Portugál lecke: meg kell állítani a kétszeres BL-győztes óriást

Az előzetesen is a legvalószínűbb forgatókönyv valósult meg a kézilabda olimpiai selejtezőtornán: a magyar válogatott vasárnap Portugália ellen ki-ki mérkőzést vív a párizsi részvételért. A portugálok stílusa nem fekszik a mieinknek, erről árulkodik a két csapat legutóbbi egymás elleni mérkőzése a 2023-as világbajnokságon. A portugál válogatottból személy szerint kiemelhető a világ egyik legjobb beállójaként tisztelhető Luíz Frade, a Barcelona kétszeres Bajnokok Ligája-győztes játékosa, aki Tatabányán is igazolja a klasszisát. Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya persze nemcsak őt, hanem valamennyi portugált jól ismeri, hiszen három éven át a Benfica edzőjeként dolgozott.

2024. 03. 17. 12:06
FRADE, Luís; REINKIND, Harald; OVERBY, Petter
Tatabánya, 2024. március 14. A portugál Luís Frade (k), valamint a norvég Harald Reinkind (b) és Petter Overby (j) a férfi kézilabda olimpiai selejtezõtorna Norvégia - Portugália mérkõzésén a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 14-én. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luís Frade Tatabányán is a portugál csapat vezére, a Norvégia és a Tunézia elleni mérkőzésen is ő volt a luzitánok legeredményesebb játékosa. Az utóbbi meccsen dobott hat gólja nem szenzáció, viszont a norvégok elleni nyolc találata figyelemre méltó. Luís Fradét nyugodtan napjaink egyik legjobb beállósaként tisztelhetjük, a 193 centiméter magas, 120 kilogrammos óriás még csak 25 éves, de már kétszeres Bajnokok Ligája-győztes (2021, 2022) a Barcelonával. 

BÁNHIDI Bence, magyar kézilabda-válogatott, olimpiai selejtező, Portugália, Norvégia, magyarország, Luís Frade, chema rodríguez
Reméljük, a portugálok Bánhidi Bencét még úgy sem tudják megállítani, mint a norvégok. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Luís Frade a magyar és a portugál válogatott legutóbbi tétmérkőzésén, a 2023-as világbajnokságon is megkeserítette a mieink életét a 27-20-ra elveszített csoportmeccsen. Igaz, akkor mit mondjunk Miguel Ferreiráról, aki 15 védéssel, 45 százalékos hatékonysággal tépázta meg a magyar lövők önbizalmát. Kész szerencse, hogy Ferreira nem tagja a portugál keretnek a Tatabányán zajló olimpiai selejtezőtornán, ahogy a 2023-as vb- szereplő másik kapus, Manuel Gaspar sem.

Kapusposzton is erősek a portugálok

Paulo Pereira szövetségi kapitány két otthon szereplő hálóőrnek szavazott bizalmat , s Diogo Marques (FC Porto), valamint Gustavo Capdeville (Benfica) is jól végzi a dolgát. A portugálok tehát kapusposzton is jól állnak, aminek a jelentőségét azért is érdemes kiemelni, mert úgy fogalmazott a Norvégia ellen 29-25-re elvesztett találkozó után, hogy a védekezés és a kapusteljesítmény döntheti el a mérkőzést.

Szerencsére persze a magyar válogatottról is elmondhatjuk, hogy a világ egyik legjobb beállója erősíti személyében, továbbá Bartucz László ismét bizonyította, hogy ha Mikler Roland nem érzi annyira a védést, akkor rá is lehet számítani.

Chema Rodríguez jól ismeri a portugálokat

A két csapat aligha lepi meg egymást bármi újdonsággal, Chema Rodríguezre ez különösen igaz, hiszen a magyar válogatott szövetségi kapitánya 2020–23 között a Benfica vezetőedzőjeként dolgozott. 

Chema Rodríguez és Lékai Máté szerint sem okozhat gondot, hogy a magyar válogatott kevesebbet pihenhet a sorsdöntő meccsre, ráadásul amíg a portugálok már takarékoskodhattak az erejükkel Tunézia ellen, a mieink végig kiélezett, kemény csatát vívtak Norvégiával. 

– Biztos vagyok benne, ez nem befolyásolja a Portugália elleni mérkőzést. Egyetlen meccs van hátra, mindenki összeszedi az utolsó tartalékait, mindenki mindent bele fog adni. Nyilván ugyanígy éreznek a portugálok is – mondta az érdeklődésünkre Lékai Máté, s hasonlóképpen gondolkozik Chema Rodríguez is.

– A mi játékosaink még csak nem is gondolnak a fáradtságra és a szurkolók segítségével mindent megtesznek majd azért, hogy kijussanak az olimpiára – csatlakozott Lékaihoz hasonló szellemben a szövetségi kapitány.

Bánhidi Bence más felől közelített, úgy fogalmazott, csak a szívüket kell kivinni a pályára, s akkor kijutnak az olimpiára.

 

Csalóka örökmérleg Portugália ellen

Portugália először azzal okozott meglepetést a nemzetközi kézilabdaéletben, hogy 7. lett a 2000-as Európa-bajnokságon, de inkább az elmúlt másfél évtizedben zárkózott fel az élmezőnyhöz. Kijutott a tokiói olimpiára, ahol 9. lett. A 2022-es budapesti Eb-n meglepetésre csupán a 19. helyen végzett, idén Németországban ismét 7. volt, a tavalyi világbajnokságon pedig 13.

A közös örökmérleg ránk nézve hízelgő (9 mérkőzés, 6 győzelem, 3 vereség), ám a legutóbbi három tétmeccsből kettőt is elvesztettünk a portugálok ellen.

A magyar válogatottnak mindenképpen győznie kell, hiszen a több lőtt gólnak köszönhetően a portugáloknak a döntetlen is elég lenne a párizsi részvételhez.

Olimpiai selejtező, az állás két forduló után: 1. Norvégia 4 pont, 2. Portugália 2 (66-61), 3. Magyarország 2 (58-53), 4. Tunézia 0.
A vasárnapi harmadik forduló menetrendje:
Tunézia–Norvégia 18.30
Magyarország–Portugália 21.00

A többi játékos nyilatkozatából készített videós összeállítás:

Borítókép: Luís Fradéval a norvégoknak is meggyűlt a bajuk (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.