Szokatlan piros lap az FA-kupában, a színvak játékosokra is gondolt a játékvezető!

Angliában a labdarúgó FA-kupa 3. fordulójában a legjobb 32 közé jutásért játszanak a csapatok, és pénteken két Premier League-gárda összecsapásán a Brentford–Wolverhampton Wanderers meccs 1-1-re végződött. A kiírás szerint így újra meg kell mérkőzniük egymással, de immár Wolverhamptonban. A témát azonban leginkább az szolgáltatja, hogy Tony Harrington a 9. percben miért kör alakú piros lapot mutatott fel?!

2024. 01. 06. 13:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brentford és a Wolverhampton Wanderers néhány nappal ezelőtt, december 27-én a Premier League 19. fordulójában is összecsapott, akkor is  Brentfordban, és a Wolverhampton 4-1-re nyert. A Brentford zsinórban az ötödik vereségét szenvedte el, a tabellán a húszcsapatos élvonalban a 16., a  Wolverhampton a 11. helyen áll. A pénteki FA-kupa-meccsen a vendégek már a 9. percben emberhátrányba kerültek, Joao Gomes piros lapot kapott, miután felrúgta Christian Nörgaard-t, aki nem is tudta folyatni a játékot. S a bűnös brazil játékosnak nem akármilyen piros lapot mutatott fel  Tony Harrington játékvezető! Nem téglalap, hanem kör alakút!

Tony Harrington, Joao Gomes
Tony Harrington, Joao Gomes és a piros lap Forrás: X/FaktaBola

A találkozón az emberelőnybe került Brentford a 41. percben megszerezte a vezetést Neal Maupay találatával, de ez nem volt elég a továbbjutáshoz, mert a szünet után a Wolverhampton egyenlíteni tudott, a 64. percben Thomas Doyle lőtt gyönyörű bombagólt. A Wolves így kiharcolta a második találkozót, amelyet két hét múlva rendeznek immár a „Farkasok” pályaválasztásával.

No de hogyan került Tony Harrington játékvezető zsebébe kör alakú piros lap? – ezt találgatják most Angliában. A sípmester öt sárga lapot is kiosztott, de ezekben az esetekben a megszokott, téglalap alakú lapot mutatta fel.

A SPORTbible portál egy játékvezetői fórumra hivatkozva azt állítja, hogy a kör alakú és ovális piros kártyákat eredetileg a színek között különbséget tenni nem tudó játékosok „segítésére” vezették be. Több más forrás ugyanerről számolt be, a Daily Mail is, megemlítve azt is, hogy Angliában néhány éve már feltűnt a kör alakú piros lap. Mi több, előjött, hogy egy éve az FA-kupában a Wrexham–Sheffield United meccsen is kör alakú piros lap villant. Többen megjegyzik, hogy a játékvezető dolgát is megkönnyíti, ha a piros és a sárga lap formája eltér egymástól, mert ha gyorsan akarja kirántani a zsebéből, akkor biztosan nem keveri őket össze.

Arról nem szólnak a hírek, hogy a Brentford és a Wolverhampton Wanderers keretében van-e színtévesztő vagy színvak játékos, és a kezdés előtt  Tony Harrington közölte-e, milyen alakú lapok vannak nála;  a találkozó után pedig a játékvezető nem nyilatkozott a médiában – legalábbis eddig. Ám ha a tavalyi esetet nézzük, némi nyomozás után tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy nincs itt kérem semmi látnivaló…

A találkozó összefoglalója:

Borítókép: Ilyen piros lap ritkán kerül elő (Forrás: X/Emirates FA Cup)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.