Meddig diszkriminálnak minket az ukránok futballban is?

Elkészítették a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőinek párosítását. Igazából arról kellett csupán dönteni, hogy a B divízióban Finnország, Izland, Ukrajna közül melyik kerüljön át az A ágra. Nos, a finnek jártak így, akik az elődöntőben ráadásul Walesszel találkoznak. Ukrajna előbb Bosznia-Hercegovinával mérkőzik meg vendégként, s ha nyer, akkor a másik elődöntő győztesét elméletileg hazai pályán fogadhatja. Na, de hol? Az idei gyakorlat alapján az ukránok inkább a Holdon játszanának, csak ne Magyarországon.

2023. 11. 23. 16:31
Szegej Rebrov
Szegej Rebrov Forrás: UAF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pótselejtezőnek ugyanaz a menetrendje, mint négy évvel ezelőtt. A 12 pótvizsgázó csapatot három négyes csoportba osztották, ahonnan az elődöntők, majd a döntők után a három győztes kerül ki a 2024-es németországi Európa-bajnokságra. A selejtezők eredményeként a pótselejtező mezőnye, sőt szinte a párosítás is magától összeállt. Egyedül a B divízióban kellett sorsolni, hiszen az Eb-re egyenes ágon ki nem jutó csapatok rangsorában itt két Nemzetek Ligája-csoportelső (Bosznia-Hercegovina, Izrael) és három -csoportmásodik (Finnország, Izland, Ukrajna). Utóbbi trióból a szabályok értelmében sorsolással helyeztek át egy csapatot az A-ágra. 

Szegej Rebrov, Ukrajna, pótselejtező, Európa-bajnokság, Magyarország
Szergej Rebrov válogatottja, Ukrajna csak pályaválasztó lehet, házigazda nem (Fotó: AFP)

Nos, a finnek jártak így a csütörtöki sorsolásnál, ami önmagában nem dráma, az északiak annak nyilván már kevésbé örülnek, hogy Wales ellen, raádásul idegenben játszanak elődöntőt. Némi kárpótlás, hogy továbbjutás esetén viszont hazai pályán fogadhatnák a lengyel–észt párharc nyertesét. 

Az ukránok négy különböző országban játszották a selejtezőiket

A B-ágon Bosznia-Hercegovina–Ukrajna és Izrael–Izland elődöntőt rendeznek, érdekesség, hogy az előbbi páros nyertese lesz majd  pályaválasztó a döntőben. A megfogalmazás ukrán siker esetében különösen fontos. Ukrajna a selejtezők során a háború miatt pályaválasztóként egyik mérkőzését sem játszhatta otthon. Szergej Rebrov csapata Szlovákia (Nagyszombat), Csehország (Prága),  Lengyelország (Wroclaw) és Németország (Leverkusen) segítségét is igénybe vette, az azonban fel sem merült, hogy Magyarországon szerepeljen.

Magyarország mindenkinek örömmel segít

Már mint ukrán oldalról. A Magyar Labdarúgó-szövetségnek határozatba foglalt alapelve, hogy akár katasztrófa, akár betegség (lásd Covid), akár háború sújtotta országnak felajánlja a segítségét. Hazánk 2020 óta összesen 32 klub- és válogatottmérkőzésnek biztosított semleges helyszínt, legutóbb Izrael játszott a Pancho Arénában Svájc, majd Románia ellen. Ennek megfelelően az elmúlt években több válogatottnak és klubcsapatnak eset a választása Magyarországra, hogy nálunk rendezze a meccsét. Ukrajnak nem élt ezzel a lehetőséggel. Persze ez sem teljesen igaz. Futsalban játszottak nálunk pályaválasztóként az ukránok, nagy pályán azonban nem. Nem valószínű, hogy ez a helyzet márciusra megváltozik.

 

Rebrov mindenkit figyel

Szergej Rebrov, az ukránok szövetségi kapitánya a sorsolás után adott nyilatkozatában még csak nem is utalt erre a kérdésre.

– Korai még bármit is mondani, mert még három-négy hónapos felkészülés vár ránk. Nagyon fontos, hogy a játékosaink milyen állapotban lesznek a rájátszás meccsein. A következő a hónapokban figyelni fogjuk őket és az ellenfeleinket is. Bosznia-Hercegovina válogatottját ismerem, jó futballistái vannak, annak ellenére, hogy ebben a selejtezőszezonban nem szerepeltek túl jól a csoportjukban – idézi az ukrán szövetség Rebrovot, amiből annyi azért kiderül, hogy Rebrov bízik a döntő elérésében, hiszen nem csak a bosnyákokat figyelteti.

A rend kedvéért a C-ágon Görögország egyértelmű favorit, meglepetés lenne, ha más jutna ki az Eb-re innen.

Az Európa-bajnoki pótselejtezők beosztása

A ág:
elődöntők:
Lengyelország–Észtország
Wales–Finnország

B ág:
elődöntők:
Izrael–Izland
Bosznia-Hercegovina–Ukrajna

C ág:
elődöntők:
Georgia–Luxemburg
Görögország–Kazahsztán

Az elődöntőket március 21-én, a döntőket március 26-án rendezik.

 

 

Borítókép: Szergej Rebrov nincs könnyű helyzetben (Fotó: UAF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.