Kövér László: A sport által gyarapodik a kapcsolati tőke a Kárpát-medencében

Ötven határon túli és anyaországi egyetem mintegy 1900 diákja vett részt az elmúlt héten a XV. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján, hazánk legnagyobb egyetemi multisport eseményén. Futsalban és vízilabdában erdélyi, kosár- és röplabdában magyarországi egyetemek szerepeltek a legjobban. Sakkban és dartsban profik is versenyeztek.

2024. 03. 05. 11:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XV. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) úgy ért véget, ahogyan a korábbi események: a résztvevők várják 2025 márciusát, a következő KEK-et. Február 29. és március 2. között csaknem ötven egyetem mintegy 1900 sportolója vett részt hazánk legnagyobb multisport rendezvényén, amelyre Magyarországról, Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről és Felvidékről érkeztek csapatok, illetve egyéni versenyzők.

A csütörtöki hivatalos megnyitót a hagyományos BEAC–Felvidék válogatott (4-3) mérkőzés vezette fel a Stofián-kupáért az ELTE–BEAC Pluhár István-labdarúgópályán. A Ludovikán zajló megnyitó ünnepségen a többiek között felszólalt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora, Deli Gergely, a BEAC igazgatója és a KEK alapítója, Simon Gábor, valamint a KEK fővédnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

– A jó célok kitűzésével és egymásból erőt merítve a mai világban mindent el lehet érni, ebben pedig kiemelkedően fontos szerep hárul a KEK-re, hiszen a sport által gyarapodik a kapcsolati tőke a Kárpát-medence világában – hangsúlyozta Kövér László.

 

Ilyen széles kínálat még sohasem volt a KEK-en

A pénteki és a szombati napokon 15 sportágban (futsal, alumni foci, nagypályás labdarúgás, kosárlabda, röplabda, asztalitenisz, sakk, darts, futás, tájfutás, e-sport, cheerleading, polefitness, tánc, vízilabda) versenyeztek az egyetemisták, ilyen széles kínálat még sohasem volt a KEK-en. A csapatsportok közül futsalban és alumni futsalban is erdélyi győzelem született: a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, illetve a marosvásárhelyi Tragumúrák nyert. Az idén bemutatkozó vízilabdatornán hét csapat vett részt, a döntőben a Nagyváradi Egyetem egy góllal verte az ELTE-t. Röplabdában a női és férfiversenyen is anyaországi csapatok nyerték az aranyat (BGE-PSZK, Óbudai Egyetem), míg kosárlabdában a nőknél az ELTE emelte fel a kupát, a férfiaknál a Testnevelési Egyetem.

Az egyéni sportágak közül a dartsot idén is rengetegen kipróbálták, több tucatnyian neveztek az amatőr versenyre. A profik külön kategóriában versenyeztek, csakúgy, mint sakkban. E-sportban a League of Legends 1v1-ben játszottak az indulók, több mint ötvenen ültek számítógép elé.

 

Az olimpiai bronzérmes is futócipőt húzott

A Ludovikán rajtoló szombati KEK Run-ra rekordmennyiségű nevezés érkezett: közel ötszázan futottak, köztük Marosi Ádám, olimpiai bronzérmes, világbajnok öttusázó, Christián László, az NKE oktatási rektorhelyettese, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Becsei András, az OTP Bank Retail Divíziójának vezérigazgató-helyettese, Szalay Krisztián, az ELTE sportügyek rektori biztosa, Juhász Péter, a MEFS főtitkára, Gór-Nagy Miklós világbajnok vízilabdázó, az MVLSZ sportszakmai bizottságának elnöke és Herczeg Lilla, a Decathlon Magyarország kommunikációs igazgatója. Többféle távra lehetett nevezni (1,1 km, 5 km, 10 km, 15 km). Radványi Alexandra, a verseny főszervezője kiemelte, hogy évről évre nagyobb résztvevői igényeket kell kiszolgálniuk, KEK Run az elmúlt négy évben meghatározó futóversennyé vált.

Marosi Ádám
Marosi Ádám (Forrás: BEAC-sajtó)

Az NKE csarnokában tartott záróceremónián, amelyen profi bemutatót tartott a BEAC Cheerleading csapata, átadták a helyezett csapatok és egyéni versenyzők díjait.

– Tizenöt év munkája érett be a hétvégén. Az eddigi legnagyobb és legjobb KEK-et szerveztük meg. Jó volt látni a sok száz sportolót a sportcsarnokokban, uszodában vagy épp a futópályán. Az év egyik legjobb hétvégéje ez, nemcsak nekünk szervezőknek, hanem minden sportolónak egész Kárpát-medencében – összegezte a XV. KEK-et Simon Gábor, az esemény egyik alapítója.

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, s ennek jegyében minden évben adományt gyűjt – idén is a karácsfalvai (Ukrajna) Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum diákjainak. A résztvevő csapatok és az Országgyűlés Hivatala pénzadománnyal, továbbá sportszerekkel támogatják az intézményt, s még tart a jótékonysági licit arra a futball-labdára, amellyel Varga Barnabás, a Ferencváros csatára mesternégyest rúgott az FTC–MTK örökrangadón.

Borítókép: A KEK-en évről évre népszerűbb a futás (Forrás: BEAC-sajtó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.