Micsoda átváltozás, rá sem lehet ismerni Bognár Györgyre!

A Paks egypontos előnnyel, listavezetőként várja a tavaszi szezon rajtját a labdarúgó NB I-ben. Bognár György szerint a Ferencváros a bajnokság esélyese, a csapatától azt várja, hogy a dobogón végezzen. A tavaszi nyitányon, vasárnap a Paks a Puskás Akadémiát fogadja, a mérkőzésen a két csapat formája mellett arról is meggyőződhetünk, hogy Bognár György a téli szünetben feltűnő változáson ment át.

2024. 02. 02. 9:54
Bognár György
2024 01 31. Paks. Pakson jártunk a Paksi FC NBI-es labdarugó csapatnál. Bognár György vezetőedzővel beszélgetett kollágánk Berg Sándor újságíró. Részvetünk a csapat első idei edzésén is. Fotó: Makovics Kornél Tólnai Népújság Fotó: Makovics Kornél/Tolnai Népújság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Változatlanul a Ferencváros a bajnokság esélyese – jelentette ki az NB I tavaszi rajtja előtt a Teol.hu-nak adott interjúban. A Paks vezetőedzje mégis bátrabban kalkulál, mint a nyáron, a bajnokság kezdete előtt. Akkor úgy fogalmazott, az első hatba várja a csapatát, amit most úgy módosított, az a cél, hogy a Paks a dobogón maradjon. A lelke mélyén Bognár György talán ennél is többről álmodik, hiszen hozzátette: – Azért lenne jó minél tovább az első helyen maradi, mert akkor nő az előnyünk a többiekkel szemben.

Bognár György, Paks, szakáll, Puskás Akadémia, labdarúgó NB I, tavaszi cím, dobogó, ferencváros, fradi
Trendi... Szakáll mellé napszemüveg. Bognár György a Paks edzésén. Fotó: Makovics Kornél

Bognár György –  Böde Dániellel egyetértésben – azt is kimondja, szerinte a Fradi mellett a Puskás Akadémia és a Debrecen a Paks két fő vetélytársa a dobogós helyekért. Éppen ezért pikáns a tavaszi nyitány, hiszen a Paks vasárnap éppen a Puskás Akadémiát fogadja. A paksi tréner szerint ez a mérkőzés mindkét csapat tavaszi szezonját meghatározhatja.

Nyílik vagy zárul a paksi olló?

– Ezen a meccsen vagy közelebb jön hozzánk a Puskás, ha sikeresek lesznek, ha pedig mi nyerünk, akkor tovább nyílik az olló. Azt gondolom, hogy teljesen nyílt mérkőzés lesz – jelentette ki Bognár György,

aki a frissen készült fotók tanúsága szerint a téli szünetben szakállt növesztett, ami tekintélyt ad neki.

A szókimondó tréner szakmázott is, úgy látja, a Puskás Akadémia a Pakshoz hasonlóan rendre felvállalja a nyílt támadójátékot. Amikor így tett a Paks ellen, akkor rendre kikapott, de amikor szakított ezzel, vagyis három belső védős rendszerrel visszahúzódott védekezni, kétszer is megverte a Paksot.

Ők eredményre játszanak, az egész szezonjukat meghatározhatja ez a mérkőzés, ahogy a miénket is. Ha most nyerni tudunk, elindíthatunk egy jó sorozatot

– Bognár György nem rejtett véka alá a véleményét.

Bognár a télen nem kísérletezett az egyvédős rendszerrel

A felkészülés során a Paks hat edzőmeccset játszott, itthon legyőzte a Siófokot és a BVSC-t, a törökországi edzőtáborban a lengyel Pogon Szczecintől kétszer is kikapott, az osztrák Linzcel döntetlent játszott, a bolgár Plovdivot pedig legyőzte. Bognár György a télen nem kísérletezett az egyvédős rendszerrel, ami nem igazán jött be, a Paks a nyáron 7-3-ra kikapott a Szegedtől. Igaz, a tréner ma már úgy emlékszik, azt a megoldást csak a kényszer szülte, mert Kinyik Ákos volt az egyetlen bevethető belső védő, ő maga poénból nyilatkozta azt, hogy egyvédős felállással kísérleteztek.

 

Paksi változás: kevesebb helyzet, jobb védekezés

Bognár György arról is beszélt, a Paks annak is köszönheti az őszi sikereit, hogy kicsit másképp játszott, mint korábban.

– Kevesebb helyzetet dolgozunk ki, mert bár két ékkel játszunk többnyire, pozíciós centerünk csak Böde Dániel van, aki fent meg tudja tartani a labdákat, illetve jól érkezik a kapu elé. Inkább elmozgó csatáraink vannak, Könyves Norbert, Hahn János, Skribek Alen, és ilyen volt Beke Péter is. Érdekes módon ebből kevesebb helyzetet alakítunk ki, mert hiába érkeznek beadásaink ugyanolyan számmal jobbról is, balról is, nincsen érkező centerünk, aki jól fejel.

A védekezésünk azonban sokkal hatékonyabb lett, Szappanos Péternek meccsenként egy-két bravúrja mindig volt, ami az eredmény alakulása szempontjából jó időben jött. A legnagyobb értéke viszont az, hogy jól irányít hátulról.

Ebből adódóan kevesebb a helyezkedési hibánk még úgy is, hogy továbbra is nyílt játékot játszunk többnyire az ellenfél térfelén. Így az a kontraszt megmaradt, hogy kevesebb gólt lövünk, de kevesebbet is kapunk – jellemezte a csapatát Bognár György, külön kiemelve, hogy Böde Dániel továbbra is fontos, hasznos tagja a csapatának, ám már inkább csak egy félidőt, netán fél órát tud magas intenzitáson futballozni.

A teljes interjú a Feol.hu-n olvasható el.

Téli játékosmozgás a Paksnál

Érkezett: Tóth Barna (Kecskemét). Kölcsönből visszatért: Kocsis Bence (Budafok).
Távozók: Beke Péter (Nyíregyháza), Bőle Lukács (Mezőkövesd), Temesvári Attila (Nyíregyháza). Kölcsönbe távozók: Gyurkits Gergő (Siófok), Földi Dominik (Szeged), Hegedűs János (Siófok), Nagy Richárd (Szeged).

Hogyan várják a szurkolók a tavaszt? Nézze meg az Origón! A paksi drukkerek például a hajukat adnák a csapatuk bajnoki címéért:

Borítókép: Nem a Mikulás érkezett meg késve Paksra, Bognár György eresztett szakállat a télen (Fotó: Makovics Kornél)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.