Álomból rémálom, a női válogatott kiengedte a kezéből az olimpiát

A Sopronban zajló női kosárlabda olimpiai selejtezőtornán az utolsó játéknap előtt már eldőlt, hogy ha az első vasárnapi mérkőzésen Kanada legyőzi Japánt, akkor a magyar válogatott a spanyolok elleni meccsének eredményétől függetlenül kijut a nyári olimpiai játékokra. Szoros meccsen az ázsiai csapat nyert 86-82-re, így Székely Norbert csapata csak Spanyolország legyőzésével érhetett célba. Úgy tűnt, ez sikerül is, ám hiába vezetett 22 ponttal a harmadik negyed elején, látványosan visszaesett a játéka, és 73-72-re kikapott.

2024. 02. 11. 19:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem teljesen megteltek a lelátók Sopronban már az első meccsre is. Ezen Kanada és Japán találkozott egymással az olimpiai selejtezőtornán, és a magyarok azért jöttek ki a Novomatic Arénába már erre a meccsre is, hogy szurkoljanak Kanadának. A torna négy csapata egyaránt három-három pontot gyűjtött össze két forduló után, és az egymás elleni eredményekből az következett, hogy Kanada győzelme egyben magyar boldogságot is jelentene, mert úgy a magyar válogatott 44 év után akkor is ott lesz az olimpián, ha kora este kikap Spanyolországtól. Sajnos a kanadai diadalt nem sikerült kiszurkolni. Zömmel a japánok vezettek négy-öt ponttal, és ez így is maradt, 86-82 nyertek, és boldogan ünnepelhették az olimpiai részvételt. Ekkor már az észak-amerikaiak szurkolhattak, mégpedig Spanyolországnak, mert a magyar győzelem számukra a búcsút jelentette volna.

Japán ünnepelhette először az olimpiai részvételt. Forrás: Fiba.com

Természetesen 2500 ember – ez itt telt ház azért gyűlt össze a soproni csarnokban, hogy ennek az ellenkezőjét lássa. A feladat roppant nehéznek ígérkezett, hiszen a spanyol válogatott tavaly második lett az Európa-bajnokságon. Sopronba nyolcan jöttek el  az ezüstérmes csapatból, az idényben álomszerűen menetelő Zaragoza négy kosarast ad a keretbe, köztük a honosított Megan Gustafsont, aki a Ludovika Csatában kezdte európai karrierjét, tavaly az Olimpiakosban 22,6 pont és 9,4 lepattanó volt az átlaga az Euroligában, jelenleg a London Lionst erősíti. A 2023-as Európa-bajnokság selejtezőjében két szoros, de eleveszített mérkőzést vívtunk Spanyolországgal, majd az Eb-n is kikaptunk tőle az elődöntőben. Ugyanakkor tavaly májusban éppen itt, a Novomatic Arénában sikerült legyőzni őket egy felkészülési mérkőzésen.

Az első öt percben fej fej mellett haladt a két csapat, ám akkor a spanyol elhúzott hat ponttal. Eleinte elsősorban a kinti dobások hiányoztak, amint megjöttek, Studer Ágnes és Aho Nina tripláival sikerült felzárkózni, sőt Dombai Réka két duplájával már mi vezettünk. Ekkor már jól védekezve és eredményesen támadva játszott a válogatott, amely 24-19-re megnyerte az első negyedet. A spanyolok Gustafson kosaraival tartották a lépést, amúgy nehezen jutottak még helyzetekig is, a másik oldalon pedig az egész tornán kissé görcsösen játszó Kiss Virág lelkének is jót tett a hárompontosa, 14 perc elteltével 32-24-es magyar előnyt mutatott az eredményjelző. Nem sokkal később Studer Ágnes palánkos triplája után tízre hízott a különbség, a spanyolok sokáig képtelenek voltak a gyűrűbe találni. Annál jobban ment Studer Ágnesnek, aki minden távolságról eredményes volt, a nagyszünetig 15 pontot szórt, a magyar csapat pedig 46-27-re vezetett úgy, hogy a második negyedet 22-8-ra nyerte meg!

IMG_7232
Studer Ágnes remekelt az első félidőben. Fotó: Csudai Sándor

Tizenkilenc pontos előnnyel fordultak tehát a csapatok. Érkezett némi holtpont a támadásoknál, ám a jó védekezéssel a 17. percig a válogatott tartani tudta ezt a különbséget, azután azonban az ellenfél Maria Conde két hárompontosával közelebb tudott férkőzni. Sokszor állt a játék büntetők miatt, mindkét fél gyakran hibázott, ekkor egyáltalán nem volt látványos a mérkőzés. Határ Bernadett lendített ismét a magyar válogatotton, az ő kosaraival sikerült tizennégy pontos vezetést szerezni az utolsó játékrészre. Azt biztosra vehettük, hogy a spanyolok nem adják fel, és így is lett, villámgyorsan tíz pont alá kerültek. Teljesen lebénultak a magyar játékosok, most ők voltak képtelenek a gyűrűbe találni, labdákat adtak el, és hét perccel a vége előtt már csak egy ponttal vezettek. 

 

Szörnyű lett a hajrá

Lelik Réka triplája a legjobbkor jött, ám az első félidő lendületét ez sem hozta vissza. Idegesen, kapkodva kosárlabdázott a magyar válogatott, ziccereket hibázott el, de ugyanez elmondható volt a spanyolokról is. A soproni közönség hangosan biztatta Határékat, de egy perccel a vége előtt az ellenfél két büntetővel átvette a vezetést. A magyar együttes húsz másodperccel a vége előtt a győzelemért támadhatott, ám Határ Bernadett közelről nem talált be. A spanyoloké lett a labda, és az eredmény már nem változott. A magyar válogatott 22 ponttal is vezetett a harmadik negyed elején, mégis kikapott 73-72-re, és lényegében kiengedte a kezéből az olimpiai részvételt.

Olimpiai selejtezőtorna, Sopron, 3. forduló: Magyarország–Spanyolország 72-73 (27-19, 22-8, 18-23, 8-23), Japán–Kanada 86-82. A csoportból Japán, Spanyolország és Kanada jutott ki az olimpiára. 

 

Borítókép: Ezúttal Juhász Dorka sem tudott segíteni (Forrás: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.