Norvégia már Párizsban, a magyar válogatott ki-ki meccset vív Portugáliával

Idegesen kezdte a magyar kézilabda-válogatott a Norvégia elleni mérkőzést az olimpiai selejtező második fordulójában. A norvégok gyorsan elhúztak öt góllal, csak a kapuscsere után, a Mikler Roland helyére beállt Bartucz László vezérletével csillant fel a magyar remény. Sagösen kiállítása után szorosabb lett a meccs, de végül Norvégia 29-25-re nyert és kijutott az olimpiára. A magyar válogatott ugyanezért vasárnap ki-ki meccset vív Portugáliával.

2024. 03. 16. 20:17
Bánhidi Bence, magyar kézilabda-válogatott, olimpiai selejtező, Norvégia
Fotó: Polyák Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnos már a második forduló első mérkőzésén kiderült, csupán elmélet marad az, hogy a magyar kézilabda-válogatott akár már szombaton kiharcolhatja az olimpiai részvételt. Ehhez először is az kellett volna, hogy a portugálok ne nyerjenek Tunézia ellen, csak hogy a mieinkhez hasonló magabiztossággal, 37-29-re legyőzték az egyre jobban hitüket vesztő észak-afrikai csapatot. A Magyarország–Norvégia mérkőzésen ezután a skandinávoknak volt nagyobb a tét, hiszen győzelemmel ők máris kijuthattak az olimpiára. A magyar válogatott csak nagy gólkülönbségű sikerrel kerülhetett páholyba, de szinte mindenki úgy gondolkozott: hol az az egy…?

Mikler Roland, Bartucz László, magyar kézilabda-válogatott, Norvégia, Magyarország, olimpiai selejtező, Chema Rodríguez
Mikler Roland nem érezte a norvég lövéseket. Fotó: Polyák Attila

Az előzetes jegyeladási adatoknak megfelelően telt ház fogadta a csapatokat a tatabányai sportcsarnokban (csak a VIP-páholyban várta egy-egy üres szék az egyébként szerencsés gazdáját). Az első négy norvég támadás sajnos egyaránt góllal végződött, nálunk Bánhidi egyszer a kapufát találta telibe, 2-4-nél aztán az ellenőr szerencsére kiszúrta a norvégok szabálytalan cseréjét, amiért Sagosent kiállították. Sajnos nem jöttünk ki jól a fórból, mert a létszámhátrányban is betaláltak, nálunk viszont Imre Bence első kísérlete kimaradt. Nem mintha az lenne a mérce, de a jobbszélső nem tudja megismételni az Eb-n látott ihletett formáját.

Ideges kezdés, Chema Rodríguez gyorsan időt kért

A hetedik norvég akció végre nem hozott gólt, de ez önmagában kevés volt a fordulathoz. A mieink idegesen kezdtek, 7-3-as hátrányban Chema Rodríguez nem is várt tovább, időt kért. Tamadásban Fazekas váltotta Lékait és egyből szép gólpasszt adott Bánhidinak (4-7). Lékai hetest hibázott, ami után először hízott öt gólra a különbség (4-9).

Mikler sajnos rendre csak akkor találkozott a labdával, amikor azt kihalászta a hálóból, indokolt volt, hogy Chema Rodríguez Bartuczot küldte be helyette. Sokáig ő sem járt szerencsével, de labdaszerzés után Bóka lefutotta Reinkindet, akit kiállítottak, s a 18. percre sikerült visszakapaszkodni mínusz háromra (8-11). Hát még ha ezután Bartucz nem csak belekap, hanem ki is védi a norvég büntetőt… Kimaradt a második magyar hetes is (ezúttal Rosta hibázott), Gröndahl góljával ismét ötre hízott a különbség (10-15). A védekezés sehogy sem akart össszeállni.

 

Bartucz végre védett norvég lövést

A 24. percig kellett várni az első magyar védésre, Bartucz kiütötte a norvég jobbszélső, Björnsen lövését.

S mintha ez lett volna a jel, Bartucz elkapta a fonalat, sorra hárította a norvég próbálkozásokat. Kár, hogy Bánhidi kétszer is hibázott elöl, de legalább Imre Bence belőtte a harmadik hetest. Az első félidőt norvég gól zárta, így a szünetben Norvégia 16-13-ra vezetett.

Nüanszokon múlt, hogy nem alakult szorosabban a meccs. Ha Bartucz hamarabb beáll, ha nem marad ki két hetes, ha Bánhidi kicsit szerencséseb kézzel lövi a helyzeteit. Ha…

Pocsék folytatás

A második félidő három norvég góllal kezdődött (a második kipattanó után Bartucz fejéről vágódott be), amivel először volt hatgólos a differencia (13-19). A 36. percben, 14-21-nél süllyedni látszott a hajó, Chema Rodríguez, mi mást tehetett, ismét időt kért.

Sokakban ott motoszkálhatott, talán jobb elengedni a meccset. A szövetségi kapitány nem így gondolkozott, felemelt kézzel biztatta a játékosait, igaz, cserékre is rászánta magát, Bánhidit például Rosta váltotta.

Ancsin Gábor, magyar kézilabda-válogatott, Norvégia, Portugália, olimpiai selejtező
Ancsin Gábor tör kapura. Fotó: Polyák Attila

Sagösen végleges kiállítása reményt adott

Reménysugárt jelentett, hogy a 45. percben Hanusz letarolásáért a játékvezetők piros lappal kiállították Sagösent, igaz, az ötgólos hátrány (17-22) soknak tűnt. Két gólt gyorsan sikerült lefaragni, 19-22-nél ismét volt okunk bizakodni, pláne, hogy Bartucz bravúrt bravúrra halmozott. Ilics góljával a 24. percben először volt csak mínusz kettő (24-26), de nnél közelebb nem sikerült kerülni.

Norvégia végül 29-25-re megnyerte a mérkőzést és máris kijutott az olimpiára, a magyar válogatott vasárnap ki-ki meccset vív Portugáliával.

Kézilabda, olimpiai selejtező, 2. forduló:

Magyarország–Norvégia 25-29
Portugália–Tunézia 37-29
Az állás: 1. Norvégia 4 pont (már olimpiai résztvevő), 2-3. Magyarország, Portugália 2-2, 4. Tunézia 0.
A vasárnapi, 3. forduló menetrendje:
Norvégia–Tunézia 18.30
Magyarország–Portugália 21.00

Borítókép: hatalmas csatát vívott a norvégokkal (Fotó: Polyák Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.