy Jenővel együtt ő közvetítette az első itthon adásba került F1-es nagydíjat.

Dávid Sándor nem akarja, hogy haragudjanak rá

Mint azt lapunknak elárulta, napjaink F1-es versenyeiért már nem rajong annyira.

– Puskás Öcsit nem lehet összehasonlítani Lionel Messivel – húzott párhuzamot Dávid Sándor –  Más a légkör, más az ellenfél, más az ember. A Formula–1-ben én azokat tartottam etalonnak, akik közt leéltem az életem, akiket ismertem, akiket tisztelni tudtam. A világ megváltozott, ezt tudomásul veszem, még ha nem is föltétlenül tetszik. Nem rontom el azoknak a szerencséseknek az élményét, akiknek az tetszik, ami most van, mert nem is láttak mást. Nem akarom, hogy ­emiatt bárki megharagudjon rám.

Borítókép: Dávid Sándor életműdíjat kapott (Fotó: Dudás Endre/Száva-Nagy Zsolt/MNASZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.