Csak a matek? Íme, a Fradi megoldhatatlan problémája

Nem panaszkodhatunk, nem kiálthatunk igazságtalanságot, ahogy Kubatov Gábor, Dejan Sztankovics és Dibusz Dénes is kimondta, a jobbik csapat jutott be a legjobb tizenhat közé az Európa-konferencialigában. Az Olimpiakosz megérdemelten múlta felül a Ferencvárost. A párharcot kivételesen úgy is jellemezhetjük, érvényesült a papírforma vagy a több pénz ereje. Hogyan tovább, Ferencváros? A válasz azért nehéz, mert az adott lehetőségek mellett a klub vezetői lényegében felvitték a csúcsra a Fradit, az egész magyar futballnak kellene fejlődnie a még merészebb álmok megvalósításáért.

2024. 02. 23. 7:29
20240222__MI_097
20240222 Budapest FTC Olympiakos labdarugas Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csalódott vagyok, de el kell ismerni, hogy a jobb csapat jutott tovább, az Olimpiakosz nagyon erős meccset játszott – így értékelt rögtön a lefújást követően Dejan Sztankovics, a Ferencváros vezetőedzője. S ugyanebben a szellemben nyilatkozott a Fradi több játékosa, sőt a klub elnöke, Kubatov Gábor is.

VARGA Barnabás, Ferencváros, Olimpiakosz, rangsor, millió euró, pénz, Bajnokok Ligája, Európa-liga, realitás konferencialiga
Ezúttal Varga Barnabás sem tehetett csodát. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Köszönöm mindenkinek ezt a fantasztikus utazást. Sajnos a jobbik csapat nyert. Gratulálunk az Olimpiakosznak a továbbjutáshoz” – írta a Facebook-oldalán Kubatov Gábor.

Igen, a két mérkőzés alapján nem lehetnek kétségeink, a jobbik csapat jutott tovább. Nem is ez a kérdés, hanem az:

miért jobb csapat az Olimpiakosz, mint a Ferencváros?

A magyar labdarúgás sikerei az elmúlt években elkényeztették a szurkolókat. A magyar válogatott zsinórban harmadszor is kijutott az Európa-bajnokságra, csapata megerősítette a helyét a Nemzetek Ligája A osztályában, a Ferencváros pedig zsinórban az ötödik évben is elérte valamelyik európai kupasorozat főtábláját, szerepelt a Bajnokok Ligájában is, idén másodszorra pedig a csoportból is továbbjutott.

 

És a görögök?

Már húsz éve annak, hogy Görögország megnyerte a 2004-es Európa-bajnokságot. Azóta több generációváltáson vannak túl a görögök is, s az újak nem mérhetők a régiekhez. A görög válogatott lemaradt a 2016-os és a 2020-as (2021-ben megrendezett) Eb-ről is, az idei tornára sem jutott ki egyenes ágon, még vár rá a pótselejtező (az elődöntőben előbb Kazahsztán ellen), továbbá világbajnokságon sem járt 2014 óta.

A válogatottak teljesítménye alapján készülő országrangsorban ez a különbség pontosan látható: az európai lajstromban Magyarország a 15., Görögország viszont csak a 26.

A klubfutball azonban más tészta. A görögök e téren is visszaestek az elmúlt évtizedben, de a klubcsapatok nemzetközi szereplése alapján számított rangsorban Görögország még mindig a 17., Magyarország pedig a 23., annak ellenére, hogy elsősorban a Fradi sikereinek köszönhetően az elmúlt években feljebb araszolt.

Klubszinten a görög futball tehát továbbra is egyértelműen a magyar előtt jár. S bizony igaz ez a két klub, az Olimpiakosz és a Ferencváros összevetésében is.

 

Az Olimpiakosz 1997 óta folyamatosan főtáblás

Kapaszkodjunk meg: az 1997–98-as idény óta nem volt olyan év, hogy az Olimpiakosz ne szerepelt volna valamelyik európai sorozat főtábláján. Többnyire persze a Bajnokok Ligájában, csupán az utóbbi években szorult olykor az Európa-ligába, idén a konferencialigába is onnan szállt alá.

S ha még ez sem lenne elég, íme a mitikusan kezelt Transfermarkt-adatok: az Olimpiakosz keretének becsült értéke 116,8 millió euró, a Ferencvárosé viszont csupán 52,48 millió euró.

A pénz persze nem minden. Ezt már a Ferencváros is többször bizonyította, például a Celtic, a Dinamo Zagreb vagy éppen a Monaco ellen. Hosszú távon mégis az dönt. Szép summa az a 6 378 400 euró (2,48 milliárd forint), amit a Fradi a konferencialigával keresett ebben az idényben, de a gyökeres változáshoz kevés.

 

Kellene még egy csapat az NB I-ben

A Fradi e téren is szépen lépdel előre, az elmúlt öt évben megduplázta a keretének értékét, ám ugyanez nem várható el e következő években. A Ferencváros már így is látványosan kiemelkedik a magyar mezőnyből, ezt nehéz tovább fokozni.

Akkor várható el előrelépés, ha a magyar futball, az NB I egésze egy szinttel feljebb lépne. Ha évente nem egy-egy tehetséges ifjú követelne magának helyet a Fradi keretében, mint mostanában Lisztes Krisztián és Katona Bálint, ha legalább még egy csapat állandó szereplője lenne legalább a konferencialigának.

Tudja ezt mindenki. Ám bódult állapotban ezt senki sem szereti feszegetni. Az Olimpiakosz most józanodásra késztet, a görög csapat kijelölte a Ferencváros helyét az európai porondon.

 

Borítókép: Abu Fani a földön. Az Olimpiakosz eltaposta a Ferencvárost (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.